Banka Sandıkları’da yasalara tabi—Gemicikler’de İş Sağlığı Güvenliği ve Doktor zorunluluğu kaldırıldı

14 Ekim 2014

Banka Sandıkları'da yasalara tabi

 

Torba Yasa ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda yapılan değişiklik ile tüp bebek denemesi 3'e çıkarıldı. Bu husus sadece SGK'lılara değil en az SGK'lılara kadar hak vermek zorunda olan banka sandıklarının sigortalı ve emeklilerinin de en temel yasal hakkıdır…

 

 

Ali bey merhaba,  bankacıyım.  Zaman bulursam çalışmaktan sizin yazılarınızı takip etmeye çalışıyorum. Size sormak istediğim bir kaç sorum olacak. Umarım fırsatınız olur ve cevaplarsınız. Birincisi ben Akbank'ta çalışıyorum ve tekaüt sandığına üyeyiz. Banka tüp bebek yöntemini 2 kez karşıladı. Torba yasasında da bulunan 3. kez tüp bebeği devlet karşılıyor fakat bizim sandığımız karşılamayacağını ifade ediyor. Bu konu ile ilgili hakkımı arayacağım bir dokuman var mı? İkincisi biz diğer sektörlerde çalışanlar gibi değiliz biliyorsunuz.  Çok uzun saatler yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Emeklilikte yıpranma payı var mı? Üçüncüsü de illa 15 yılımız mı dolmalı tazminat ile ayrılabilmek için?  Benim 8. Senem doldu ama çok yıprandım. Sanırım daha fazla çalışacak gücüm kalmadı. Rengin Fulya Ordoglu

 

Sayın okurum, 506 sayılı Kanun'un ve 5510 sayılı Kanun'un geçici 20. maddelerine göre;

"Geçici Madde 20 – Bankalar, sigorta ve reasürans şirketleri, ticaret odaları, sanayi odaları, borsalar veya bunların teşkil ettikleri birlikler personelinin malullük, yaşlılık ve ölümlerinde yardım yapmak üzere, bu kanunun yayımı tarihine kadar tesis veya dernek olarak kurulmuş bulunan sandıklar, bu kanunun yayımı tarihinden itibaren en geç altı ay içinde:

 

a) ilgili bulundukları banka, sigorta şirketi, reasürans şirketi, ticaret odası, sanayi odası, borsa veya bunların birliklerinin bütün personelini kapsıyacak,

 

b) Bu personelin, iş kazalariyle meslek hastalıkları, hastalık, analık, malullük, yaşlılık ve ölüm, eşlerinin analık, eş ve çocuklarının hastalık hallerinde, en az bu kanunda belirtilen yardımları sağlıyacak,…" şekilde hizmet verebilirler. Aksi durumda Çalışma Bakanlığı bu sandıkları kapatıp, SGK'ya devredebilir.

Yasa metninden de göreceğiniz üzere, tüm banka ve borsa sandıkları sizlere en az SGK'nın verdiği kadar sağlık ve emeklilik şart ve haklarını vermek zorundadır.

Şimdi yapmanız gereken,  Sandığınıza söz ile değil yazı ile başvurup üçüncü tüp bebek uygulaması için gereğini yapması için dilekçe vermektir. Dilekçenize olumsuz yanıt verirlerse bana gönderin. Olumlu olursa ne ala gidip üçüncü denemenizi de yapın.

***YIPRANMANIZ YOK

Banka çalışanlarının zor şartlar altında çalışması daha doğrusu mesai saatlerinin uzun tutulması yasaya aykırıdır. Bu sebeple de yasaya göre yıpranma hakkınız yok. Kıdem tazminatınızı kendi isteğinizle alabilmeniz için öncelikle 8.9.1999 günü veya öncesinde sosyal güvenlik sistemine girmeniz ve sonrasında da en az 15 yıl ve bu süre içinde en az 3600 gününüz olmalı. Son olarak gerçekten kıdem tazminatı istiyorsanız sizi yasadışı bir şekilde fazla mesai yaptırmalarını bahane ederek 4857/24 gereğince işinizi haklı sebeple bırakıp gerek idari işlem gerekse de dava yoluyla kıdem tazminatınızı alabilirsiniz.

 

*********************

Gemicikler'de İş Sağlığı Güvenliği ve Doktor zorunluluğu kaldırıldı

Yine Torba Yasa'yla (md. 15) 6331 sayılı 633l sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 2 nci maddesinin ikinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.

“e) Denizyolu taşımacılığı yapan araçların uluslararası seyrüsefer hâlleri.” 

Bu işlem ile gemicikleri olanların gemilerin limanları yatması sırasında değil ama gerçekte iş yapılan sefer hallerinde iş sağlığı ve güvenliği işinden muaf oldular.