Almanya veya sözleşmeli ülkelere vizite kağıdı ile gidip bedava ameliyet olabilirsiniz—-Muğla Üniversitesi cıvıl cıvıl

13 Mayıs 2013

Almanya veya sözleşmeli ülkelere vizite kağıdı ile gidip bedava ameliyet olabilirsiniz

 

Türkiye ile sosyal güvenlik sözleşmesi olan ülkelerden bir çoğu ile sağlık yardımları konusunda da sözleşmemiz var. Bu ülkelere giderken SGK’dan alacağınız vizite kağıdı benzeri belgeyle yurtdışında tedavi olabilirsiniz…

 

Milletvekilleri ve Anayasa Mahkemesi üyeleri ile eş-çocukları hariç hiç kimse normal şartlarda yurtdışında kafasına estiği gibi tedavi olamaz. Vekiller ve Anayasa Mahkemesi üyeleri ise diledikleri ülkede diledikleri hastane ve hekime başvurup alacakları fatura bedelinin tamamını devletten tahsil edebilirler.

 

***YURTDIŞI TEDAVİ VATANDAŞA ZOR

Normal şartlarda vatandaşlarımızın Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında yurtdışında tedavi olabilmeleri için üç değişik yöntem var ama bugünkü yazımızın konusu daha farklı.

5510 sayılı Kanuna göre, yabancı ülkede geçici görevli olanlardan sadece kendileri acil hallerde, yabancı ülkede daimi görevli olanlar ise hem kendileri hem de eş-çocukları için hem normal hem acil tedavileri SGK tarafından ödenir. Ayrıca, Sağlık Bakanlığınca “Türkiye’de tedavisi yoktur” ibareli sağlık kurulu raporuyla vatandaşlar yurtdışı hastanelere sevk edilebilirler ama zor ve meşakketli bir süreçtir.

 

***ANLAŞMAMIZ OLAN ÜLKELERDE KOLAY YURTDIŞI TEDAVİ

Türkiye ile Sosyal Güvenlik Sözleşmesi olan ülkelere ister turist isterseniz de iş için gidecekseniz önce SGK’ya gidip vizite kağıdı gibi formlardan istemenizi tavsiye ederim. Mesela Almanya’ya gidecekseniz FORM 11’i ikamet ettiğiniz ilin Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’nden alıp, Almanya’ya gittiğinizde de Alman Sosyal Güvenlik Kurumuna bu belgeyle başvurduğunuzda sizi bir (almanya’da) bir hastaneye sevk ederler ve tüm tedavinizi yaptırabilirsiniz. Size de para ödetmezler, çıkan fatura bedelini Alman Sosyal Güvenlik Kurumu, Türk Sosyal Güvenlik Kurumundan tahsil eder.

 

***FORMÜLSÜZ-FORMSUZ YOLA ÇIKMAYIN

Almanya’daki Türk vatandaşı Türkiye’ye gelirken, Türkiye’de sağlık yardımlarından yararlanabilmek için Türkiye’ye gelmeden önce, mutlaka Alman hastalık kasasına sağlık yardımlarına hak kazanma belgesi düzenletmelidir. Bu formun adı, T/A 11 veya 12 formül formudur. Benzer şekilde, Türkiye’den Almanya’ya gidecek kişilerde Almanya’ya gitmeden önce A/T 11 veya 12 formül formunu mutlaka SGK’dan alıp öyle Almanya’ya gitmelidirler. Bu formül formu ile muayene ve tedavi olduğunuzda cebinizden tek kuruş para ödemez ve yurtdışında tedavi olmuş olursunuz.

Muğla Üniversitesi cıvıl cıvıl

Pazartesi günü Muğla Sıtkı KOÇMAN, üniversitesinde “Kariyer Günleri”nin konuğu idim. Bana o kadar ilginç gelen konu ise öğrenciler ile yönetimin bir arada oluşu oldu. Ben de üniversitede (Dokuz Eylül) okudum, 4 yıl boyunca dekanımla, rektörümle, rektör yardımcılarımla değil selamlaşmak, tokalaşmak karşı karşıya bile gelemedim. Ancak, kaldığım 2 gün boyunca İİBF dekanı, Turgay Uzun (dekan deyince yaşlı başlı da değil gencecik, dinamik bir bilim adamı) öğrencilerle iç içe idi. Rektör ve yardımcıları da öyle. Hatta, Çalışma Ekonomisi bölüm başkanı, Abdurrahman Ayhan ise öğrencileri ile çay içip, sohbet eden tavrı beni çok etkiledi. Öğrencilere gelince, harika bir kampüste, sanki evlerinde gibiler.