Çalışanlarını SSK’sız bırakmak için vergi mükellefi yapanlar sonunda yanarlar..
23 Ekim 2014
Çalışanlarını SSK’sız bırakmak için vergi mükellefi yapanlar sonunda yanarlar..
Aslında yanında sigortalı olması gereken sigortalı çalışanları sanki vergi mükellefiymiş, Bağ-Kur’lu olması gerekiyormuş gibi göstermek isteyenler sonunda duvara toslarlar hem de en sert şekilde…
Merhaba, ben kuyumcu atölyesinde usta olarak asgari ücretten çalışıyorum. Bu işyerinde 01.07.2007 tarihinden beri çalışıyorum 2008 Haziran’dan itibaren sigortam asgari ücretten yatırılıyor. Normal aldığım aylık 2600 TL’dir. Sorum şu 2014 Ocak ayında muhasebeci ile işveren bize çalışanlara basit usul diye bir sistem varmış buna geçiş yapacağız dedi çok vergi vermektense az bir vergiye geçeceğiz dedi. Sizin sigortalıkta bir değişiklik yok sadece sizin adınıza gelen SSK primini biz ödeyeceğiz dedi. Biz önce tamam dedik imzamızı attık bir hafta sonra vazgeçtik çalışanlar olarak güvenmediğimizden bu borç bize kalır diyerekten ya işten çıkarız ya da eski sisteme döneriz diyerek onları da vazgeçirdik eski sisteme geri döndük. 3 gün önce e-devlet şifremi alıp sayfama girdiğimde 2 aylık bağ-kur borcu olduğunu faiziyle birlikte 680 TL borcum olduğunu gördüm. Bunlara söylendim. Siz oradan kar edeceksiniz diye 3 yıl sonra benim sigortam dolacak demek ki beni bağ-kur’lu yapıp ömür boyu 600 TL emekli aylığına reva görecektiniz diye söylendim. Sizi şikâyet edeceğim dedim. İşverende benim ayrıntılardan haberim yoktu diyor. İşten ayrılmam durumunda benim şikâyet etme hakkım ve tazminat hakkım var mıdır? Böyle güvensiz bir ortamda rahatsız oldum lütfen yardımcı olur musunuz? / Yüksel YERLİKAYA
Sayın okurum, siz aslında Kuyumcu atölyesinde işçisiniz ve aldığınız ücrete göre sizi işvereniniz SSK’lı yapıp, hem primleri hem de vergileri ödemek zorunda. Ancak, sanırım işvereniniz kendisini akıllı zanneden akılsız bir danışman yanlış yönlendirmiş. Siz kuyumcu atölyesinde usta veya işçi olduğunuz halde sizi SSK’lı göstermemek için altın tamircisi veya ustası olarak adlarınıza vergi mükellefiyeti oluşturmuş ve kendilerini işveren olmaktan kurtarmış zannediyorlar. Ancak bu yaptıkları doğru değil. Şimdi siz konuyu alo 170 SGK veya Alo Maliye 189 hattını arayıp ihbarda bulunursanız, oraya denetim elemanları gelir ve sizlere soru sorarlar. Siz de sorulara doğru cevap verirseniz hepiniz vergi mükellefi ve Bağ-Kur’lu olmaktan kurtulup SSK’lı olursunuz. SSK primlerinden kurtulmak isteyen işvereninizden epey ceza yer.
2. Basit Usulden Yararlanamayacak Olanlar
1. Kollektif şirket ortakları ile komandit şirketlerin komandite ortakları.
2. İkrazat (ödünç para verme) işleriyle uğraşanlar
3. Sarraflar ile kıymetli maden ve mücevherat alım satımı ile uğraşanlar.
4. Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında sayılan kişi ve kurumlara karşı inşaat ve onarma işini taahhüt edenler ile bu mükelleflere karşı derece derece taahhütte bulunanlar.
5. Sigorta prodüktörleri.
6. Her türlü ilan ve reklam işleriyle uğraşanlar veya bu işlere tavassut (aracılık) edenler.
7. Gayrimenkul ve gemi alım satımı ile uğraşanlar.
8. Tavassut (aracılık) işi yapanlar (dayıbaşılar hariç).
9. Maden işletmeleri, taş ve kireç ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları işletenler.
10. Şehirlerarası yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar ile treyler, çekici ve benzerlerinin sahip veya işleticileri. (yapısı itibarıyla sürücüsünden başka on dört ve daha aşağı oturma yeri olan ve insan taşımaya mahsus motorlu kara taşıtları ile yolcu taşıyanlar hariç)
11. Maliye Bakanlığınca teklif edilen ve Bakanlar Kurulunca kararlaştırılan iş grupları, sektörler, il ve ilçeler, büyükşehir belediyeleri dahil olmak üzere il ve ilçelerin belediye sınırları (mücavir alanlar dahil), belediyelerin nüfusları, yöreler itibarıyla veya sabit bir işyerinde faaliyette bulunulup bulunulmadığına göre gerçek usulde vergilendirilmesi gerekli görülenler.
İşvereniniz, devlete daha az vergi ödemek için sizleri VUK ‘na göre basit usule tabi yapıp normal 4-1a (SSK’Lı) çalışan değil, vergi karne ile sizi mükellefmişsiniz gibi 4-1b (bağ-kur’lu) göstermiştir. Dava açıp bağ-kur prim günlerinizi SSK’ya aktarabilir, bağ-kur prim borcunuzu sildirebilir veya işverene rücu edebilirsiniz.