ENGELLİ İŞÇİNİN İŞ AKDİ FESİH EDİLİRKEN KULLANDIĞI İLAÇLARI DA DİKKATE ALALIM

18 Haziran 2012

ENGELLİ İŞÇİNİN İŞ AKDİ FESİH EDİLİRKEN KULLANDIĞI İLAÇLARI DA DİKKATE ALALIM


İlginç olduğu kadar öğreti de yanlış işlem yapmamızı engelleyecek bir Yargıtay kararı buldum.


Genelde İK çalışanları özellikle halk arasında bilinen adı ile sara hastası olan ,epilepsi rahatsızlığı bulunan engelli kadrosunda işçi istihdamı yapıyorlar.


Bu çalışanlar ise bu rahatsızlıkları için ilaç kullanırlar.


Bu ilaçlarında bazı yan etkileri de bulunmaktadır.


Bundan dolayı ilacı kullanan kişiler, sağlıklı kişiler de göremeyeceğimiz ilacın yan etkisinden dolayı davranış bozuklukları olabilir.


Onun için bu kişileri istihdam ettiğimizde özellikle işyeri hekimi ile görüşülmeli yada özlük dosyasında kullandığı ilaçların yan etkisi ile çalışan da ortaya çıkan bazı davranış bozuklukları oluyorsa , ona göre işveren o zamanlarda işçiyi kontrol altında tutma adına istirahat verebilir.


Bu önlemleri almadan sırf rahatsızlığından dolayı kullandığı ilaçların yan etkisi ile çalışma arkadaşları ile tartışan kavga eden bu kişileri işten çıkarsak bile Yargıtay karaları ile açtıkları davaları kazanarak işe iade edilme imkanları ortaya çıkmaktadır.


Yargıtay’ın bu konudaki kararını  sizlerle paylaşıyorum;


Yargıtay 21.HD.



E. 2011/5013



K. 2012/122



T. 17.01.2012



Feshin Geçersizliği



İşe İade



Haklı Fesih



Özet: İşçinin işverene yahut onun ailesi üyelerinden birine yahut işverenin başka işçisine sataşması işverene haklı fesih imkanı verir. Davalı işyerinde 11 yıl özürlü işçi statüsünde çalışan davacı, işle ilgili olarak aynı işyerinde çalışan başka bir işçi ile tartışmış, bu tartışma sırasında işçiye küfür ettiğini ikrar etmiştir. Epilepsi hastası olan ve önemli derecede işitme kaybı bulunan davacının bu rahatsızlığından dolayı ilaç aldığı, böylesine önemli bir rahatsızlığı bulunan ve bu nedenle ilaç alan bir kimsenin iradesini kontrol etmekte sıkıntı yaşayabileceği muhtemel olduğundan eylem davacının bu rahatsızlığından kaynaklanmışsa feshin haklı nedene dayandığı kabul edilemez.



VEDAT İLKİ


[email protected]