Harçlığı için çalışan öğrencilere GSS eziyeti için Torba Kanun’da çare yok

27 Haziran 2014

Harçlığı için çalışan öğrencilere GSS eziyeti için Torba Kanun'da çare yok

 

Büyük çoğunluğumuz üniversitede okurken ana-babamızdan yeterli harçlık gelmezdi. Biz de okul dışı zamanlarda çalışır harçlığımızı çıkarıp okumaya devam etmek isterdik. 2012 Ocak ayından itibaren harçlığı için çalışan öğrencilere SGK eziyeti başladı ve tam gaz devam ediyor… Üstelik kazandıkları paradan fazla GSS borcu çıkarıyorlar… Ne yazık ki Torba Kanun tasarısında buna çözüm gelmiyor…

 

           

 

Bir çoğumuzun ailesi zengin değil, okumak için bize yeterince para gönderemezler ki ben tam böyleydim. Hem okumak hem de giderlerimizi karşılamak için de öğrenciyken çalışmak zorundaydık. SGK, 2012 ocak ayında başlattığı zorunlu genel sağlık sigortası uygulaması gereğince, öğrenciler 25 yaşına kadar sorgusuz-sualsiz ana-babaları üzerinden sağlık yardımı alabiliyorlar. Ancak, ben öğrenciliğimin yanında çalışmak ve harçlığımı çıkarmak da zorundayım diyorlarsa karşılarına (deli dumrul) SGK çıkıyor.

 

***ÖĞRENCİSİN VE ÇALIŞIYORSAN SUÇLUSUN

Öğrencisin ve çalışıyorsan üstelik de ayda 30 gün değil de ayda 30 günden az çalışıyorsan SGK’ya HARAÇ ödemek zorundasın. Uygulama gereğince, ne olursa olsun ayda 30 günden az çalışanların öğrenci olup olmadığına bakmaksızın SGK, çalışmadığı (30 günden eksik) günlerin GSS primlerini ödemek zorundasın diyor. Ödeme rakamı için de gelir testine gitmek zorundalar. Gelir testinden de eziyet var okuduğun il veya ilçedeki Kaymakamlığa değil, ailenin ikamet ettiği il-ilçedeki Kaymakamlığa gitmek zorundasın. Yani, hem harçlığın yetmiyor, çalışmak zorundasın, çalışınca SGK sana GSS borcu yüklüyor, GSS borcun için de okuduğun yerden kalkıp Ailenin yanına gidp-gelmek lazım. Gariban öğrencinin omuzlarındaki yük yetmezmiş gibi bir SGK omzuna binip, eziyet üstüne eziyet yapıyor.

 

***KURTULMANIN ÜÇ YOLU VAR

(Deli Dumrul) SGK’dan kurtulmanın üç yolu var. Birinci yol sana tuzak kuran devlete karşı yükümlülüklerini yerine getirmez ve KAÇAK yani kayıtdışı çalışırsan hiçbir GSS prim borcuyla karşılaşmazsın. İkinci yolu sana işveren açabilir. Hani ayda 30 günden az çalışıyorsun ya seni part-time (kısmi süreli) çalışan olarak değil de puantajlı (kod 7) çalışan olarak SGK’ya bildirirse 30 günden eksik kalan sürelerin için GSS primi ödeme zorunluluğun olmaz. Ayda kaç gün çalışıyorsan o kadar ücret alırsın, işverenin (veya O’nun muhasebecisi de SGK’ya 30 günden eksik günleri puantaj belgesi doldurup gönderir ve internetten de kod 7’yi seçer). Üçüncü yol ise gelir testinde ailenin gelirinin asgari ücretin üçte birinden az çıkmasıdır.

 

 

GSS BORÇ MİKTARLARI

Üniversite öğrencisi de olsa ayda 30 günden az çalışan öğrencilere, SGK önce ayda 129 lira borç çıkarılıyor sonra da ana-babasının ikamet ettiği memleketlerine gidip bir ay içinde gelir testi yaptırmaları isteniyor.

 

Otobüs parası bulup bir ay içinde memleketlerine gidip gelir testi yaptıramazlarsa borç bu kere 257 lira olarak birikmeye başlıyor.

 

Gelir Testine giderlerse gelir testi sonucuna göre;

– Aylık geliri, asgari ücretin üçte biri (357,16 lira ile 1071,5  lira arasında) ise 43 TL, 

– Aylık geliri, asgari ücret ile asgari ücretin iki katı arasında ise 129 TL, 

 

– Aylık geliri, asgari ücretin iki katından fazla ise  257 TL.

 

-Gelir testine 1 ay içinde gitmezse de geliri ne olursa olsun, 257 lira.