Hak aramayan emekliye hak vermezler–Kamuda çalışan emeklilerin TBMM’den talebi var
8 Ocak 2013
Tek konutu olan yabancı ülke emeklisi…
Hak aramayan emekliye hak vermezler
Normal şartlar adına tek bir konutu olan ve o konutta ikamet eden emekliler belediyelere emlak vergisi ödemezler. Ancak, yurtdışından (mesela Almanya’dan) emekli olan Türk’lere bu hak maalesef kullandırtılmıyor…
Ali Bey, babamın 28 yıl çalıştıktan sonra Almanya’da emeklilik hakkı kazandı. Yaklaşık 10 yıldır emekli maaşını banka kanalıyla transfer ederek tamamını Türkiye’de harcıyor. Ancak buna rağmen sahibi olduğu tek ev için emlak vergisinden muafiyet hakkı yok. Oysa Türkiye’deki emekliler emlak vergisi ödemiyor. Bu haksızlığı nasıl ortadan kaldırabiliriz? İsmi Saklı
Sayın okurum, normal şartlarda siz de bu hakka sahip olmalısınız ama bu ülkede hakkının peşine düşmeyene hak vermezler. Siz de anladığım kadarıyla 10 yıldır Türkiye’de kendinizi ait konutunuzda ikamet ediyor ve Almanya’da gelen emekli aylığınızla geçiniyorsunuz. Bu halde siz de bu sınıfa girmelisiniz. Çünkü, Türk-Alman Sosyal Güvenlik Sözleşmesine göre siz de Türkiye’de emekli statüsünden sayılıyorsunuz. Şimdi bu statünüzü ikamet ettiğiniz yerdeki Belediye başkanlığına da kabul ettirtmeniz gerekir.
***TÜRKİYE ile SOSYAL GÜVENLİK SÖZLEŞMESİ OLAN ÜLKELER
Türkiye ile ikili sosyal güvenlik sözleşmesi olan ülkeler olduğu gibi altına Türkiye’nin de imza koyduğu Avrupa Sosyal Güvenlik Sözleşmesi gereğinde AB üyesi ülkelerin tamamından emekli olan birisi de uluslar arası mevzuat gereğince Türkiye tarafından da emekli sayılmaktadır. Bu sebeple aramızda sosyal güvenlik sözleşmesi olan ülkelerden emekli olup da Türkiye’de ikamet eden ve tek konutu olup o konutta kendisi ikamet eden gurbetçilerimiz de belediyelere emlak vergisi ödememeleri gerekir. Yapılacak işlem ise önce gerek emekli olduğunuz ülkenin sosyal güvenlik kurumundan alacağınız emekli olduğunuzu gösterir belge veya direk SGK’ya başvurup yurtdışından emekli olduğunuzu gösteren belgeyi alıp, belediyeye talebinizi belirten dilekçe ekinde verin. Belediye bu belge ile sizden emlak vergisi almaması lazım. Alacağım der ve dilekçenize red cevabı verirse (veya zımni ret olursa) da 30 gün içinde vergi mahkemesine başvurun.
Kamuda çalışan emeklilerin TBMM’den talebi var
Emekli olduktan sonra kamuda çalışan emeklilerin büyük bir derdi var ve şimdi genel kurulda bunlarla ilgili mini bir af paketi var ama kamuda çalışan emekliler haksızlığa uğradıklarını belirtip affın kapsamının ve içeriğinin genişlemesini talep ediyorlar.
Bakın ne diyorlar ve haklılar da;
“Malumunuz üzere TBMM Genel Kurulu’nda 2013 ün ilk günlerinde 4,4 milyon vatandaşı ilgilendiren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşülecek.
