ALİ TEZEL

50 DEN AZ SİGORTALISI OLAN AZ TEHLİKELİ İŞYERLERİ İÇİN ZORUNLULUK

6331 sayılı yasanın yürürlüğünden itibaren 12 yıl geçmiş oldu.

Çalışan sayısı fazla olan veya tehlikeli ve  çok tehlikeli işyerlerinde devam eden sistem artık 50 den az sigortalısı olan az tehlikeli işyerlerinde de uygulanmaya başladı.

Yükümlülük ise iki şekilde yerine gelebilecek.

Bunun ilki İş Sağlığı Güvenliği Uzmanı-İşyeri Hekimi zorunlulukları ortak sağlık güvenlik birimlerinden (OSBG) hizmet alarak sağlanabilecek,

Yahut işveren ve vekili daha önce Açık Öğretim Fakültesi, şimdilerde aynı eğitimi tüm üniversitelere ve belirli merkezlerde, online almak sureti ile kendileri yerine getirebilecek. Söylenen en kısa  zamanda bu eğitimin yaygınlaştırılarak isteyenlerin kendi işlerinde bu hizmeti kendilerinin görebilir hale gelmesini sağlayan belgeye sahip olmaları sağlanacak.

Yükümlülükler yerine getirilmez ise sigortalı kişi başına iş sağlığı güvenliği uzmanı ve hekim için ayrı ayrı 89.000TL ceza uygulanacağı, Yani 1 sigortalı olsa 89.000X2 şeklinde uygulanacağı.

Cezaların ise OTOMATİK OLARAK İŞLEM YAPMAYAN HERKESE KESİLMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL.  Bu yönü ile çok tehlikeli- tehlikeli sınıftan ayrılıyor işlemler. Bir şikayet halinde, işyerinde bir kaza meydana gelmesi halinde söz konusu olacak yani denetim sonucu uygulanabileceği belirtiliyor. Yapmayanların hepsinin muhatap olacağı bir işlem değil, yapmayanlardan denetime tabi tutulanların tabi tutulacağı bir işlem denebiliyor.

Gelelim OSGB lerden hizmet alımından fiyatlara piyasasa sigortalı başına 150TL ile 300TL arasında aylık değişen tutarlar söz konusu oluyor. Bu sınıfta yer alan 800.000 sigortalının olduğu düşünüldüğünde herkesin OSBG hizmeti alması durumunda 120 milyon civarı bir tutar işveren ve OSBG ler arasında el değiştirecek.

Eskiden tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta hizmet veren profesyoneller olduğundan ayrıntı bilgi meslek mensuplarından sağlanmakta idi, yeni kapsama alananlar 6331 sayılı kanunu okuyabilirler.

Sigortalı çalışanınız yok ise sizi ilgilendirmiyor. İki ortağın çalıştığı işyeri, sadece şirket ortaklarının çalıştığı işyerleri gibi yerlerde uygulanmayacak.

Kanun uygulaması sadece iş kanunu kapsamında olan yerlerle ilgili değil, iş kanunu kapsamına girmeyen yerlerde de uygulanacak.

Zaman içerisinde öne çıkan hususları derleyen bir çalışma sunmaya hazırlanayım.

İşsağlığı güvenliği bilincimizi artıran bir süreç olmasını dilerim.

Exit mobile version