SGK BORÇ YAPILANDIRMA GENELGESİ YAZI DİZİSİ (2)

29 Mart 2011

SGK BORÇ YAPILANDIRMA GENELGESİ YAZI DİZİSİ(2)


Yapılandırma İle İlgili Başvuru Formlarında Nelere Dikkat Edilmesi Gerekli:
Yapılandırılan borçların peşin veya taksitler halinde ödenmesi mümkün bulunduğundan, başvuru formlarına, borcun ne şekilde (peşin veya taksitle) ödeneceği,taksitle ödeme yolunun tercih edilmesi halinde her bir borç türü için talep edilen taksit sayısı mutlaka yazılacaktır.
Diğer taraftan, yeniden yapılandırılan alacak tutarının tamamının anılan Kanunda belirtilen süre içinde peşin veya taksitler halinde ödenmesi durumunda,
– İdari para cezası dışındaki alacaklara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı  gibi fer’i alacakların tamamının,
– Aslı ödenmiş fer’i nitelikteki alacakların kalan % 60’ının,
– 24/2/2011 tarihinden önce kesinleşmiş idari para cezası alacak asıllarının kalan %50’si ile gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacaklarının tamamının,
– 24/2/2011 tarihi itibariyle kesinleşmemiş idari para cezası alacak asıllarının kalan %75’i ile gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacakların tamamının, tahsilinden vazgeçilecektir.
Peşin Olarak Borcun Ödenmesi:
6111 sayılı Kanun uyarınca yapılandırılan alacağın tamamının en geç
30/6/2011 tarihine kadar ödenmesi halinde, anılan Kanunun yayımlandığı 25/2/2011 tarihinden ödemenin yapıldığı tarihe kadar geçen süre için herhangi bir faiz alınmayacaktır.
Taksitle Ödeme Beyan Ederek Peşin Öderse Kazanımı:
6111 sayılı Kanun uyarınca yapılan başvuru sırasında, anılan Kanuna göre hesaplanan borcun taksitler halinde ödeneceğinin beyan edilmesine rağmen, borcun tamamının
30/6/2011 tarihine kadar ödenmesi halinde de, peşin ödeme talebinde bulunulmuş gibi kabul edilerek, yine 25/2/2011 tarihinden ödemenin yapıldığı tarihe kadar geçen süre için herhangi bir faiz alınmayacaktır.
Taksitler Halinde Ödenecek Tutarın Hesaplanması ve Taksitlerin Ödenme Süresi:
6111 sayılı Kanun kapsamına giren borçların, ikişer aylık süreler itibariyle olmak üzere altı, dokuz, on iki veya on sekiz eşit taksitte ödenmesi mümkün bulunmaktadır.
Borçlarını taksitler halinde ödemek isteyen borçluların, başvuru formunda taksit sayısı olarak altı, dokuz, on iki veya on sekiz taksitten birini seçmeleri gerekmektedir.
Başvuru formunda borcun ne şekilde ödeneceğinin beyan edilmemesi halinde, borcun azami taksit süresi içinde ödeneceğinin kabul edildiği varsayılarak işlem yapılacaktır. Borçlarını taksitler halinde ödeme yolunu tercih eden borçluların, başvuru formunda seçebilecekleri altı, dokuz, on iki veya on sekiz taksitten biri yerine tercihi mümkün bulunmayan bir taksit sayısını seçmeleri halinde, taksit sayısına en yakın üst dilimdeki taksit sayısını, 18 taksitten daha fazla süreli bir taksit süresini tercih etmiş olmaları halinde ise 18 taksit süresini tercih ettikleri kabul edilerek işlem yapılacaktır.
Kapsama giren tüm borç türleri için aynı ödeme şekli (peşin veya taksitle) tercih edilebileceği gibi, bir borç türü için peşin, diğer borç türleri için taksitle ödeme yolu veya bir borç türü için farklı sayıda taksit, diğer borç türü için farklı sayıda taksit de seçilebilecektir.
Taksitler halinde ödenecek olan tutarın tespiti sırasında, öncelikle kapsama giren alacaklara ilişkin alacak aslı ile gecikme cezası ve gecikme zammı yerine dikkate alınacak TEFE/ÜFE tutarı hesaplanacak, ardından bulunan bu tutar, borçlularca talep edilen taksit sayısına göre;
1) Altı eşit taksit için (1,05),
2) Dokuz eşit taksit için (1,07),
3) On iki eşit taksit için (1,10),
4) On sekiz eşit taksit için (1,15),
katsayısı ile çarpılacaktır. Daha sonra, yeniden yapılandırmaya esas toplam alacak tutarı ile ilgili katsayısının çarpılması sonucunda bulunan tutar taksit sayısına bölünecek ve ikişer aylık dönemler itibariyle ödenecek taksit tutarı belirlenecektir.
İlk taksit ödeme yükümlülüğü ise 2011/Haziran ayında başlayacaktır.
Taksitlerin Ödeme Süresi Ayın Son gününe Rastlaması Halinde Yapılacak İşlemler:
Taksitlerin ödeme süresi ayın son günü itibariyle sona erecek olmakla birlikte, 6111 sayılı Kanunun 18 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan, “Bu Kanuna göre ödenecek taksitlerin ödeme süresinin son gününün resmi tatile rastlaması halinde süre tatili izleyen ilk iş günü mesai saati sonunda biter.” hükmüne istinaden, ayın son gününün resmi tatile rastlaması halinde vade tarihi, resmi tatili izleyen ilk iş günü içinde sona erecektir.
Taksitle Ödemeyi Tercih Ederek Daha Kısa Sürede Taksitlerin Ödenmesi Durumunda:

