BORÇLANMA BEDELLERİ NE KADAR ARTACAK 2015 BİTMEDEN BORÇLANMALARA BAŞVURU YAPALIM MI?

3 Kasım 2015

 

02.11.2015 tarihli yazımızda  asgari ücretin netinin artacağı rakamın beyan edildiğini ancak neti konusunda nasıp bir yöntem izleneceğinin halen bilinmediğini aktarmaya çalışmıştım.

Net 1.300 TL olan asgari ücretin brütü 1.540 veya 1.670 TL seçilecek yönteme göre örneğin tüm asgari ücret vergiye tabi tutulmayacaksa 1540 eski yöntem gibi olacaksa 1.670 TL olacaktır.

Bilindiği gibi borçlanma bedelleri SGK asgari kazanç ölçüsü olan asgari ücretin brüt tutarı üzerinden % 32 olarak hesaplanmaktadır.

Halen brüt asgari ücret 1.273,50 TL olduğuna göre asgari ücret 1.540TL olursa % 21 civarında  1.670 TL olursa % 31 civarında artacaktır.

Özellikle yurtdışı borçlanma bedelini seçim öncesi TL’ye çevirmeyenler yüksek kurdan  döviz bozdurmanın cazibesini yavaş yavaş kaybetmektedirler. Bu halen % 10 luk bir eksilmeyi ifade ederken, bu günlerde döviz fiyatlarında gerilemenin devam etmesi halinde % 17-20 lere kadar çıkabilecektir. Üzerine bu defa asgari ücretin artacak olmasından kaynaklanacak % 21-31 arasında bir yük gelecektir.

  Bir Kısım Borçlanmalar;

           Doğum borçlanmaları,

            Askerlik borçlanmaları,

            Yurtdışı borçlanmalar,

           Kısmi zamanlı çalışanların borçlanmaları,

           Doktora yapanların borçlanmaları,                     

           Ve 4 1)b- BAĞ-KUR Sigortalılarının durdurulan sigortalılıklarını İHYA işlemleri,

          Gibi borçlanmalar en az  % 21 en fazla % 31 civarında artacaktır.

Eski memurların borçlanmaları asgari ücrete değil, memur maaşlarına etkilidir. Hesabı memur maaş artışına göre nazara alınmalıdır.

Borçlanmalara dair birkaç hususu hatırlatmak gerekirse,

-Borçlanmalar tam yapılmak zorunda değildir.

 -Borçlanmalarda asgariden fazla seçilen kazançlar, yeni artış döneminden önce ödenmez ise yeni dönemin oranlamasına tabi tutulacaktır.

-Parça parça yapılan borçlanmalar ayrı ayrı vazgeçilebilen, tek parça borçlanmalar ise vazgeçilemeyen, tamamını geri almayı gerektiren borçlanmalardır. Mali güç ve sosyal güvenlik planlamasına göre birden çok borçlanma yapmakta fayda bulunmakta. İhyalarda blok ödeme söz konusu zaman zaman ayrık uygulamalar olsa da özellikle BAĞ-KUR ihyaları tam yatırılmak zorundadır.

-Borçlanma bazen emekli için gereken günü tamamlarken bazen de emekli aylıklarında artış ve azalmaya neden olur. Planlama yapılırken zarar ve yararları bilenlerden sormakta fayda bulunmaktadır.