2012 Yazında Zorunlu GSS’ye Toplu Katılışın Üyeleri Kim?
Soru: 1988 doğumluyum. Eylül 2008’de 10 gün 4/a sigortalılığında çalıştım. Bugüne kadar babamın üzerinden muayene oldum. Temmuz 2012’de Tıp Fakültesinden mezun oldum. Ancak çıkacak olan mecburi hizmetime TUS’a çalışmak için gitmeyip evde ders çalışmayı düşünüyorum. Mecburi hizmete gitmediğim için 1 yıllık cezadan dolayı istesem de çalışmaya başlayamayacağım. Seve seve GSS ile ilgili herhangi bir işlemim olmadı bana ulaşan gelir testi daveti de olmadı.
1) Şu anda babamın üzerinden mi sigortalıyım? (Babam SSK’lı) yoksa seve seve GSS’li miyim? Geçenlerde e-SGK sitesinden yaptığım sorgulamada sağlık provizyonu alabildiğim görülüyordu ama şu anda sitedeki problemden dolayı son durumu öğrenemiyorum. GSS tescil kaydımın olmadığı yazıyor sitedeki sorgulamada.
2) Aylık GSS borcum birikiyor mudur? Ödemezsem beni ilerde neler bekliyor? Sizce ödemeli miyim? GSS’ye kaydımı yaptırayım mı?
3) İleride memuriyete başladığımda ödememem herhangi bir sorun olur mu? 2008’deki sigorta başlangıcının bir faydası olur mu? Herhangi bir geçiş yaptırmak gerekli mi? Serkan S.
Cevap: SSK’lı veya Bağ-Kur’lu ebeveynlerinden dolayı sağlık yardımından yararlanmaktayken 2012 yazında okullarından mezun olan tüm erkek üniversite öğrencileri gibi 2012 yılında başlayan zorunlu genel sağlık sigortası gereği 5510 sayılı Kanuna göre okuldan mezun olduğunuz tarihten itibaren babanızdan dolayı sağlık yardımı hakkınız olmayacağından GSS’li sayılıyorsunuz. Size bir davet gelmesini beklemeyin, geç olur. Ödemelerinizi yapmazsanız sağlık yardımı alamayacağınız gibi birikecek borçlardan da kurtulamazsınız. Sigortalı olarak çalışmayacaksanız bence isteğe bağlı sigortalı olun. Ayda 301 TL ödeyerek hem zorunlu GSS’li olmaktan kurtulun ve aynı zamanda emeklilik bakımından da primlerinizi işlemeye başlasın. 30.04.2008’den sonra sigortalı olduğunuzdan emeklilik bakımından da yeni kanuna tabisiniz. Yeni Kanun emeklilik yaşını gün sayısını doldurma tarihine göre kategorize ettiğinden daha erken emekli olma adına da bu primlerin faydası olacaktır. İsteğe bağlı sigortalı olmazsanız zorunlu olarak ödeyeceğiniz GSS primleri emekliliğinize de hiçbir katkı sağlamayacak, hastaneye gitseniz de gitmeseniz de o primleri hep ödemek durumunda olacak, başka faydasını da göremeyeceksiniz. Benim önerim göreve başlayıncaya kadar isteğe bağlı sigortalı olmanızdır. Ha, “Ben öğrenciyim, benim param yok ki prim ödeyeyim” dediğinizi duyar gibiyim. Ama Yasa koyucu bu durumu göz ardı ediyor ve hem “Sen büyüdün artık anne-babandan dolayı sağlık yardımı alamazsın“ derken aynı zamanda “Senin yerine annen-baban bu primi ödesin” diye beklentiye girebiliyor. İşin bir başka yönü bireysel emeklilik sistemlerine bu kadar eğilimin olduğu bu zamanda bence daha fazla değeri hak eden SGK’dan emeklilik bakımından isteğe bağlı sigortalı olmanızı daha değerli buluyorum. Memur ve 399’lu sözleşmeli personelin erkek çocukları bu bakımdan biraz daha şanslı. Zira 657 sayılı Yasadan gelen kazanılmış hakları gereği onlar bir işe girmezlerse okulları sona ermiş olsa bile 25 yaşını dolduruncaya kadar ebeveynlerinden dolayı sağlık yardımı alma hakkını sürdürüyorlar.
Soru: 15.05.1964 doğumluyum. 17.11.1987 SSK girişliyim. Toplam 4 bin 975 prim ödeme günüm var. Askerlik borçlanması yatıramadım. Ancak yıpranmadan 01.09.1995 tarihinden 2007 yılına kadar bin 88 günlük yıpranmam var. Bu süre prim haneme yazılır mı? Nasıl emekli olurum? A.AYTEMİZ
Cevap: Yıpranma tabir ettiğiniz ilave sigortalılık günlerinize istinaden sigortalılık sürenizin geri çekilmesiyle 49 yaş ve 5 bin 300 güne tabisiniz. 1987’den önceki askerliğinizi de borçlanarak 48 yaş ve 5 bin 225 güne tabi olursunuz. İlave sigortalılık süreniz gününüze eklenmez, sigortalılık sürenize ve emeklilik yaşınıza faydası olur. İlave sigortalılık sürenizin ikinci etkisi sayesinde şayet yeterli gününüz olsaydı 3 yıl önce de emekli olabilirdiniz. En az 300 günlük askerlik borçlanmasını yatırırsanız hemen emekli olabilirsiniz.