İsteğe bağlı Kürtaj yeniden SUT’a girdi ve hocaların muayene ücreti zamlandı

21 Mart 2014

İsteğe bağlı Kürtaj yeniden SUT'a girdi ve hocaların muayene ücreti zamlandı

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren SUT (Sağlık Uygulama Tebliği) ile isteğe bağlı kürtaj parasını artık SGK ödeyecek, bu arada hocalarca yapılan muayene ücretlerine de zam geldi…

 

Kadınlar kürtaj yapmasın veya yaptıracaksa bile parasını ceplerinden ödesinler diye SUT'da yapılan gizlice yapılan değişiklik kürtaj SUT'dan silinmişti. Bu sebeple de SGK ile sözleşmesi olan hastaneler isteğe bağlı kürtajı SGK'ya fatura edemiyorlardı.

 

Yeni SUT isteğe bağlı kürtaja izin verdi

 “İsteğe bağlı kürtaj” 18.03.2014 günü yayımlanan Resmi Gazete’de SUT'a girdi  

 MEDULA sisteminden sessizce çıkarılmıştı…

Kürtaj uygulaması,  Medula sisteminden kürtaj için gerekli ‘tıbbi tahliye’ bölümünün kodunun silinmesi ile yasal olarak belirlenmiş 10 haftalık sürede kürtaj talep edenlere’ hizmet verilemeyerek kürtaj uygulaması sessiz sedasız kaldırılmıştı. “Kamu hastanelerinde sosyal güvence kapsamında 10 haftaya kadar ücretsiz uygulanması gereken kürtaj uygulaması hiç yasal dayanak olmaksızın sona erdirmiş, böylece “Online kayıt sisteminde kürtaj işlemi için kullanılan ‘tıbbi tahliye kodu’ kaldırılınca, bu konuda yapılan tüm tetkik ve hizmetler otomatik olarak durdurulmuştu.”

Hekimin karar verme yetkisi alınarak eli kolu bağlanmıştı
   Bu durumda yapılan uygulama  kişi hak ve özgürlüklerini ihlal ettiği gibi hekimin hasta sağlığı ile ilgili çok önemli bir konuda karar verme yetkisini elinden alarak,elini kolunu bağlamış ve mesleki sorumluluğunu yerine getirmesini engellenmek için  ‘spiral’ olarak da adlandırılan ve kamu hastanelerinde kadınlara ücretsiz olarak uygulanması gereken rahim içi araçlar (RİA) da doktorlar tarafından yazıldığı halde hastaneler fatura edemediği için ancak ücret karşılığı takılabilmesi zorunluluğu getirmekteydi..Hiçbir yasal dayanağı olmaksızın hastayı ve hekimi zor durumda ve karşı karşıya bırakan bu keyfi uygulamalarına artan tepkiler üzerine Sağlık Bakanlığı “parası olana kürtaj” uygulamasını sona erdirdi.

   Resmi Gazete’de 18 Mart günü yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği’ne (SUT) göre 10 haftadan küçük gebeliklerdeki “isteğe bağlı” kürtajlar SGK kapsamına girdi. Bundan böyle kürtaj olmak isteyenler gebelikleri 10 haftadan küçük olmak koşuluyla, devlet hastanelerinde kürtaj yaptırabilecek. Böylece daha önce işlemin ücretinin devlet tarafından ödenebilmesi için tıbbi zorunluluk koşulu kaldırılmış oluyor.

 Parası olmayan kimse hasta olmasın !!!!

 Biz sağlık hizmeti ayağımıza geldi, her yer bizim hastanemiz,ister özel, ister devlet diye sevineduralım. Sağ olsun sayın hükümet yetkililerimiz ''ben parası olanı kastetmiştim'' diyerek  sevincimizi kursağımızda bırakmaya devam ediyor.

Önce SGK ile sözleşmeli özel hastaneler ile vakıf üniversitesi hastanelerindeki ilave ücreti yüzde 200'e çıkarmışlardı şimdi de yeni SUT ile devlet üniversitelerinde muayene ilave ücretine de zam geldi.

Tebliğin 1.9.1 numaralı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) İlave ücret alınması uygulamasında;

a) Kurumla sözleşmeli; vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşlarınca; Kurumca belirlenen oranı (yüzde 200) geçmemek kaydıyla kişilerden ilave ücret alınabilir.

b) Yükseköğretim kurumlarına ait sağlık hizmeti sunucularında (vakıf üniversiteleri hariç) öğretim üyeleri tarafından mesai saatleri dışında bizzat verilen sağlık hizmetleri için Kurumca belirlenmiş sağlık hizmetleri bedelinin bir defada asgari ücretin iki katını geçmemek üzere, poliklinik muayenelerinde en fazla iki katı, diğer hizmetlerde en fazla bir katı kadar ilave ücret alınabilir.

c) (a) ve (b) bentlerinde belirtilen sağlık hizmeti sunucularınca SUT ve eklerinde yer alan sağlık hizmetleri işlem bedellerinin tamamı üzerinden Kuruma fatura edilebilen tutarlar esas alınarak kişilerden ilave ücret alınabilir.