Genel Sağlık Sigortası ile Sağlık Yardımı haklarınızı biliyor musunuz? (3)

10 Ağustos 2013

Genel Sağlık Sigortası ile Sağlık Yardımı haklarınızı biliyor musunuz? (3)

 

Tedavi giderleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenecek bir Genel Sağlık Sigortalı olarak hangi sağlık kurum ve kuruluşlarına gidebilirsiniz? Hangi kuruluşlara gidince SGK sizin adınıza o Kuruma kaç para ödüyor, siz gittiğiniz sağlık kurumuna kaç para ödeyeceksiniz biliyor musunuz?

SAĞLIK KURULUŞU SEÇME HAKKI

Tüm Genel Sağlık Sigortalıları ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler, sağlık hizmeti sunucuları arasından, genel sağlık sigortasıyla ilgili diğer madde hükümlerine uymak şartıyla istediğini sağlık kuruluşunu seçme hakkına sahiptir. Yani dileyen GSS’li dilediği hastaneye dilediği ZAMAN gitme hakkına sahiptir.

Yeşil kartlı denilen ve primleri devlet tarafından ödenenler ise öncelikle birinci basamak sağlık kuruluşlarına gitmek ve orası sevk ederse hastaneye gitmek durumundadır.

***Sağlık Bakanlığı’na bağlı tüm kamu sağlık kuruluşları SGK ile sözleşmelidir. İşte bu hastanelerden dilediğinize dilediğiniz zaman tedavi amacıyla gidebilirsiniz.

***Üniversite hastaneleri de kamu kurumu olması hasebiyle SGK ile sözleşmelidir ve bu hastanelere de dilediğiniz zaman gitme hakkına sahipsiniz.

*** Özel hastaneler SGK ile sözleşme imzalayıp imzalamamakta serbesttirler, yani dileyen hastane veya özel sağlık kuruluşu SGK ile GSS kapsamında sözleşme imzalayabilir. Sözleşme imzalamış olan özel sağlık kuruluşlarından da dilediğinize dilediğiniz zaman gitme hakkınız var.

 

Kamu hastaneleri (özel oda hariç) size bedavadır

Aşağıdaki kamu sağlık kuruluşlarına gittiğinizde tek kuruş muayene-tetkik-tedavi parası ödemezsiniz. Tüm kamu sağlık kurum ve kuruluşları size bedava olduğu gibi birinci basamak resmi sağlık kuruluşları için SGK fatura bazında sizin için ödeme yapmaz, yani birinci basamağa giderseniz hem size hem de SGK’ya bedavaya getirmiş olursunuz.

Kamu Hastanelerinde sadece SGK’ya gönderilecek olan muayene parası ödersiniz. Çalışan ve prim ödeyen iseniz eczaneye gittiğinizde, emekli iseniz emekli aylığınızdan ödenir.

§Birinci basamak resmi sağlık kuruluşları

Aşağıda sayılanlara siz de para vermezsiniz, SGK’da para vermez.

Sağlık Bakanlığına bağlı birinci basamak sağlık kuruluşları, kamu idareleri bünyesindeki kurum hekimlikleri, 112 acil sağlık hizmeti birimi, üniversitelerin medikososyal birimleri, Türk Silahlı Kuvvetlerinin birinci basamak sağlık üniteleri, belediyelere ait poliklinikler.

§ İkinci basamak resmi sağlık kurumu

Aşağıda sayılanlara gittiğinizde sizin cebinizden (Muayene parası dışında) para çıkmaz ama SGK’nın cebinden sizin her muayeneniz ve ileri derecede tetkik-tahlilleri için para çıkar.

§Eğitim ve araştırma hastanesi olmayan devlet hastaneleri ve dal hastaneleri ile bu hastanelere bağlı semt poliklinikleri, entegre ilçe hastaneleri, Sağlık Bakanlığına bağlı ağız ve diş sağlığı merkezleri, tıp fakültelerinin bulunduğu ilin dışında yer alan uygulama ve araştırma merkezleri (üniversite hastaneleri) ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin eğitim ve araştırma hastanesi olmayan hastaneleri, belediyelere ait hastaneler ile kamu kurumlarına ait tıp merkezi ve dal merkezleri.  

§ Üçüncü basamak resmi sağlık kurumu

Aşağıda sayılanlara gittiğinizde sizin cebinizden (Muayene parası dışında) para çıkmaz ama SGK’nın cebinden sizin her muayeneniz ve ileri derecede tetkik-tahlilleri için bir önceki basamama göre daha çok para çıkar.

§Eğitim ve araştırma hastaneleri, özel dal eğitim ve araştırma hastaneleri, üniversite tıp fakültelerinin bulunduğu ilde kurulu sağlık uygulama ve araştırma merkezleri (üniversite hastaneleri) ile bu hastanelere bağlı semt poliklinikleri ve üniversitelerin diş hekimliği fakülteleri, Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı tıp fakültesi hastanesi ile eğitim ve araştırma hastaneleri…

***MUAYENE ÜCRETLERİ

Birinci basamak sağlık hizmeti sunucularında yapılan hekim ve diş hekimi muayenesinden katılım payı yani muayene ücreti yoktur.

a) İkinci ve üçüncü basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında..……5 (beş) TL

b) Özel sağlık hizmeti sunucularında ………….………………..……12 (oniki) TL

Aynı dala 10 gün içinde yeniden giderseniz;

10 gün içerisinde aynı uzmanlık dalında farklı sağlık hizmeti sunucusuna yapılan başvurularda muayene ücreti, 5 (beş) TL artırılarak tahsil edilir.

***REÇETE ÜCRETİ

SGK2ca bedeli karşılanan ilaçlar için Kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişilerden %10, diğer kişilerden %20 oranında katılım payı alınır.

 Ayrıca her bir reçete için;

a) 3 kutuya kadar (üç kutu dahil) temin edilen ilaçlar için……….3 (üç) TL,

b) 3 kutuya ilave temin edilen her bir kutu ilaç için……….……..1 (bir) TL,

olmak üzere reçete katılım payı alınır.

Otelcilik hizmetlerinde ilave ücret uygulaması

Tüm kamu ve özel sağlık kuruluşları otelcilik hizmeti denilerek fark ücret alabilir.

-Sözleşmeli/protokollü sağlık kurumları, asgari banyo, TV ve telefon bulunan; 2 yataklı odalarda sundukları otelcilik hizmetleri için “Standart yatak tarifesi” işlem bedelinin (50,59 X 0,593=30 liranın) 1,5 katını, tek yataklı odalarda ise 3 katını (90 lirayı) geçmemek üzere kişilerden ilave ücret alabilir.

-Günübirlik tedavi kapsamındaki işlemler sırasında verilen otelcilik hizmeti için ise en fazla “Gündüz yatak tarifesi” işlem bedelinin (6 liranın) 3 katına (18 liraya) kadar ilave ücret alınabilir.

-SUT eki EK-2/C Listesinde yer alan istisnai sağlık hizmetlerinde otelcilik hizmetleri için ayrıca ilave ücret uygulanmaz.

Bunlar sırasıyla,

-İntraprostatik stent yerleştirilmesi,

-Çok parçalı penil protez implantasyonu (yapay penis)

-Tek parçalı penil protez implantasyonu (yapay penis)