Millet yazdı, CHP sorunu Meclis’e taşıdı

16 Temmuz 2015

11 Temmuz’da doğumdan sonra ilk kez sigortalı olan kadınların ‘doğum borçlanması’ sorununa dikkat çektik. Bu sorunun çözülmesi için TBMM’de bir kanun teklifi verilmesi gerektiğini söyledik. Çağrımıza Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) kulak verdi. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, çalışan kadınların sigortalı olmadan önce yaptıkları doğumlar için de borçlanmalarına olanak sağlanması için kanun teklifi verdi.
 
Gök, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına sundu.
 
Teklifin gerekçesinde sigortalı olmadan önce doğum yapmış ve halen sigortalı olarak çalışmakta olan kadınların borçlanma olanağından mahrum bırakıldığı, bu durumun çocuğunu doğurup büyüttükten sonra sigortalı bir işte çalışmaya başlayan kadınlarla, sigortalı olarak çalışırken doğum yapan kadınlar arasında bir ayrıma yol açtığı belirtildi.
 
Teklifin gerekçesinde bu durumun Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğuna dikkat çekildi. Teklif, çalışan kadınların, sigortalı olmadan önce yaptıkları en fazla iki doğum için ikişer yıla kadar borçlanabilmelerine olanak tanıyor.
 
Güçlü muhalefet emekçilerin haklarını daha güçlü savunacaktır.
 
Levent Gök’e ilgisi için teşekkür ediyoruz…

***

BAKIMA MUHTAÇ ÇOCUĞU OLAN AİLELERE MÜJDE
 

Kadın sigortalılardan başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl çocuğu bulunanların, Ekim 2008 ayından sonra geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte birinin, prim ödeme gün sayıları toplamına eklenmesi ve eklenen bu sürelerin emeklilik yaş hadlerinden de indirilmesi mümkün bulunuyor.
 
Bahse konu haktan;
 
– 2008 yılı Ekim ayı başından itibaren 4/1-a (SSK), 4/1-b (Bağ-Kur), 4/1-c (Kamu görevlileri) sigortalılıkları kapsamında çalışan kadın sigortalılar ile 2008 yılı Ekim ayı başından önce 506 (SSK), 1479 (Esnaf Bağ-Kur) , 2925 (Tarım SSK), 2926 (Tarım Bağ-Kur) ve 5434 sayılı (T.C. Emekli Sandığı) Kanunlara tabi çalışırken 4/1-a (SSK), 4/1-b (Bağ-Kur), 4/1-c (T.C. Emekli Sandığı) sigortalılıkları kapsamında çalışmalarını devam ettiren,
 
– Ekim 2008 ayından önce 5434 sayılı Kanuna tabi hizmeti bulunanlardan Ekim 2008'den sonra isteğe bağlı Emekli Sandığı iştirakçiliği, özelleştirilen kurumlarda İş Kanununa tabi kılınıp da isteklerine bağlı olarak Emekli Sandığı iştirakçiliği devam ettirilenler (5434/Ek madde 71),
– Süresi kanunlarla belirlenen görevlere atanan veya seçilenlerden görevleri sona erenlerden Emekli Sandığı ilgisi sürdürülenler (5434/Ek madde 76),
– Özelleştirilen kurumlardan ayrılıp özel sektörde çalışıp Emekli Sandığı'na kesenek ödemeye devam ettirilenler (5434/geçici madde 192),
– 2008 yılı Ekim ayı başından itibaren 5510 sayılı Kanuna tabi olarak isteğe bağlı sigorta primi ödeyenler ile 2008 yılı Ekim ayı başından önce 506, 1479 ve 2926 sayılı kanunlara göre isteğe bağlı sigortalı olup, 5510 sayılı Kanuna göre isteğe bağlı sigortalılıkları devam eden sigortalılar yararlanabiliyorlardı.
İşte bu kapsamdakilere 2015/19 sayılı Genelge ile ekleme geldi ve kapsam genişledi.
Buna göre 5510 sayılı Kanuna göre;
 
– ek 5’inci maddesi kapsamında isteğe bağlı Tarım sigortalısı,
– ek 6’ncı maddesi kapsamında sigortalı olan şehir içi taksi dolmuş şoförü, kısmi süreli çalışan sanatçı,
– ek 9’uncu maddesi kapsamında çalışan ev hizmetlisi,
Kadınlardan, başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl çocuğu bulunanların da faydalanmasının önü açılmış bulunuyor.
 
SSK ve Bağ-Kur'lu anneler için başvuru yeri;
 
Çocuğunun, başka birinin sürekli bakımına muhtaç durumda malul olduğunun tespitini isteyen kadın sigortalılar en son çalışmalarının geçtiği SGİM/SGM’ye başvurmaları gerekiyor.
Çocuğunuzla ilgili raporu şimdi de emekli olacağınız zamana yakın iken de alabilirsiniz.
4/c sigortalısı annelerden Ekim 2008 ayı ve sonrasında geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte birinin, prim ödeme gün sayıları toplamına eklenmesi ve eklenen bu sürelerin emeklilik yaş hadlerinden de indirilmesini isteyen annelerin buna dair başvurularını son kez görev yapmakta oldukları illerdeki SGİM/SGM’lere yapmaları gerekiyor.