Kamuya ihale ile hizmet veren işverenler SGK teşvikinden yararlanamaz–Çeyiz parası yetim aylığı alana verilir

21 Ekim 2013

Kamuya ihale ile hizmet veren işverenler SGK teşvikinden yararlanamaz

 

Kamudan ihale ile iş ve hizmet sözleşmesiyle iş alan işverenler 4857 teşviklerinden yararlanır, 5510 teşviklerinden yararlanamazlar…

 

Ali Bey, kamu kurumlarında hizmet alım sözleşmesi ile işçi çalıştırmaktayız. 4857 sayılı Kanun’un zorunlu tuttuğu yüzde 3 engelli personel çalıştırma zorunluluğunu yerine getirdik. Merkez işyerinde ve ihaleli işlerde olmak üzere 4 engelli personelimizi teşvikten yararlandırmak için SGK ya başvuru yaptık. 4857 sayılı Kanuna göre teşvikten yararlanma sistemini açtılar. Kanunda ihaleli işlere bir sınırlama olmadığı için %100 teşvik alıyor görünüyoruz. Bunun yanında diğer teşvikleri de açtılar. Diğerlerinde açıkça belirtilen 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa göre alınan işlerde faydalanılamaz ibaresi gereğince, şimdi faydalanırsak ileriye dönük SGK tarafından hakkımızda borç çıkartılabilir mi? Özge Kahya

 

4857 sayılı İş Kanunu’nun 30’uncu maddesi hükmü gereği elli veya daha fazla işçi çalıştıran  özel sektör işyerleri yüzde üç engelliyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdür. İşverenler çalıştırmakla yükümlü oldukları işçileri Türkiye İş Kurumu aracılığı ile sağlamak zorundadırlar.

 

***FAZLA ENGELLİ ÇALIŞTIRMAYA ÖDÜL

4857 sayılı İş Kanunu, bir taraftan elli ve üzerinde işçi çalıştıran işverenlere engelli çalıştırma yükümlülüğü getirmekte iken diğer taraftan işverenin engelli çalıştırmasını ödüllendirme ve engelli işçi çalıştıran işverene pozitif bir ayrımcılık yaparak sigorta prim teşviki de sunmaktadır. Kanunun 30. maddesinin devamı niteliğindeki altıncı fıkra hükümlerine göre, Özel sektör işverenlerince çalıştırılan engelli sigortalılar ile korumalı işyerlerinde çalıştırılan engelli sigortalıların, prime esas kazanç alt sınırı yani brüt asgari ücret üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hisselerinin tamamı, engelli çalıştırma yükümlülüğü olmamakla birlikte engelli çalıştıran (kontenjan fazlası) işverenlerin çalıştırdıkları her bir engelli için asgari ücret üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hisselerinin yüzde ellisi Hazine tarafından karşılanmaktadır.

 

***5510 TEŞVİKİ FARKLIDIR

5510 sayılı Kanunda, sigorta primlerine devletin de katkı yapmasına ilişkin iki temel düzenleme bulunmaktadır. Bu düzenlemelerin ilki 5 puanlık indirim olarak bilinen prim teşvikidir. Kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kuruluşu niteliğinde sayılan işletmeler (belediye şirketleri gibi) bu teşvikten yararlanamadığı gibi kamudan veya kamu kurumu niteliği bulunan işletmelerden ihaleli iş alan işverenler 5 puanlık indirimden yararlanamamaktadır. Siz de kamudan ihale ile iş aldıysanız yüzde 5’den yararlanamazsınız.

Dikkat edilirse, özürlü teşviki İş Kanununda düzenlenmiş, 5 puanlık indirim teşviki ise 5510 sayılı Kanunda düzenlenmiş, yararlanma esasları ise ayrı ayrı belirlenmiştir. Dolayısıyla özel sektör işverenleri kamudan ihaleli iş almış olsalar bile engelli teşvikinden yararlanabilirler. Yüzde 5 teşviki için ise kamudan ihale almamış olmaları gerekir. Kamudan ihaleli iş almamış iseler engelli çalıştırmaları halinde hem 5 puanlık indirimden hem de engelli teşvikinden yararlanabileceklerdir.

 

 

Çeyiz parası yetim aylığı alana verilir

Babam SGK’dan emekli. Ben de mali müşavirlikte çalışıyorum sigortalıyım. Son günlerde çıkan bir habere göre emekli kızları çeyiz parası ödenecekmiş bu ne kadar doğru bilmiyorum ama benimde ocak sonu düğünüm var. Bu konuda bana bilgi verirseniz çok sevinirim. Eğer doğruysa bu paraya çok ihtiyacım var. Duygu Ergün-Ödemiş

 

Duygu hanım belirtmemişsiniz ama sanırım babanız (Allah uzun versin) sağ herhalde. Şayet sağ ise çeyiz parası diye bir şey yok. Şayet babanız vefat etmişse size üç şartın tamamını  (çalışmamak, emekli olmamak, evli olmamak) sağlamakla SGK yetim aylığı verirdi. Sonra da yetim aylığı alırken evlenirseniz de aldığınız yetim aylığının 24 katını size resmi adı evlilik ödeneği, halk arasındaki adı çeyiz parası olarak öderdi. Bu sebeple mesela babanız vefat etmişse ve siz şu an SSK’lı çalıştığınız için yetim aylığı alamazsınız. Yetim aylığınız olmadığından çeyiz parası da alamazsınız. Şayet yetim aylığını alabilecek durumda olsaydınız, size tavsiyem şu olurdu, işten çık, SGK’ya yetim aylığına başvur, sonra aylık gelince resmi nikah yap ve 24 aylık çeyiz parasını al.

 

 

2013 büyüme oranı 4 gibi olacak Ocak ayını bekle

Sigorta başlangıç tarihim 01.04.1984 olup son çıkış tarihim, 30.06.2013 toplam ödemelerim 7530 işgünü bu rakamlarla bu ay yani 19.10.2013’te emekli olabilirim diye hesapladılar bu doğru mudur? Bir de  hemen değil de  2014’ün ocak ayında emeklilik başvurumu yaparsam daha fazla maaş alabileceğimi söyleyenler var. İki ay maaşımı almadan ocak ayını beklesem fark ne kadar olur veya buna değer mi bunu öğrenmek istedim. Eray Önalan

 

01.04.1984 işe giriş tarihi ve var olan 7530 gün ile 48 yaşında emekli olursunuz doğum yılınız 1965 veya öncesi ise dilediğiniz an emekli olursunuz. Emekli olmak için ocak ayını beklemenizi tavsiye edebilirim. Gerçi 2 ay emekli aylığı alamayacaksınız ama tüm yıl kazançlarınız 2013 büyüme rakamları ile yüzde 4 arttırılacağı için (asgari ücretten değilseniz) aylığınız yüzde 4 kadar daha fazla olacak. Sadece 2008 ve sonrası kazançlarınız yüzde 4’ün yüzde 30’u kadar arttırılmış olacak. Ancak, ücretleriniz asgari ücret veya asgari ücrete yakın rakamlarsa (2000 lira gibi) hiç beklemeyin hemen emekli olun.