ALİ TEZEL

(1) YENİ UYGULAMALAR SGK (GENELGE 2019/9) ECZACI KALFALARI

SGK tarafından çıkarılan 2019/9 sayılı genelge ile 2013/11 sayılı genelge değiştirilmiştir.

2013/11 sayılı genelge metnine işlenen 2019/9 sayılı genelge ile değişik şekline göre Genelge 8 .Kısım 1.Bölümde fiili hizmet zammına ilişkin hususlar açıklanmıştır.

Bilindiği gibi fiili hizmet zammından yararlanacak çalışan grubuna 7146 sayılı yasanın 11.maddesi ile 5510 sayılı yasanın 40. Maddesi değiştirilmiştir. İnsan sağlığı ilişkin işlerde, sağlık mesleği mensubu sayılan kişilerin, koruyucu, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon işlerinde çalışlarına yılda 60 gün üzerinden ve resmi gazetede yayımlandığı 03.08.2018 tarihinden geçerli olmak üzere yararlanma hakkı verilmiştir.

İlk koşul sağlık meslek mensubu olmaktır.

Genelge ile Eczacı Kalfaları için Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlı Bakanlığı ve Türk Eczacıları Birliği işbirliği neticesinde düzenlenen eğitim sonucunda sertifika veya kurs bitirme belgesine hak kazanması ve bunun Bakanlıkça onaylanması halinde artık Sağlık Meslek Mensubu sayılacaktır.

Bu kişilerin bildirimleri, Eczane Hizmetleri Teknikeri kodu olan 3213.02 meslek kodu ile bildirilecektir (2013/11 sayılı genelge sayfa 265-266)

Bu kişiler için ödenecek toplam prim yılda 60 gün fiili hizmet için 1 puan daha fazladır. Bu işveren tarafından ödenecektir.

Gerek sağlık mensupları, gerekse sağlık mensubu sayılan eczacı kalfaları bakımından bu hak kanun öncesine gitmez.

Kanunun yürürlük tarihi olan 03.08.2018 tarihinde Bakanlıkça onaylı kurs bitirme belgesi olup, Eczacı kalfası olanlar için  03.08.2018 ten başlar. Belgesi olmayan kalfalar için belgenin onay tarihinden başlayacaktır.

Bu kapsamda çalışmalar sadece işçi ve memurlar içindir. İşyeri Sahibi Eczacılar bundan yararlanamaz. Ancak İşyeri sahibi olmayıp, eczanede çalışan diğer eczacı (işçi) olanlar bu haktan yararlanır.

Ülkemizde 25 bini aşkın eczane bulunmaktadır. Bunlarda 10 bine yakın kalfa olduğu tahmin edilmektedir.

Bu hakla gerek sağlık meslek mensupları gerekse eczacı kalfaları;

Fiili Hizmet Zammına tabi çalışmalar sonuçta;

1- Sigortalı günlere eklendiğinden;

a- aylığı artıcı etkisi,

b- erken emekliliğe etkisi,

Bu iki hak çalışmanın uzun yada kısa olmasına bakmaksızın çalışma süresi kadar sonucu etkiler. (Her bir olayda tek tek hesabı gerektirir. Emekli maaşı ne kadar artar, ne kadar erken emekli eder)

2- 3.600 gün ve fazla gün bu işlerde çalışma halinde;

   Yukarıdaki hakka ek olarak, emekli olunacak yaşı etkileyecek, yaşı geriye çekecektir.

Geçmiş dönemde bildirimi yapılmayanlar için, daha önce normal bildirge verilmiş ise en geç 03.08.2018 tarihini geçmemek üzere ek bildirge ile düzeltme yapılabilir.

Emekli olanlar arzu ederlerde sırf aylık artıcı etkisinden yararlanmak için aylıklarını kestirip normal çalışma yapabilirler.

Abdulhalim Eke

halimeke@yahoo.com

Exit mobile version