HABERTÜRK-KEY’de sıra davaya geldi….Yeni Anayasa Mahkemesi beni şaşırtmadı-Emeklilik Kitabı çıktı
4 Nisan 2011
KEY’de sıra davaya geldi….
Bu köşeden çok sayıda KEY yazısı okudunuz ve KEY sayacımız da 645 inci günü gösteriyor. Bu arada, 03.08.2010 günkü yazımızın başlığı “KEY’de yalanın sonu 31 Mart 2011 günü gelir” olmuştu. Zira, ilk KEY tasfiye yazısından sonra ellerinde liste olduğu halde para bulamayanlar yeni bir Kanun daha çıkarıp dava açma süresini 31 Mart 2011 gününe çekmişlerdi. Şimdi bu süre de dolu ve işçi ve memurlar ile emekliler için dava açma süresi başladı….
657 sayılı kanuna tabi devlet memurları idareyi ve SGK’yı hasım göstererek KEY ödemeleri ile ilgili İş Mahkemelerinde dava açabilme hakkına sahip midir? Yoksa idare hasım olacağından İdare Mahkemesinde bu konuda dava mı açılmalıdır? Acele cevaplarsanız sevinirim. 60 günlük süre dolmak üzeredir. Av. İpek BİLGE
***KEY’da süreç
01.01.1987 günü uygulanmaya başlanılan 3320 sayılı “MEMURLAR VE İŞÇİLER İLE BUNLARIN EMEKLİLERİNE KONUT EDİNDİRME YARDIMI YAPILMASI HAKKINDA KANUN” gereğince 9 kişiden fazla işçi çalıştıran özel sektör işvereni işçileri için ve tüm devlet çalışanları çalışanları işçin işverenleri işçi ücretinden kesinti yapmaksızın herkes için eşit tutarda yardım yapacaklardı.
Her bir çalışan için aylık ödeme rakamlarının toplamı da ilk başladığından bittiği 31.12.1995 gününe kadar aralıksız adına KEY yardımı ödenmiş birisi için ödenen toplam KEY 6 YTL 15 yeni kuruştur. Eski parayla 6 milyon 156 liradır.
***KEY’in tasfiye süreci
5664 sayılı KEY’in Tasfiyesi ile ilgili Kanun gereğince, 28 Temmuz 2008 günü ilk liste yayınlandı, 28 Ekim 2008 gününe kadar adı olmayanlar ile parası eksik olanlar itiraz ettiler. Sonrasında 28 Aralık 2008 günü itirazcılar için 2 inci liste yayınlanacaktı ki bir kanun ile 28 Haziran 2009 gününe attılar. Biz de sayaç başlattık ve sayaç 150 günü gösterdiğinde 5,8 milyon itirazcı için mahkemelere gitmeleri için dilekçe yayınlayacağız demiştik.
Biz dava dilekçesi yayınlamayalım da sizler haklarınız almayın diye bir kanun daha çıkardılar ve işi haziran 2010 gününden başlayan üç aylık sürelerde liste yayınlayacağız deyi, son günü 31 Mart 2011 gününe kadar 3’er ayda bir liste yayınlayacağız dediler ama beceremediler.
***5664 sayılı Kanun’un 5 inci maddesi
5664 sayılı, Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Kanun’un çeşitli kanunlar ile değiştirilmiş 5 inci maddesine göre;
“…Hatalı bildirimlerin düzeltilmesi ile ilgili süre 31/12/2010 tarihinde sona erer. Ancak kurum ve kuruluşlar süre sonunu beklemeden düzeltmesi tamamlanan listeleri üçer aylık dönemler halinde Bankaya gönderir. Bu düzeltme sırasında, 30/6/2010 tarihinden sonra yeni hak sahibi bildirimi yapılamaz. Banka, ikinci fıkrada belirlenen sürenin sonuna kadar yapılacak bildirimlerden hatasız olanlara göre hazırlanacak listeleri 31/3/2010 tarihine kadar, kurum ve kuruluşlarca düzeltme işlemleri yapılarak gönderilen listeleri ise üçer aylık dönemler halinde EGYO’ya gönderir. Düzeltmeler neticesinde hazırlanacak son liste 31/3/2011 tarihine kadar EGYO’ya gönderilir. Bankaca EGYO’ya bildirilen listeler hak sahipliğinin tespitine esas olmak üzere EGYO tarafından Resmi Gazete’de ilan edilir…” şeklindedir. Artık süre bitti ve sıra davaya geldi.
