6111 SAYILI KANUNDA 4817 SAYILI KANUNUN 20.MADDESİNE YAPILAN DÜZENLEMEYE GÖRE 2011 YILI İDARİ PARA CEZALARI VE YABANCILARA VERİLECEK ÇALIŞMA İZİN BELGELERİ

6 Nisan 2011

6111 SAYILI KANUNDA 4817 SAYILI KANUNUN 20.MADDESİNE YAPILAN DÜZENLEMEYE GÖRE 2011 YILI İDARİ PARA CEZALARI VE YABANCILARA VERİLECEK ÇALIŞMA İZİN BELGELERİ
Ülkemizde son yıllarda yasal ve yasal olmayan yollardan giriş yaparak kayıt dışı çalışan ve haksız rekabete yol açan yabancı çalışanlar bulunmaktadır.
Bunlarla ilgili İdari Para Cezaları uygulanırken bir takım sıkıntılar yaşanmaktaydı.Bu sıkıntılardan biri de Kolluk kuvvetleri tarafından tutulan tutanaklara göre ÇSGB düzenlediği İdari Para cezaları ödenmesi konusunda mahkemelere gidildiğinde kurum haksız duruma düşerek cezaların tahsili yolu güçleşmekteydi.
Bunun önüne geçmek adına 6111 sayılı yasanın 75.maddesinde düzenleme yapılmak suretiyle;
MADDE 75- 27/2/2003 tarihli ve 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunun 20. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 20- Bu Kanun kapsamına giren yabancıların ve işverenlerin bu Kanundan doğan yükümlülüklerini yerine getirip getirmedikleri Bakanlık iş müfettişleri ve Sosyal Güvenlik Kurumu müfettişleri tarafından denetlenir. Bu Kanun gereğince yapılacak teftiş, denetim ve soruşturmalar 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununda yer alan teftiş, denetim ve soruşturma hükümlerine göre yapılır ve bu hükümlere göre ilgili yaptırımlar uygulanır.
Genel ve özel bütçeli idarelerin teftiş ve denetim elemanları ile kolluk kuvvetlerinin kendi mevzuatları gereğince işyerlerinde yapacakları her türlü denetim, inceleme ve kontrol sırasında yabancı çalıştıran işverenler ile yabancıların bu Kanundan doğan yükümlülükleri yerine getirmediklerini tespit etmeleri halinde, durum Bakanlığa bildirilir.
Birinci fıkraya göre yapılan denetimler ve ikinci fıkraya göre yapılan bildirimler üzerine Bakanlık bölge müdürünce, gönderilen tutanaklara ve denetim raporlarına göre bu Kanunda yer alan idari yaptırımlar uygulanır.”
Hükmünden yola çıkılarak,Genel ve özel bütçeli idarelerin(Maliye,Belediyeler vs.)teftiş ve denetim elemanları ile Polis,Jandarma  ile gerektiğinde işyerlerinde yapacakları her türlü denetim, inceleme ve kontrol sırasında yabancı çalıştıran işverenler ile yabancıların bu Kanundan doğan yükümlülükleri yerine getirmediklerini tespit etmeleri halinde, durum ÇSGBakanlığına bildirilir
. ”Yapılan bildirimler üzerine Bakanlık bölge müdürünce, gönderilen tutanaklara ve denetim raporlarına göre bu Kanunda yer alan idari yaptırımlar uygulanır.’


Bu bildirim sonucunda Bakanlık Kurallara uymayan işyerlerinin sahiplerine yada işveren vekillerine 4817 sayılı Yasada yazılı olan İPC uygulanarak işverenlere yasal süresinde tebliğ edilecektir
Bu değişiklikten dolayı kesilecek ceza tutanaklarında gerekçelerde yazılarak hangi kurumun denetim elemanlarınca tespitlerin yapıldığı belirtilecektir.
Kanununda yapılan değişiklikten dolayı işverenlerde mahkemelerde bu uygulamadan doğan İPC itiraz etme hakları da ortadan kalkmış olacaktır.
4817 sayılı Yasanın 21inci Maddesinde İdari Para Cezaları Düzenlenmiştir:
18 inci maddeye göre;
a) Bağımsız çalışan yabancılar, çalışmaya başladıkları tarihten ve çalışmanın bitiminden itibaren,
b) Yabancı çalıştıran işverenler yabancının çalışmaya başladığı tarihten, çalışma izninin verildiği tarihten itibaren otuz gün içerisinde çalışmaya başlamaması halinde bu sürenin bitiminden itibaren ve herhangi bir nedenle hizmet akdinin sona erdiği tarihten itibaren,en geç on beş gün içerisinde durumu ÇSGBakanlığına bildirmekle yükümlüdürler.Bildirim yükümlülüğünü süresi içinde yerine getirmeyen bağımsız çalışan yabancı ile yabancı çalıştıran işverene her bir yabancı için için 2011 yılı için 308.00 TL İPC uygulanmaktadır.Tekrarı halinde İPC bir katı artırılarak 616.00 TL.olarak uygulanacaktır.
Çalışma izni olmaksızın bağımlı çalışan yabancıya 2011 yılı için 616.00 TL İPC uygulanır.Tekrarı halinde İPC bir katı artırılarak 1.232.00 TL. uygulanacaktır.
Çalışma izni bulunmayan yabancıyı çalıştıran işveren veya işveren vekillerine her bir yabancı için 2011 yılı için 6.163.00 TL İPC uygulanır.Tekrarı halinde İPC bir katı artırılarak 12.326.00 TL.uygulanır.
Yasal olmayan yoldan çalışan yabancı sınırdışı kararı ile ülkeyi terk etmek için bir süre verilmiş ise, işveren veya işveren vekili yabancının ve varsa eş ve çocuklarının konaklama giderlerini, ülkelerine dönmeleri için gerekli masrafları ve gerektiğinde sağlık harcamalarını karşılamak zorundadır.
Çalışma izni olmaksızın bağımsız çalışan yabancıya 2011 yılı için 2.465.00 TL İPC uygulanır. İşyeri veya işyerlerinin ÇSGBakanlığı Bölge Müdürlerince kapatılması kararı alınarak, bu kararın uygulanması için durum ilgili valiliğe bildirilir.Tekrarı hâlinde, varsa işyeri veya işyerlerinin kapatılmasının yanı sıra İPC bir katı artırılarak 4.930.00 TL. uygulanır.
İdarî para cezası ile cezalandırılan bağımlı veya bağımsız çalışan yabancılar ile yabancı çalıştıran işverenler İçişleri Bakanlığına bildirilir.
Yabancılara Verilecek Çalışma İzin Belgeleri:


1. Süreli Çalışma İzin Belgesi:
a) 1 yıla kadar (1 yıl dahil) 119,70 TL
b) 3 yıla kadar (3 yıl dahil) 360,20 TL
Süre uzatımları da aynı miktarda harca tabidir.
2. Süresiz Çalışma İzin Belgesi: 600,80 TL
3. Bağımsız Çalışma İzin Belgesi
: 1.202,40 TL
Çalışma izin belgesi harçlarının tespitine, karşılıklılık ilkesi esası göz önünde tutularak Dışişleri Bakanlığı yetkilidir
İdari Para Cezaları ve Yabancılara Verilecek Çalışma İzin Belgeleri için her yıl yeniden değerleme oranı dikkate alınmıştır.2010 yılı için uygulanan İPC ve Çalışma İzin Belgeleri için 7,7 oranında yeniden değerleme oranı uygulanarak 2011 yılı İPC,Yabanıların Çalışma İzin Belgeleri tutarları bulunmuştur.


VEDAT İLKİ