SGK’nın rücu alacakları kamu alacağıdır

16 Mayıs 2014

SGK’nın rücu alacakları kamu alacağıdır

Sosyal Güvenlik Kurumu, vefat edenlerin yakınlarına bağlayacağı işkazası ölüm geliri ve ölüm aylıkları, malül veya sakat kalanlara vereceği işkazası geliri ile yapacağı sağlık masraflarını 5510/21 ve 39. maddeleri gereğince olayda kusurlu bulduğu işverenden veya üçüncü kişilerden SORUMLULUKLARI oranında peşin sermaye değeri olarak talep eder. Talep A.Ş.nin mal varlığı ile karşılanmazsa A.Ş.nin ortak ve yöneticilerinin özel mal varlıklarından tahsili yoluna gider. Bu sebeple genelde şirketin yetkili ve sorumluları özel mallarını şimdiden kaçırma yoluna gidebilirler. Bunun için tedbir alınmalıdır.

 

Sigortasız çalıştırılan varsa

Madende sigortasız-sosyal güvencesi çalıştırılanlar varsa SGK rücu alacağında gerek işverenin gerekse üçüncü kişilerin sorumluluk oranlarına bakmadan tümünü işverenden talep eder.

 

İşçilerin veya geride kalanlarının alacağı maddi-manevi tazminatların tahsili zor

Öte yandan, işçiler gerek kendileri veya vefat etmişlerse geride kalanları işverene karşı maddi ve manevi tazminat davaları açabilirler ama dava sonunda da çıkacak borcu A.Ş.’nin mal varlığından talep edebilirler. Ancak, A.Ş.’nin mal varlığı ödemeye yetmezse A.Ş.’nin yetkili ve sorumlularının şahsi mal varlıklarından tahsili yoluna gidemeyeceklerinden, davalarda uzun yıllar süreceğinden maddi-manevi tazminatın tahsilinde güçlük çekebilirler