4-1(b) SİGORTASINDAN SGDP ÖDEYENLERE İŞ KAZASI/MESLEK HASTALIĞINDAN ÖDENEK YOK
1.10.2008 öncesinde sigortalı olup 4-1(a)’lı ya da 4-1(c)’li statüsünden emekli olup hizmet akdi ile çalışanlar uğradıkları İş Kazası ve Meslek Hastalığından sonra gerekli olan maddi yardımları alabilme hakkına sahiptirler.
506 Sayılı Kanunun 63üncü maddesinde
B) Bu Kanuna göre yaşlılık aylığı almakta iken sigortalı olarak bir işte çalışmaya başlayanların yazılı talepte bulunmaları halinde yaşlılık aylıklarının ödenmesine devam olunur. Ancak bunlardan 78 inci maddeye göre tespit edilen prime esas kazançları üzerinden % 30 oranında Sosyal Güvenlik Destek Primi kesilir. Bu primin 1/4’ü sigortalı hissesi, 3/4’ü işveren hissesidir. Ancak iş kazası veya meslek hastalığı halinde 12 nci madde hükümleri uygulanır.
Bu uygulama ile 5510 sayılı yasadan önce emekli olarak SGDP ödeyerek hizmet akdi ile çalışan 4-1(a) ve 4-1(c) sigortalılar için uğrayacakları İş Kazaları ve Meslek Hastalıklarına karşı haklardan yararlanmaları söz konusu olmuştur.12inci madde gereğince Geçici ve Sürekli iş görmezlik geliri alma hakları vardır.
5510 sayılı Yasa da İş Kazası ve Meslek Hastalıkları Sonucunda Yapılacak Yardımlarda Aşağıdaki gibi Tanımlanmıştır:
a) Sigortalıya, geçici iş göremezlik süresince günlük geçici iş göremezlik ödeneği verilmesi.
b) Sigortalıya sürekli iş göremezlik geliri bağlanması.
c) İş kazası veya meslek hastalığı sonucu ölen sigortalının hak sahiplerine, gelir bağlanması.
d) Gelir bağlanmış olan kız çocuklarına evlenme ödeneği verilmesi.
e) İş kazası ve meslek hastalığı sonucu ölen sigortalı için cenaze ödeneği verilmesi.
Bu ödenekleri almak için 1.10.2008 tarihinden önce sigortalı olup 4-1(a)’lı veya 4-1(c)’li statüden emekli olarak SGDP ödeyerek hizmet akdi ile çalışırlarsa İşverenleri tarafından 506 sayılı yasadan farklı olarak %7,5 İşçi Payı %22,5 İşveren Payı bunlara ilave olarak Kısa Vadeli Sigorta Kollarından %1-6,5 oranında prim alınacaktır.
O halde İş Kazası yada Meslek Hastalığına uğradıklarında yukarıdaki hakları alacaklardır.
4-1(b) Sigortalısı Olarak SGDP Ödeyenlerin Yukarıda Saydığımız İş Kazası ve Meslek Hastalığı Yardımlarından Yararlanma Hakları Var Mıdır?
İster 1.10.2008 önce sigortalı olsun isterse 1.10.2008’den sonra sigortalı olsun kendi işini yaparak 4-1(b) sigorta statüsünden SGDP ödeyerek çalışanlar için durum değişiktir.
SİY 58. maddesinin 3. fıkrasında,”5510 sayılı Kanun’un 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında olup, aylıklarından sosyal güvenlik destek primi kesilen sigortalılardan ayrıca kısa vadeli sigorta kolları primi alınmadığından 4-1(b) statüsünden SGDP ödeyenlere Kısa Vadeli Sigorta Kollarından sağlanan yardımlar yapılmayacağı hükmüne yer verilmiştir. ”
Bu durum karşısında uğradıkları İş Kazası ve yakalandıkları Meslek Hastalıkları Kısa Vadeli sigorta kollarından sayıldığı için bunun karşılığında 4-1(b)’li olarak SGDP ödeyenler KVS prim ödenmediğinden Sürekli ya da Geçici İş görmezlik ödeneği alamayacaklar.
Kendi işini yapanlar Hizmet akdi ile çalışanlara göre 5510 sayılı yasada düzenleme yapılmadığından farklı bir uygulamaya tabi tutulmuşlardır.
Bu da Sosyal Güvenlik hukuku anlayışına göre faklı bir uygulama diyebiliriz.
6111 sayılı Torba yasada bununla ilgili bir düzenlemeye yer verilmemiştir.Bu farklı uygulamanın kaldırılması sigortalılar lehine bir düzenlemeye gidilmesi gereklidir diye düşünüyorum.
VEDAT İLKİ
Sosyal Güvenlik Uzmanlığı Sertifika Programı Başlıyor!
6111 sayılı yasada Sosyal Güvenlik Hukukunu ilgilendiren çeşitli kanunlarda değişikliğe gidilmiştir.
Bu konuları kavramak adına ilkbahar döneminde yeni bir Sertifika Programı düzenlenmiştir.
Bu program ile 6111 sayılı yasa ile yapılan yeni düzenlemeleri detayları ile öğrenip daha iyi kavrayacak çözümler üreteceksiniz.
İSTANBUL SERTİFİKA PROGRAMI: (Kayıtlar devam ediyor…)
Tarih: 9 Nisan – 22 Mayıs 2011Ayrıntılı Bilgi İçin:
NİSAN EĞİTİM DANIŞMANLIK
TEL: 0212 323 33 07
GSM: 0530 317 07 51- 52
FAKS: 0212 323 33 00
bilgi@nisandanismanlik.com
www.nisandanismanlik.com
Adres: Reşitpaşa Mah. Sezaibey Sk. 120/2 SARIYER- İSTANBUL