SGK 21.04.2005 tarihli 5335 sayılı yasanın 30. maddesini zamanında uygulamamış ve fakat üzerinden 6 yıl geçtikten sonra yasada yazan kurumlarda çalışan sayıları belki de on binleri bulan biz emeklileri kaç yıl çalışırsak çalışalım 6 yıl üzerinden üstelik faiz ekleyerek borçlandırmıştır. Bizlere gönderilen tebliğlerinde de gerekçe olarak bildirimde bulunmamamızı iddia etmektedirler.
Hâlbuki Yasanın çıktığı yani 21.04.2005 tarihinde SGK yasayı yorumlamış ve uygulanmak üzere 11.01.2005 tarihli 12-141.EK, 27.07.2005 tarihli GENEL YAZI, 07.09.2005 tarihli 12-149.EK Genelgelerini yayınlamıştır. Bu genelgelerinde çalışan emeklinin SGK ya maaşının kesilmesi yönünde BİLDİRİM hakkı yoktur. Yani ben SGK ya gitsem ve Beşiktaş Belediyesinde danışman olarak işe başladım 5335 sayılı yasa gereği emekli aylığımı kesin desem kesemezlerdi. Nitekim biz ayni durumda olan birkaç arkadaşımla 2005 tarihinde SGK Beşiktaş ilçe Md. lüğüne gittik ve emekli maaşımızın kesilmesi için dilekçe vermek istedik. Bize genelgeleri gösterdiler ve çalıştığınız Beşiktaş Belediyesi müracaat etsin dediler dilekçelerimizi kabul etmediler ( Lütfen bu genelgeleri görünüz ).
Beşiktaş Belediyesine emekli maaşımızı kestirin dedik, aldığımız cevap;
a)) Biz 5335 sayılı yasada yazan kurumlardan değiliz.
b)) Eğer yanlış işlem yapıyor olsak SGK, SGDP şeklinde verdiğimiz işe giriş bildirgelerinizi kabul etmezdi.
c)) SGK nun zorunlu E-BİLDİRGE programı ödediğimiz SGDP primlerinizi geri çevirip, Tüm Sigorta kollarına tabi prim ödememizi isterdi. O zamanda biz SGK ya emekli maaşınızın kesilmesi yönünde bildirimde bulunurduk.
d)) Sorduk Bütün Belediyeler bizim gibi yapıyorlar. Emekli maaşınızın kesilmesine gerek yok.
Kısacası emekli iken çalışmağa başlayan ben ve on binlerin emekli maaşını bildirimde bulunsak bile SGK kesmiyor, çalıştığımız kurum kestirmiyor aradan 6 yıl geçtikten sonra SGK nın aklına geliyor ve suçlu biz emekliler oluyoruz. Bu adalet midir soruyorum?
Görüşeceğiniz tasarıda 5335 sayılı yasanın 30. Maddesine “ İkinci fıkraya göre emeklilik veya yaşlılık aylığı kesilenlerin sigortalıklarının sona erdiği tarih yazılı istek tarihi kabul edilerek ilgili sosyal güvenlik kanunlarına göre aylıkları yeniden bağlanır. Ayrıca bunlardan yazılı istek şartı aranmaz. “ ifadesinin eklenmesi öneriliyor. Bu sadece benim gibi 2 yıl çalışıp ta 6 yıl borçlandırılan kişileri hiç değilse biraz rahatlatıyor ama problemi çözmüyor. Biliniz ki 1 ay çalışıp ta 6 yıl borçlandırılanlar bile var.
Tarafınızdan çıkarılan 21.04.2005 tarihli 5335 sayılı yasanın uygulanmamasının tek sorumlusu SGK dur. Bildiğiniz üzere Hukukun temel kurallarından birisi “ kimse veya Kurum kendi kusurundan sebep lehine haklar çıkaramaz “ yönündedir.
Bu haksızlık karşısında SGK ya karşı davalar açılmış bazı emekliler kazanmış ve borçları kaldırılmış bazılarının ise sadece faizleri kalkmıştır. Yani Mahkeme ve Yargıtay kararları bile farklı farklıdır. TEOMAN ÖZKER”