Anayasa Mahkemesi’nden memurlara büyük müjde

27 Aralık 2014

Anayasa Mahkemesi’nden 2.9 milyon memura müjde geldi. Artık memurlar kaç yıl çalışırsa o kadar yıl üzerinden emekli olabilecek. Ayrıca emekli maaşları da bu sayede daha çok artacak

Türkiye’de hukukun ve özgürlüklerin ‘son kalesi’ olan Anayasa Mahkemesi bir hukuksuzluğa daha ‘dur’ dedi. Yüksek mahkeme memurun emekli ikramiyesini 30 yıl ile sınırlayan Emekli Sandığı Maddesi’ni iptal etti. Artık memurlar kaç yıl çalışırsa o kadar yıl üzerinden emekli ikramiyesi alacak. Böylece hâkim, savcı, öğretim üyeleri, asker, polis ve öğretmenlerin emekli ikramiyeleri ciddi miktarda artacak.

Memurların emekli ikramiyesi, son Emekli Sandığı matrahları ile hizmet sürelerinin çarpılmasıyla hesaplanıyordu. Ancak bu 30 yıl ile sınırlanmıştı. Yani bir memur 40 yıl görev yapsa bile ikramiyesi 30 yılı geçemiyordu. Emekli ikramiyesini düzenleyen 2829 sayılı Hizmet Birleştirme Kanunundaki ve 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunundaki maddeler çok sayıda değişikliğe uğrarken bu anlamsız sınır aynen kalmıştı.

İKRAMİYELER ZAMLANDI

Bu 30 yıldan fazla her bir yıl fazla sürenin ikramiyesinin bir mühendis, mimar, hekim ve veteriner unvanındaki memur için 2014 yılı rakamlarıyla değeri 2587.38 TL, üniversite mezunu bir memur için 2040.70 TL, Genel Müdür için anlamı 3169.19 TL tutarında.

Yasanın son halinde;

İlk fıkrasında;

"Hizmet sürelerinin tamamı bu Kanun ve/veya 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun geçici 4 üncü maddesi kapsamında geçenlerden emekli, adi malullük veya vazife malullüğü aylığı bağlanan veyahut toptan ödeme yapılan asker ve sivil tüm iştirakçilere, her tam fiili hizmet yılı için aylık bağlamaya esas tutarın bir aylığı emekli ikramiyesi olarak verilir" derken üçüncü fıkrasında; " Yukarıdaki fıkralara göre verilecek emekli ikramiyesinin hesabında 30 fiili hizmet yılından fazla süreler ile mülga 2829 sayılı Kanunun 8 inci maddesi uyarınca birleştirilen hizmet süreleri üzerinden aylık bağlananlara ödenecek emeklilik ikramiyesinin hesabında bu Kanun veya 5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesi hükümlerine tabi olarak bu Kanuna tabi daire, kuruluş ve ortaklıklarda geçen ve 1475 sayılı Kanunun 14 üncü maddesine göre kıdem tazminatı ödenmesini gerektirmeyecek şekilde sona eren geçmiş hizmet süreleri ve her ne suretle olursa olsun evvelce iş sonu tazminatı veya bu mahiyette olmakla birlikte başka bir adla tazminat ödenen süreleri ile kıdem tazminatı ya da emekli ikramiyesi ödenmiş olan süreleri dikkate alınmaz." denilmekteydi.

KARARI BEKLEYİN

Görmekte olduğu bir davada Ankara 10. İdare Mahkemesi, T.C.Emekli Sandığı Kanunu'nun, 6270 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile değiştirilen maddesinde yer alan "…verilecek emekli ikramiyesinin hesabında 30 fiili hizmet yılından fazla süreler dikkate alınmaz" ibaresinin Anayasaya aykırı olduğu kanısına vararak, iptaline karar verilmesi istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.

Nihayet Yüksek Mahkeme bu konudaki adaletsizliği gördü ve 30 yıl sınırını oy çokluğuyla iptal etti. Mamafih bu karar hemen yürürlüğe girmiş değil. Yürürlüğe girmesi için öncelikle Resmi Gazetede yayımlanması ve muhtemelen Yüksek Mahkemenin, Yasama’ya vereceği bir sürenin geçmesi gerekecek. Bu sürede siyasi irade toparlayıcı yeni bir yasa çıkartmazsa 30 yıldan fazla hizmeti var iken emekli olanlar tam süreleri için emekli ikramiyesi alabilecek.

MEMURİYETTE 15 YILINI DOLDURANA EMEKLİ OLUNCA İKRAMİYE ÖDENİR

SORU: 25 yıl devlet memuru olarak çalışmış ama yaştan ötürü emekli olamayan bir kişi son 7 yılın yarısından daha azını SSK’lı olarak geçirip emekli sandığından emekli olduğunda emekli ikramiyesi alabilir mi? Benim özel durumum ise şu: Şu anda kadrom devlet üniversitesinde ama görevlendirme ile vakıf üniversitesinde çalışıyorum. Görevlendirmeleri iptal ettiklerinden geriye dönmem gerekiyor. Yaştan emekli olabilmem için 3 yılım var. İstifa etsem son 7 yılın çoğunluğunda Emekli Sandığı’na tabi olduğum için Emekli Sandığı’ndan emekli olurum ve hak kaybına uğramam diye düşünüyorum. Ama emekli ikramiyesi alabilir miyim? (Prof. Dr. Hüseyin Vural)

CEVAP: Sayın Hocam, 5434 sayılı Kanun'un 89. maddesinde 2012 yılı Ocak ayında yapılan değişiklik ile 15 yıl T.C. Emekli Sandığı'na kesenek ödemiş olan kamu görevlileri istifa ederlerse ve ilerde ister SSK'dan ister Bağ-Kur'dan isterse de yine T.C. Emekli Sandığı'ndan emekli olsun ikramiyelerini alırlar.

“26 Ocak 2012 Perşembe günlü 28185 sayılı Resmi Gazete’de “6270 SAYILI TÜRKİYE CUMHURİYETİ EMEKLİ SANDIĞI KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN” yayınlandı.

"Madde 89 – (Değişik madde: 17.01.2012 – 6270 S.K./1. md.)(*)

Hizmet sürelerinin tamamı bu Kanun ve/veya 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun geçici 4’üncü maddesi kapsamında geçenlerden emekli, adi malullük veya vazife malullüğü aylığı bağlanan veyahut toptan ödeme yapılan asker ve sivil tüm iştirakçilere, her tam fiili hizmet yılı için aylık bağlamaya esas tutarın bir aylığı emekli ikramiyesi olarak verilir.

2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanunun 8’inci maddesi uyarınca birleştirilen hizmet süreleri üzerinden emeklilik, yaşlılık ya da malullük aylığı bağlananlara ise; bu Kanun veya 5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesi hükümlerine tabi olarak bu Kanuna tabi daire, kuruluş ve ortaklıklarda geçen çalışmalarının, 25/8/1971 tarihli ve 1475 sayılı İş Kanununun 14 üncü maddesinde belirtilen kıdem tazminatına hak kazanma şartlarına uygun olarak sona ermiş olması şartıyla emekli ikramiyesi ödenir..".