ALİ TEZEL

1 OCAK 2018 MESLEK KODU UYGULAMASINA CEZA GELİYOR

1 OCAK 2018 MESLEK KODU UYGULAMASINA CEZA GELİYOR

Bugünlerde yazılı ve görsel basında hep bir ağızdan Meslek Kodu uygulamasında ceza karosu yüksek sesle bol volümle yazılar yazılmaya,TV ekranlarında yayınlar yapmaya başladılar.

Uygulama yeni değil.

Aslında cezası yok idi.

Cezası ile gündeme bomba gibi düştü.

Konuyla ilgili araştırma yaptığımızda 8 yıl önce yazmışız.

www.muhasebenet.net/makale_vedat%20ilki_ocak%202011%20e-bildirgeyi%20vereceklere%20eziyet.html

2010/Kasım ve Aralık aylarına ilişkin aylık prim ve hizmet belgeleri yönünden serbest alan olarak düzenlendiği, Serbest alan olarak yapılan düzenlemeden gerekli verimin elde edilememesi halinde, uygulamanın zorunlu alan haline getirilmesine yönelik çalışmaların yapılacağı, açıklanmış bulunmaktadır.

SGK iş kolu kod eziyetine baktığınızda 4000 yakın meslek ile karşılaşacaksınız.Bu 4000 mesleği tarayıp işletmenize uygun kodları seçeceksiniz. 

Bu seçtiğiniz kodları e-sigorta ile  sisteme gireceksiniz.Bu işlemler bittiğinde Ocak 2011 ait APHB kuruma e-bildirge ile göndermiş olacaksınız. 

5502 ve 5510 sayılı Kanunlarda bununla ilgili bir yaptırım olmamasına rağmen SGK zorunlu bir yaptırım ile karşı karşıya kalıyorsunuz. 

Siz bu işlemleri yapmadığınız takdirde Ocak 2011 ait APHB e-bildirge ile Kuruma gönderemeyeceksiniz. Hem İPC Hem de bu konuda teşvikleriniz ortadan kalkacaktır. 

**

alitezel.com.tr/index.php?sid=yazi&id=5883

KASIM BİLDİRGELERİNDE MESLEK KODLARI BAŞLIYOR yazımızla da okurlarımızı bilgi sahibi yapmıştık.

2011 yılında duyurmuş,2012 Kasım ayından itibaren uygulamaya geçmiştik.

İşveren Tarafından Meslek Kodları Girilmemesi yada Hatalı Girilmesinde İdari Para Cezasına Muhatap olacaklar mı?Teşvikleri Ortadan Kalkar mı?

APHB’inde  e-Bildirge kanalıyla gönderilmesi sırasında sigortalıların meslek kodlarının girilmemiş olması veya hatalı girilmiş olması halinde, işverenlere idari para cezası uygulanması söz konusu olmadığı gibi,teşvikleri de kesilme ile karşı karşıya kalmazlar.

 

**

ŞİMDİ CEZA UYGULAMASI GELİYOR

n) (Ek: 15/7/2016-6728/51 md.) Muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde, sigortalıların işyerlerinde fiilen yaptıkları işe uygun meslek adı ve kodunu, gerçeğe aykırı bildiren her bir işyeri için aylık asgari ücreti geçmemek üzere meslek adı ve kodu gerçeğe aykırı bildirilen sigortalı başına asgari ücretin onda biri tutarında idari para cezası uygulanır.

 

Ø  Fiilen yaptıkları işe uygun meslek adı ve kodu

Ø  Denetim de gerçek dışı ise

Ø  Her bir işyeri için 1 AÜ geçmeyecek

Ø  Sigortalı başına AÜ/10 İPC  uygulanacak

ÖRNEK:

A işyeri denetimde işe uygun meslek kodu bildirilmemesi halinde 1777,50/10=177,75 TL ödeyecektir.

Bu işyerinde 50 kişi çalışsın 50 kişi içinde hata ve yanlış olsa bile en fazla 10 kişi dikkate alınarak İPC kesilecektir.

Alt limit AÜ/10 Üst  Limit 1XAÜ olacaktır.

NEDEN MESLEK KODU UYGULAMASINA GEÇİLİYOR?

8 Yıl önce ortaya atılan uygulama son 6 yıldır ceza  uygulanmadan uygulanılıyor.

Mesleklere göre ücret araştırması ve sektörel ücret uygulamasında ortalama ücret ,hizmet tespit davalarında ileri de karine teşkil edecek ücret denilebilir.

Genel de cezalar özel sektör işyerine uygulanacaktır

Kamu sektörü meslek kodundan ceza uygulamasına maruz kalırlar mı?Bu da geçmişte kamuya kesilen İPC kıyas eder isek ne demek istediğim anlaşılır.

Çoklu asgari ücret ilerleyen yıllarda karşımıza çıkar mı yoksa taban dediğimiz meslek adlarına göre mi belirlenecektir.

4857 sayılı Kanununa göre Asgari ücret tek belirlenir tüm sektörler için ,meslek kodları taban ücret belirlemesi olursa ileride buna ait ceza uygulamasında davalar da açılır.

O halde SGK Prim gelirleri adına, fikslenmiş sektörde asgari ücrete karşı ,kayıt dışının bir diğer yanı kayıt altında çalışan düşük SPEK bildirmek.

İşverenlerin nur topu gibi 2018 İPC dünyaya gelmesine sayılı günler kaldı.

 

VEDAT İLKİ

vedat.uzman@gmail.com

 

05415161962

Exit mobile version