Torba Yasa ile ev hizmetlilerine yazık oldu–Konya güzelleşmiş

13 Eylül 2014

Torba Yasa ile ev hizmetlilerine yazık oldu

 

 

Tıpkı taksi şoförleri ve sanatçılar gibi gündelikçi kadınlara da haksızlık Torba’dan çıktı. Yasa ile ev hizmetlileri iki kategoriye ayrılıyor ayda 10 günden az ve 10 günden çok çalışanlar. Bir işveren emrinde ayda 10 günden az çalışanlar (ki bunlar en çok sosyal güvenliğe ihtiyaç duyanlar) mağdur ediliyor…

 

Torba Yasa içinde gündelikçi ev hizmetlilerin sosyal güvenliği de var ama maalesef arzulanan ve bizim istediğimiz gibi yasalaşmadı. Tıpkı, 2011 yılı Torbasından çıkan ve sosyal güvenliğin ruhuna ve sistematiğine aykırı şekilde, çalışan kendi primini kendi cebinden ödesin türü (ek-6 sigortası) bir uygulama ile şehir içi toplu taşıma araçlarında çalıştırılan şoförler ve sanatçılar gibi şimdi de ev hizmetlerinde on günden az çalıştırılan kadınlar da kendi primlerini kendileri ödesinler diye torba yasaya bir madde ilave edildi bu da ev hizmetlilerini sigortasız bıraktı.

 

 

***GÜNDELİKÇİ KADINA KUPON EKSİK SİGORTA DEMEK OLDU

Keşke kupon sigortası gelseydi de hem işverenler yani ev sahipleri bürokrasiden kurtulsaydı, kadınlar da sosyal güvenceye tam kavuşsalardı. Olmadı, yapmadılar ortaya şimdi absurd bir durum çıktı. Olması gereken ise kupon sigortasıydı. TAM sosyal güvenlik içeriyordu. Şimdi eksik kaldı. Kupon ile çalışacak ve aslında doğru dürüst işvereni olmayıp, üç beş gün orda üç-beş gün başka yerde çalışan bu hizmetlilerin sigortası mutlaka hem uzun, hem kısa ve hem de GSS’yi içermeliydi.

 

***İŞKAZASI GEÇİRSELER DE SGK’DAN PARA ALAMAYABİLİRLER

Torba’ya göre, ev hizmetleri için işverenleri (şu anda yüzde 34 ama) yeni düzenleme ile yüzde 2 oranında kupon primi ödeyecekler ama kısa vadeli primi işveren ödediği halde, kadın işkazası veya meslek hastalığı geçirip hastaneye yatsa veya evinde raporlu geçirse, kadına GSS primini ödedin mi diye sorup, istirahat parası ödeyecekler. Yani primi işveren ödese bile kadına başka sigorta (GSS) çeşidinden borcun var sana rapor parası vermeyiz diyecekler.

 

***KADIN HEM İŞVERENİN HEM KENDİNİN PRİMİNİ ÖDEYECEK

Bugün kötü dediğimiz uygulamada, ev hizmetlilerinin primlerini işverenleri yüzde 34 oranında ödüyordu yani ayda kaç para veriyorsa yüzde 34 oranında da SGK’ya prim ödüyordu yeni getirilen sistemde kadın ayda (bir evde) 10 günden az çalışıyorsa, işveren yüzde 2 prim ödeyecek, kadın yüzde 12,5 oranında GSS primini mecburen ödeyecek, emekli olmak istiyorsa da bir de yüzde 20 oranında ayrıca prim ödeyecek. Yani, sosyal güvencenin tüm yükünü kadının üstüne yıkan bir sistem geldi.

 

***UNUTMAYIN BUNLAR SOSYAL GÜVENCEYE EN ÇOK MUHTAÇ KESİM

Genelde eğitimsizler ve fakir ailelerin kadınları, kızlar başka evlere temizliğe, çocuk bakımına, yemek yapmaya gidiyorlar belki gençliklerinde çalışabilirler ama yaşları ilerledikçe çalışamamaya veya ev sahipleri çağırmamaya başlıyorlar. İleri yaşlarında da hem çalışamayan hem de yeteri prim ödeme günü olmadığından emekli olamayan bu kesime yapılması gereken bu değildi.

 

 

Konya güzelleşmiş

Gençlik yıllarımı geçirdiğim Konya Atatürk Sağlık Meslek Lisesi’inde parasız yatılı (Leyl’i Meccani) olarak 4 yılımı geçirdiğim Konya’da Ali Tezel Sosyal Güvenlik Müşavirliği bürosu açmak için yıllar sonra tekrar geldim. Konya çok değişmiş, büyümüş, güzelleşmiş. En güzeli de ağaç ve yeşil alan bollaşmış. Emeği geçenlere teşekkürler…