Çalıştıkça-Prim ödedikçe emekli aylıkları düşer ve bunu da asla düzeltmezler

6 Kasım 2014

Çalıştıkça-Prim ödedikçe emekli aylıkları düşer ve bunu da asla düzeltmezler

 

Aslında 1.1.2000 gününden beridir var ama taban aylık uygulaması sebebiyle hissedilmiyordu. Özellikle 1.10.2008 gününden sonra taban aylık uygulaması değiştirildiğinden çalıştıkça-prim ödedikçe ilerde alınacak emekli aylıkları düşüyor…  Bu durumu da asla düzeltmezlerrr…

 

 

Özellikle aylık bağlama oranları ve taban aylık uygulaması 1.10.2008 günü 5510 sayılı Kanun ile değiştirdikten sonra ayda 3000 liradan (günlük 100 liradan) az kazanç ile SGK'ya bildirilenlerin ilerde emekli olduklarında alacakları aylık düşüyor. Mesela asgari ücret veya bu ücrete yakın SGK'ya bildirilenlerde bu düşüş her ay 3 liraya ulaşmış durumda.

 

***SOSYAL GÜVENLİK AÇIĞI

Sosyal devlet olmanın en önemli göstergesi sosyal güvenlik açıklarıdır, 5510 sayılı Kanun'dan önce bu açık GSMH'nin yüzde 5'i kadar iken şimdi yüzde 1'e kadar düştü. Avrupa ülkelerinde ise bu açık yüzde 16 civarlarında. Sosyal güvenlik açığı ne kadar büyükse o kadar sosyal devlet olabiliriz. Aksi halde minnet duygusu, bağımlılık duygusu yaratıp dilencilik gibi sadaka toplumu oluruz ki olduk bile zaten. Zira, sosyal devlet kendisinden talep etmeden milletine hak olarak maddi güç aktarır, sadaka devleti ise talep edene verir. Hem de hak olarak göstermez.

 

***DEMOKRASİMİZ YOK Kİ

Eğer ülke demokratik olabilseydi, yasama gücüne sahip olan TBMM'de toplumun tüm kesimleri oranları nispetinde temsil edilirlerdi. Bakın şimdi TBMM'ye toplumun yüzde 70'i emekçi ve emekli acaba TBMM'de hangi oranda temsil ediliyorlar. Toplumun yüzde 15'i tarım kesiminde acaba TBMM'de hangi oranda temsil ediliyorlar. Toplumun yüzde 5'i kadarı sermayeyi temsil eden işadamı ve sanayici bakın TBMM'ye hemen hemen tamamı işadamı ve sanayiciden oluşan TBMM'den emek lehine, emekli lehine, çiftçi lehine yasa çıkar mı?

Demokrasilerin en önemli göstergesi siyasi partiler bakın bakalım siyasi partiler demokratik yollarla mı yönetiliyorlar. Milletvekillerini halk mı yoksa parti liderleri mi seçiyor. Ön seçim ile mi milletvekili adayları belirleniyor yoksa lider kimi işaret ederse o milletvekili oluyor mu?

 

***MİLLETVEKİLİ KENDİSİNİ KİM SEÇİYORSA ONA BİAT EDER

Milletvekili bir sonraki seçimde kendisini kim listeye alır kim almaz bilir o sebeple kendisini milletin değil, liderinin belirlediğini bildiğinden milletin istek ve arzularına göre değil liderinin istek ve arzularına göre elini kaldırır, indirir ve görüş açıklar. Bu tür toplumda milletvekiline gerçekten milletvekili mi yoksa lider vekili mi denmeli bir düşünün. Şimdi, çalıştıkça prim ödedikçe düşen emekli aylıklarının düzeltilmesi için TBMM'den milletin istediği şekilde yasa çıkar mı çıkmaz mı? Emekli aylıklarının yeniden olması gerektiği gibi hesaplanması için yasal düzenleme olur mu olmaz mı bir dakikanızı ayırıp düşün lütfen.

 

***SEÇİM GELİYOR VE SONRASINDA 4 YIL SEÇİM YOK

Normal vaktinde olursa haziran 2015'de öne alınırsa da nisan 2015'de genel seçim var. Sonrasında da dört yıl boyunca bir daha seçim olmayacak. Seçim yaklaşırken, düşen emekli aylıkları için seçimden önce değil de bizi seçerseniz bu durumu düzelteceğiz diyenler gerçekten düzeltirler mi? Sadece bir dakika düşünün gerçeği tüm çıplaklığı ile göreceksiniz.