Kanun uyarınca yapılan başvuru sırasında, hesaplanan borcun taksitler halinde ödeneceğinin beyan edilmesi ve borcun tamamının tercih edilen taksit sayısından daha kısa süre içinde ödenecek olması halinde, öncelikle taksitlendirme farkı ilgili taksit sayısına ilişkin katsayıya göre yeniden hesap edilecek, ardından, kalan taksit tutarları ilgili katsayıya göre hesaplanan bakiye taksitlendirme farkı üzerinden tahsil edilecektir.
Peşin Ödeme Tercihini İsterlerse Yasal Süre Sona Ermeden Taksitli Ödemeye Çevirme Hakları:
Kapsama giren borçları için, peşin ödeme yolunu tercih etmiş olan borçluların, yeniden yapılandırılmış borcun tamamını ilk taksit süresi içinde ödeyememeleri halinde, birinci taksit süresinin sona erdiği 30/6/2011 tarihine kadar (bu tarih dahil) talepte bulunmaları kaydıyla, peşin ödeme başvuruları talep edecekleri taksit sayısına göre altı,dokuz, on iki veya on sekiz eşit taksite çevrilecektir.
Sosyal Güvenlik Destek Prim Borçlarının Peşin Ödenecek Tutarının Hesaplanması ve Borcun Ödeme Süresi:
5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (a) bendi kapsamında yaşlılık veya malullük, (b) bendi kapsamında ise yaşlılık aylığı bağlandıktan sonra 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (b) bendi kapsamında çalışmaya başlayan sigortalıların; sosyal güvenlik destek primi borçları için peşin ödeme yolunu tercih etmeleri halinde;
-Bu borçlar, yaşlılık veya malullük aylığından kesilemeyeceğinden, yeniden yapılandırılan borçların tamamının 30/6/2011 tarihine kadar ilgili Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünün/Sosyal Güvenlik Merkezinin T.C. Ziraat Bankası nezdindeki hesap numarasına, “T.C. kimlik numarası ve SGDP yapılandırma borcu” açıklaması yapılarak tamamının ödenmesi ve banka dekontunun bir suretinin ilgili Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne/Sosyal Güvenlik Merkezine verilmesi gerekmektedir.
-4 üncü maddesinin (a) bendi kapsamında yaşlılık veya malullük aylığı bağlandıktan sonra 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (b) bendi kapsamında çalışmaya başlayan sigortalılardan 2008/Ekim ayı öncesi ve sonrasına ait sosyal güvenlik destek primi borçları olanlardan peşin ödeme yolunu tercih edenlerin bu borç tutarlarını ayrı ayrı tespit ettirerek bankaya yatırması ve ayrı ayrı dekontlar alması gerekmektedir.
Peşin Ödenen SGDP Makbuzlarını Kuruma İbraz Edilmesi:
Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerince/Sosyal Güvenlik Merkezlerince, ibraz edilen banka dekontuna istinaden sosyal güvenlik destek prim borçlarının ödendiğine dair bilgilerin sisteme girilmesinin ardından, banka dekontu ilgililerin tahsis dosyasında muhafaza edilecek, tahsis dosyasının farklı ünitelerde bulunması halinde ise, tahsis dosyasına konulmak üzere
tahsis dosyasının bulunduğu Üniteye gönderilecektir.
Emekli Sandığı Emeklisinin SGDP Peşin Ödemesi ve İbraz İşlemleri:
5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında yaşlılık veya malullük aylığı bağlandıktan sonra 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında çalışmaya başlayan sigortalıların;
1/10/2008 tarihinden önceki sosyal güvenlik destek primi borçları için peşin ödeme yolunu tercih etmeleri halinde, bu borçlar, yaşlılık veya malullük aylığından kesilemeyeceğinden yapılandırılan borçların tamamının 30/6/2011 tarihine kadar banka kanalıyla ödenmesi,
1/10/2008 tarihinden sonraki borçları için peşin ödeme yolunun tercih edilmesi halinde Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığınca, borcun aylıklardan kesilerek tahsil edilip edilmeyeceği veya banka kanalıyla ödenip ödenmeyeceği,ilgililere bildirilecektir.
VEDAT İLKİ