YAPILANDIRMA GENELGESİ- 5 GÜZEL FIRSAT- TEŞEKKÜRLER SGK

4 Mayıs 2015

Genelgeyi göz atar atmaz hemen iki  husus sorun olmaktan çıktı başlığı ile yazmıştım.

DÜZELTİYORUM 5 GÜZEL HABER VAR

6645 sayılı kanun ile 5510'a eklenen geçici madde 63 ile  uygulama genelgesine göre;  (4.5.2015 tarihli 2015/13 sayılı genelge)

 1- Şirket ortakları da prim borçları nedeni ile 12 aydan çok borçları için sigortalılıklarını durdurabilecekler.

 2- Yapılandırması süren,taksitlerini ödemiş dahi olsalar yapılandırmalarının iptalini isteyebilecekler. Taksitlerini ödemeyenler veya cari dönem primlerini ödememiş olanlarda, yapılandırmanın iptalini isteyecekler. Aradaki tek fark, yapılandırması bozulanların ödemeleri İRAT olarak Kuruma gidecek.

 3- Sigortalılığın durdurulması hemen istenebilecek. Yani 31 Temmuzu beklemeden hemen, yarın gidip primi ödenmeyen süreleri durdurabilirsiniz.

 4- Çakışma halinde durdurulan 4b sigortalılığı nazara alınmayacak. Sosyal Güvenliğin en temel sorunlarından biri haline gelen hatta Yargı uygulamalarının bile Sigortalıya hak vermediği 1.10.2008 ten 6111 değişikliğinin yapıldığı Mart 2011 tarihine kadar olan sürede 4a 4b çakışmasında hep 4b üstün oluyordu. Durdurulan süre bu süreye rastlasada sonuç değişmeyecek, diğer sigortalılıklar geçerli olacak.

5- VE MUHTEŞEM FİNAL

   İster borcunuzu ödeyin ister sigortalılığınızı durdurun. Durdurup ihya ederseniz ihya tarihinde yeniden kazanç seçebileceksiniz. Eskiden kullanmadığınız bir hak artık elinizin altında. İşte buna imkan derim ben.

  Ne mi yapalım, eğer düşük aylıklardan muztarip iseniz  5,5 yıllık bir borcunuzda varsa yani borcunuz 1.10.2008 sonrası ise siz 190.000TL.lik ihya planı ile maaşınızı yaklaşık 1.000TL daha artırabilirsiz. Çok para diyenleri duyuyor gibiyim.

  İyi tutarlı aylık bir seçim, artırmak isteyenler bazen 200 bazen 500 bazen 1000 TL daha fazla ister. Neyi ödeyelim, nasıl ödeyelim, kaç lira aylık için plan yapalım, ne kadarını durdurup, ne kadarını durdurmadan ödeyelim, hangi süreler için bu hakkı kullanalım, bu işi aylık hesabı ve planı yapan sosyal güvenlik uzmanları ile yapalım. Bir fırsat ise değerlendirelim.

  Bu genelgeyi sevdim ben umarım sizde sever ve yararlanırsınız.

 Ancak SGK'ya işlem için koşmadan işi bilenleri bir danışıverin. Ben şahsım adına bir çok avukat arkadaşım için bir çok fırsat sunulduğuna inanıyorum ve bana sorulduğunda iyi planlarımı kendilerine sunacağım.

 Diğer sigortalılar neden  geri kalsınlar, neden yararlanmasınlar ki.

 Genelgede sigortalılar lehine yapılan uygulamar  için SGK'ya teşekkürler.

(Sayın SGK yetkilileri e-devlette 4a aylık hesabı yok, 4b aylık hesabı var, ben mi yerini bulamadım, yok ise 4a lılar aleyhine bir durum var.YENİ EKLEME 26.06.2015 ARTIK SGK E HİZMETLERDE AYLIK HESABI VAR . Eski hale geldiği için SGK yetkililerine teşekkürler, aynı hususu hizmet sorgunun eski hale gelmesi içinde beklemekteyiz.Zira her gün hizmet sorgusu için bir çok kişi SGK kapısında e-devlet çare olmuyor. Niyemi ölen kişilere E Devlet olmuyor.)