Memuriyetten malulen emekli edilen özelde çalışabilir

16 Haziran 2014

Memuriyetten malulen emekli edilen özelde çalışabilir            

 

TSK’da görev yapamaz raporu ile adi malül edilenler hem emekli aylıklarını alıp hem de SGDP ödeyerek özelde çalışabilir veya işyeri açabilir. Görev malülü olanlar ise daha şanslıdır isterse normal SSK’lı gibi prim ödeyip ilerde ikinci emekli aylıklarına da kavuşurlar…

 

 

Ali bey, eğitim hayatını parasız yatılı okullarda okuyan birisi olarak vaktiyle zor günler geçirdiğinizi düşünüyorum. Ben de şu an çok zor durumdayım ve acil yardıma ihtiyacım var. kronik psikotik bozukluk tanısıyla, sivil memur olarak mensubu olduğum TSK asker hastanesi hakkımda TSK’da görev yapamaz raporu verdi. (Sağlık yeteneği yönetmeliğiymiş) Beni zorunlu emekliliğe sevk etti. Sağlık komutanlığı ve SGK 'nın rapor onayı olacakmış. Üç çocuk okutuyorum-büyütüyorum. Ayrıca 1175 lira konut kredisi ödemem var. Zaten hastayım, emekli olursam biterim. 17 Ağustos 2010 da  ''Malül memurun kararı önemlidir- malül memur isterse çalışmaya devam edebilir'' diye bir yazı yazmışsınız.

1–Çalışabilmek için 5434 / 44 nolu kanundan sivil memurlar yararlanabilir mi? Ya da başka bir kanundan?

2 –TSK’da  çalışamazsam  sivilde çalışmak istiyorum, muvafakat verin deme hakkım var mı?  

3 -Bugünkü kanunlarla malülen emekli edilen bir devlet memuru süreç sonunda iyileştiğini hastane kurul raporuyla ispatlayabilirse yasal olarak memuriyete (aynı ya da başka bir kuruma) dönüşü mümkün müdür? 

4–Üniversite hastanesinden 1 ay kadar önce %45 özürlü kimlik kartım var. ÖMMS-EKPSS'ye girebilir miyim? İsmi Saklı

 

Sayın okurum, geçmiş olsun. Verdiğiniz bilgilere göre, TSK’da görev yapamaz kararı verilmiş. Bu size iki seçenek sunacak, TSK sizi malulen emekliliğe sevk edecek, görev sürenizi yazmamışsınız ama en az 10 yıl memuriyetiniz (veya daha öncesinde SSK veya Bağ-Kur ile birlikte) varsa SGK size adi malül aylığı bağlayacak olup yaklaşık tutarı 1450 lira gibi olacaktır. Sizin durumunuz daha önce yazı konusu olan malül memurun kararı önemlidir, isterse çalışmaya devam edebilir gibi değil, size malüliyet raporu değil TSK’da görev yapamaz raporu verilmiş.

 

***EMEKLİ OLUP ÖZEL SEKTÖRDE ÇALIŞABİLİRSİNİZ

SGK sizi adi malül aylığı bağladıktan sonra dilediğiniz zaman dilediğiniz kadar özel sektöre ait işyerlerinde sigortalı olarak kısa adı SGDP (Sosyal Güvenlik Destek Primi) ödeyerek çalışabilirsiniz hem de emekli aylığını almaya devam edebilirsiniz. Veya yine dilerseniz işyeri-dükkan açabilirsiniz bu durumda da aldığınız malullük aylığı SGK tarafından yüzde 15 eksik ödenir. Özelde çalışmak veya işyeri açmak için herhangi bir yerden muvafakat vs gibi bir şeye ihtiyacınız yok.

 

***SINAVLARA DA GİREBİLİRSİNİZ

Bu arada dilediğiniz kamu personel sınavına da girebilirsiniz ama siz zaten bir yıldan çok memuriyet yapmış olduğunuzdan yani asil memur olduğunuzdan dilediğiniz kamu kurumuna özürlü raporunuzla yeniden açıktan görev almak için de başvurabilirsiniz. Bu başvuru için herhangi bir sınava girme ihtiyacınız da yok ama bunu tavsiye etmem. Kamuda ister işçi ister memur olun malullük aylığınız gider. Sadece çalıştığınız kamu kurumundan ücretinizi alabilirsiniz. Sana abi tavsiyesi, adi malül ol, sonra git özel sektörde işe gir (özürlü kadrosu gibi) veya becerin varsa git işyeri aç. Hem malullük aylığını al hem de ücretini.

 

***GÖREV MALÜLÜ OLSAYDIN DAHA İYİ OLURDU

Şayet görev malülü sayılabilseydin (bu hastalık çalışırken olsaydı-çıksaydı) o zaman hem SGK’dan görev malülü aylığı alıp hem de özel sektörde dilersen SGDP’li dilersen de normal SSK’lı gibi çalışma hakkın olacaktı. Bu durumda da ilerde SSK’lı şartlarını da tamamlayıp SSK’dan da emekli olacaktın. Hem malullük aylığı hem de SSK emekli aylığın olacaktı.