***Memurlar ve emeklileri idari yargıya
KEY parasını hiç veya eksik almış devlet memurları davalarını idari yargı yerlerinde, açmak zorundadır. İdari yargıdaki 60 günlük süre de önemlidir. Esasen 31.03.2011 gününden itibaren 60 gün içinde dava açılması gerektiğini düşünmekle birlikte, davalı idarelere önce bir dilekçe yazıp gelecek veya gelmeyecek cevaba göre 60 günlük dava açma süresi yaratmanın daha yerinde olacağı ortadadır.
***İşçiler ve emeklileri İş Mahkemesine
KEY alacağı olduğunu düşünen-bilen işçi emeklileri ile işçiler için ise dava açma yeri İş Mahkemeleridir. İş Mahkemelerinde dava açmak için 60 günlük süre yaratmanın gereği yoktur. 31.03.2011 gününden itibaren dava açılabilir.
***Davada muhatap sorunu
Açılacak davada kimin hasım gösterileceği ise ayrı bir sorundur. İlk listeleri hazırlama görevi, memurlar için çalıştıkları kamu kurumları işçiler için ise SGK’dır, listeleri kontrol görevi Emlak Bankasında ve parayı ödeme yükümlülüğü EGYO’dadır. Şayet, işçiler için SGK’yı dava etsek bile SGK’dan para tahsil etmek mümkün olur mu bilmiyorum. Memurlar için kamu kurumları dava edilse de ödeme makamı EGYO olduğuna göre EGYO’da mutlaka dava edilmelidir. Yani, işçiler ve emeklileri için SGK ile birlikte EGYO, memurlar için kamu kurumları ile EGYO dava edilmelidir.
***KEY’da alacaklı sayısı 2,8 milyon
Esasen, değiştirilen KEY Tasfiye Kanunu gereğince 31.03.2010 gününden itibaren her 3 ayda bir liste yayınlanması gerekirdi ama Emlak Bankası ve EGYO para bulamadığı için ellerinde liste olduğu halde yayınlamadılar. Sorun listelerde değil maalesef KEY için para bulamadılar. En son KEY paraları ile EGYO tarafından kurulmuş olan TOKİ’nin elindeki Ali Sami YEN stadını satıp gelecek parayı dağıtacaklardı ama peşin para ile satamadılar.
Emeklilik Kitabı çıktı
Murat GÖKTAŞ / Erden ÇAKAR / Murat ÖZDAMAR Tarafından Ortak Hazırlanan, “Türk Sosyal Güvenlik Sisteminde Emeklilik Ve Primsiz Rejim” isimli kitap, Yaklaşım yayınları tarafından piyasaya çıkarıldı. İçinde, tüm sosyal yardım uygulamaları ile emeklilik uygulama ve sorunları değinilmiş, ihtiyacınız olacak bir kitap.
Yeni Anayasa Mahkemesi beni şaşırtmadı
Son Anayasa değişikliği ile sayıları arttırılan, başka hakimlere verilmeyen kırmızı pasaport hakkı başlatılan, milletvekilleri gibi hem çalışırken hem de emekli olunca sınırsız ve ceplerinden ödeme yapmadan sağlık hizmeti kapsamına alınan Anayasa Mahkemesi son verdiği karar ile beni şaşırtmadı. Memur desen memur değil, işçi desen işçi değil iki arada bir derede kölelik düzenlemeleri ile çalışan 657 sayılı Kanun’un 4/C’ye tabi çalışanları için Anayasa Mahkemesi, Anayasaya aykırılık yoktur dedi.