Emekli çalışana her yıla yüzde 2 Emeklilikte yaşı bekleyenlere müjdedir

17 Ağustos 2013

Emekli çalışana her yıla yüzde 2

Emeklilikte yaşı bekleyenlere müjdedir

 

5 Nisan 2013 Cumartesi günü bu köşeden, SGK’nın yeni ve ilk kadın başkanı Yadigar Gökalp İlhan ile söyleşimizi yayınlamış ve 300 bin yaş mağduruna erken emeklilik müjdesi vermiştik.

 

300 bin kadar çalışan emeklilikte yaşı bekliyor ve SGK’nın daha önceki açıklamalarında daha az aylığa razı olanların erken emekli edilmesi ve emekli olduktan sonraki çalışmaları için de Finlandiya-Almanya modeli gibi her yıl için yüzde 2 artış getirilmesi düşünülüyordu….

 

5 Nisan 2013 Cumartesi günü bu köşeden, SGK’nın yeni ve ilk kadın başkanı Yadigar Gökalp İlhan ile söyleşimizi yayınlamış ve 300 bin yaş mağduruna erken emeklilik müjdesi vermiştik.

 

Demiştik ki;

“ALMANYA VE FİNLANDİYA ÖRNEKLERİ
Almanya’da normalde emeklilik yaşı, işe giriş ve doğum tarihlerine göre 65 veya 67’dir. Ancak 63 yaşına gelmiş olanlar her eksik yaş için yüzde 2’lik daha düşük emekli aylığı bağlama oranıyla 67 yaşını beklemeden emekli de olabiliyorlar. Daha sonra çalışsalar bile emekli aylıkları artmıyor. Finlandiya’da da benzer uygulama var, ama daha güzel. Eksik aylık bağlama oranıyla daha erken yaşlarda emekli olanlar, emekli olduktan sonra çalışmaya devam ederlerse her çalıştıkları yıl aldıkları emekli aylığı yüzde 2 artarak gerçek emekli aylıklarına yükseliyor.”

 

***SGK destek priminde 59 yaşı yalanladı

Dünkü bu köşeden Bakan Faruk Çelik’e atfen, SGDP uygulamasında iki yeni değişikliği haberleştirmiştik. Buna göre, işveren SGDP’sinde 59 yaşından sonra SGDP kalkacak, işçi ve işveren SGDP’sinde her emekli olduktan sonra çalışılan yıl için yüzde 2 emekli aylığı artışı gelecek demiştik.

SGK yaptığı yazılı açıklama ile haberin 59 yaş sınırı konusunu yalanlarken, her çalışma yılına yüzde 2 emekli aylığı artış kısmını ise yalanlamamıştır.

 

"Sosyal güvenlik destek primi oranı, 01.10.2008’e kadar yüzde 10 olarak uygulanırken 01.10.2008-31.12.2008 arasında yüzde 12 olarak uygulanmış ve takip eden her yılın ocak ayında bir puan artırılmıştır. Ancak bu oranın yüzde 15’i geçemeyeceğine ilişkin yasal düzenleme uyarınca halen yüzde 15 olarak uygulanmaktadır.  Sosyal güvenlik destek primiyle ilgili uygulama yukarıda izah edilen mevzuat hükümlerine göre yürütülmekte. Dolayısıyla, emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenlerden kesilen sosyal güvenlik destek primine sınırlama getirilmesini ve bu kapsamda 59 yaş ve üstünde olanlardan sosyal güvenlik destek primi kesilmemesini sağlayacak herhangi bir çalışmamız bulunmamakta."

 

***YAŞI BEKLEYENLERE MÜJDEDİR

Bu gerçek karşısında, sayılırının 300 bin kadar olduğu belirtilen kısa adları EYT olan “Emeklilikte Yaşa Takılanlar” grubuna müjdedir. Zira, EYT’ler konusunda da çalışmalar var ve 2014 yılında iki seçim var hatta genel seçim öne alınırsa 3 seçimi gelecek sene yapacağız. Zira, 5 Nisan 2013 günkü haberimizde de belirttiğimiz gibi EYT’leerin emeklilik yasası kabul görürse en büyük sorun, az maaş, erken emeklilik olayı olacaktır. Az maaşı çok maaş haline çevirmenin tek yolu da emekli olduktan sonra SGDP ile çalışılan her yıl için yüzde 2 emekli artışıdır ki, bu durum Finlandiya ve Almanya’da vardır.