Yurtdışı borçlanması yapan kadın Doğum borçlanması yapabilir—Malülen emeklilik için yüzde 60 raporu gerekir

2 Eylül 2013

Yurtdışı borçlanması yapan kadın

Doğum borçlanması yapabilir

 

Şimdiki uygulamada, kadın SSK’lı olduktan sonra yaptığı doğumları borçlanabiliyor. Kadın, çocuk doğurmadan önce bulunduğu yurtdışında geçen süresini borçlanıp öderse, doğum borçlanması yapabilir…

 

Ali bey, 1982 yılında Almanya’da işe girdim 1984 yılında bıraktım ve Türkiye’ye geldim. 2003 yılında da Türkiye’de sigortalı oldum. 1993 ve 1999 doğumlu iki oğlum var bu çocuklarım için SSK’ya borçlanma yapabilir miyim? SGK’ya sordum sen 2003 yılında çocukların doğduktan sonra SSK’lı olmuşsun olmaz diyorlar. Bu arada Almanya’daki primlerimi de gelirken almıştım. Esma Kıyıca

 

Sayın okurum, normal şartlarda sadece SSK’lı kadınlara doğum borçlanması yapma hakkı tanınmıştır ama kural olarak önce SSK’lı olmuş sonra doğum yapmışsa her bir çocuk için 720 gün olmak kaydıyla en fazla iki çocuk için 1440 güne kadar borçlanılabilir.

 

***ÖNCE YURTDIŞI BORÇLANMASI YAPARSANIZ OLUR

Siz, çocuklar doğmadan önce Almanya’da çalıştığınızdan ister Almanya’daki primlerinizi geri almış olun ister almayın 1982-1984 arasındaki çalışma sürenizi ve varsa Almanya’da (18 yaşından sonra) çalışmadan geçen ev kadınlığı sürenizi borçlanabilirsiniz. Bu borçlanma işleminden sonra dilerseniz 1993 ve 1999 doğumlu çocuklarınız için doğum borçlanması yapabilirsiniz. Konuyla ilgili SGK’nın 2013/11 sayılı genelgesinin 209. sayfası konuyu şu şekilde detaylandırmaktadır.

 

“2- Yurtdışında çalışması bulunanların Kanunun 41 inci maddesine göre yapacakları borçlanma statülerinin belirlenmesi

 

2.1- 3201 sayılı Kanuna göre borçlanma yapanların Kanunun 41 inci maddesine göre yapacakları borçlanmalar

3201 sayılı Kanuna göre yurtdışında geçen hizmet sürelerini borçlanan sigortalıların

Kanunun 41 inci maddesine göre yapacakları borçlanmalar, 3201 sayılı Kanuna göre belirlenen sigortalılık statüsüne göre değerlendirilecektir…

 

Örnek 3- 21/10/1992 tarihinde 506 sayılı Kanuna tabi çalışması olan sigortalı 9/10/1981-31/7/1984 tarihleri arasında yurtdışında geçen sürelerini 3201 sayılı Kanuna göre Kanunun 4üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre borçlanmıştır. Sigortalı 10/5/1985 ile19/8/1987 tarihlerinde yaptığı doğumlardan dolayı doğum borçlanması yapabilecek olup doğum borçlanma süreleri sigortalılık süresini geriye götürmeyecek, gün sayısı ve prime esas kazanç olarak doğum yapılan sürede hizmet olarak değerlendirilecektir.”

 

Malülen emeklilik için yüzde 60 raporu gerekir

Ali Bey, değerli bilgiler verdiğiniz için size minnettarız. Yeni çıkan malülen emeklilik ile ilgili sorum var. Bir dostumda, anksiyete, ruh sağlığı bozukluğu, psikoz, travmatik etkiler, vb gibi farklı teşhis ve içerikli mevcut 5 farklı raporu var. Bu raporlarla erken emekli olunabilir mi? Emeklilik süresinin dolmasına yaklaşık 1,5 ay var sonra yaş beklenecek. SGK’ya sormayı düşündüm fakat çok yeni bir bildiri olduğundan onlara bilgi en geç ulaşabiliyor, çoğu zaman tam ve net bilgileri olamayabiliyor. Yanıtınız için şimdiden çok teşekkür ederim. İsmi Saklı

Sayın okurum, yeni çıkan haberlere pek aldanmayın, yok şeker hastaları, verem hastaları, kanser hastaları, sara hastaları artık emekli olacak gibi haberler içi boş ve yandaş haberlerdir. Olayın gerçeği şu hastalığın adının veya tipinin ne olduğunun önemi yoktur. Var olan hastalıklar sebebiyle sigortalının en az yüzde 60 oranında meslekte kazanma gücünü kaybetmişse ve en az 10 yıllık sigortalılık süresi ve bu süre içinde en az 1800 günü varsa malülen emekli olunur. Bu sebeple var olan hastalıkları ile hastaneye başvurup işgücü kayıp oranının yüzde kaç olduğunu tespit ettirin, yüzde 60 veya daha fazla ise evet malülen emekli olunur.

,