BUGÜN-İŞE İADE DAVASI VE İŞÇİNİN BLÖFÜ – EMEKLİ AYLIĞININ HESAPLANMASI
30 Mart 2006
İŞE İADE DAVASI VE İŞÇİNİN BLÖFÜ
09-12-2005 tarihinde Üretim Müdürü olarak 3,5 yıldır çalıştığım işyerinde resmi bir gerekçe gösterilmeden Kıdem ve İhbar tazminatım ödenerek iş akdim feshedildi..
Aynı tarihten itibaren işsizlik ödeneğinden faydalanmaya başladım. Bir aylık süre içerisinde işe iade davası açtım. Mahkeme sürecinin uzun sürmesini öngörürsek bir başka işyerinde çalışmaya başlarsam, mahkemeden de işe iade kararı çıkarsa ve ben işe başlamazsam karşılaşacağım yaptırım nedir? İşe iade kararı sonrası aldığım işsizlik ödeneğini ödemek zorunda kalır mıyım? İşe başlamazsam aldığım kıdem ve ihbar tazminatlarını ödemek zorunda kalır mıyım? İsmimin bir yayın kuruluşunda yayınlanmamasını istiyorum.
Beyefendi, 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 21 inci maddesi konuya açıklık getirmiştir. İlgili maddeye göre, “İşçi kesinleşen mahkeme veya özel hakem kararının tebliğinden itibaren on işgünü içinde işe başlamak için işverene başvuruda bulunmak zorundadır. İşçi bu süre içinde başvuruda bulunmaz ise, işverence yapılmış olan fesih geçerli bir fesih sayılır ve işveren sadece bunun hukuki sonuçları ile sorumlu olur…”
Davayı kazandığınız halde işe başlamak için yasal sürede eski işvereninize başvurmazsanız veya başvurup da işe başlamazsanız size ödenen işsizlik ödenekleri geri istenmez, aldığınız ihbar ve kıdem tazminatları da geri istenemez. Velhasıl yeni işiniz daha güzel ise davayı kazansanız bile eski işinize dönmek zorunda olmadığınız gibi dönmemeniz nedeniyle bir zararınız olmaz. Ancak, işe başlamak için 10 gün içinde müracaat ederseniz ve işveren sizi işe başlatmazsa bu kere açıkta geçsin ya da geçmesin dört aylık ücretiniz ile mahkemenin vereceği tazminatları da alabilme hakkınız olur. Sizin yerinizde olsam, yeni işime devam etmek istesem bile eski işverene işe başlamak istediğimi belirten bir blöfü yapardım. Blöfünüzü görürse kaybınız olmaz ama göremezse epey kazancınız olur.
EMEKLİ AYLIĞININ HESAPLANMASI |
KISA…KISA… KISA…
Emel Sadıç – 5000 günü tamamladığınız gün SSK’dan emekli olursunuz..
Ömer Demirci – Vefat eden sigortalının prim ödeme günleri geride kalanlara dul/yetim aylığı vermeye yetmez ise toptan ödeme adı altında ödenen primleri (faizsiz) olarak dul/yetimlerine verilir. Yıllık izin süreleri kullanılırken biri mutlaka 10 günden az olmayacaktır işçi 10 günden az dilimlerde istiyorum dese bile işveren vermemelidir.
Sevgi Aras – Babanız Bağ-Kur’a devam ederse SSK günleri ve öderse askerlik süresi dahil 9000 gün (25 tam yıl) ile 48 yaşından sonra emekli olur.
Gürsel Dağdevir – 04.03.2006 günü vefat eden kardeşiniz Belediye’de SSK’lı idiyse 1800 günü var olduğundan geride kalanlara dul/yetim aylığı verilir. Şayet memur olarak T.C. Emekli Sandığı’na bağlı olarak çalışıyorsa 10 tam yılı varsa (askerliği de ödeyebilirsiniz) dul/yetimlere aylık bağlanır. Ancak, 5 yıldan fazla 10 yıldan az ise çocuklara eğitimleri süresince aylık verilir.
Figen Özkoru -Vefat eden eşinizden dolayı size ve çocuğunuza dul/yetim aylığı bağlanır. Kızınız evlenmediği ve memur olarak çalışmadığı sürece yetim aylığı alır. Siz ise evlenmediğiniz sürece dul aylığı alırsınız.
Ahmet Başkaya – Askerlik sürenizi yazmamışsınız ama ne olursa olsun fark etmez 57 yaşında yani 26.04.2008 günü emekli olursunuz. Bu nedenle askerliği borçlanmanızı tavsiye etmem.