TORBA YASA VE DEVAM EDEN DAVALAR
7 Ağustos 2014
Konu bir kaç boyutu ile ele alınabilir.
Bunlardan birincisi yurt dışı borçlanmalar ile ilgili davalar, Bunların toplam sayısı gözlemlerimize dayalı olarak halen 15.000 sayısını aşkın olup, yaklaşık yarısı Yargıtay’da temyiz aşamasındadır.
İki grupturlar. Yurt dışı sözleşmesi olan ülkelerdeki çalışma sigorta başlangıcının ülkemiz bakımından da başlangıç sayılmasına ilişkin davalar olup amacı, az gün ile erken emekli olmak ve daha yüksek aylık almayı sağlamaktadır. Diğer grup ise vatandaşlıktan çıkanların çıkış tarihlerine kadar olan yurt dışı süreleri borçlanma hakkına ait davalar olup, kurum halihazır ve yıllardır süren uygulaması ile istekleri reddetti vatandaşlar ise davalar açtı.
Kurum torba kanunun görüşülen maddeleri ile bunu ihtilaf olmakta çıkardı(md.28 vatandaşlıktan çıkanlar, md.30 başlangıç sayılması). Ancak yeni kanundan davası devam edenlerin yararlanmalarını davalardan vazgeçmeleri şartına bağladı (Torba Kanun md.33),
Davadan vazgeçme feragat olarak düzenlendi.
Feragatın sonuçları ise hukuken şunlardır.
- Artık eski kanun ve başvurudan doğan haklarınız olmayacak. Buna örnek olarak birikmiş aylık alamayacaksınız, ilk başvuru tarihindeki borçlanma tutarlarını ödeme hakkınız elinizden gidecek, yeni tutarlardan ödeme yapacaksınız.
- Avukatınız lehine avukatlık parası verilmeyecek, bu her dosya için 1.500 TL’dir.
- Harcadığınız ve mahkemeye yatan paraları geri alamayacaksınız, kalanları alabileceksiz. Örnek dava açarken 500 Tl yatırdınız, harçlar 200 TL. 300 TL gider avansı, gider avansından 100 TL kaldı onu alabileceksiniz.
- SGK’nın yaptığı giderlere yönelik sizden bir miktar istenemeyecek.
- 33.Madde ile gelen 3201’in geçici 8.maddesinde, masraf ve lehe vekalet ücreti konusunda bir açıklama bulunmadığından biz bu şekilde gelişeceğini düşünmekteyiz
- SGK vekiline bir vekalet ücreti ödenmeyecek.
- Avukatınız ile sözleşme yapmış iseniz sizin kanundan yararlanmak için feragat ettirmeniz, avukatınızla anlaşmadıkça avukatınız ile anlaştığınız vekalet ücretlerini ödemekten sizi kurtarmayacak.
O halde feragat etmeden önce bu konuları yeniden değerlendirmek gerekecektir.
Bu hali ile hak kayıplarına neden olan düzenleme nedeniyle bir çok kişi feragat hakkını kullanmayacaktır. Avukatlarına rağmen kullananlar ise vekalet ücretini geri alamayacaklar kalanı ödemek zorunda kalacaklar, ayrıca avukatın bu düzenleme nedeni ile mahrum olduğu kabul vekalet ücreti 1.500 TL yi SGK dan almanda ödemek zorunda kalabileceklerdir.
Yine feragat işlemlerini yapmak isteyenler dahi kurumun yeni başvurularda yasanın ruhuna uygun onlarca işlem yaptığını görmeden yapmamaları, aksi yönde gelişebilecek özellikle başlangıç davaları bakımından hala kurumun eski uygulaması sürdürebilecek olma ihtimali karşısında tedbirli davranılmalıdır.
(Devam eden davalardan yurt içi işlemlere ilişkin davalar ve yurt dışı düzenlemelerinden farklarına ait diğer boyutları başka yazı konusu yapılacaktır.)