YOL VE GÜNDELİK GİDERLERİNİN ÖDEME ESASLARI(YAZI DİZİSİ-3)

2 Ağustos 2012

YOL VE GÜNDELİK GİDERLERİNİN ÖDEME ESASLARI(YAZI DİZİSİ-3)


 


Refakatçi ve Gündelik Ödeme İşlemleri Esası Nedir?


a)Aynı aileden olan iki ayrı hastanın yerleşim yeri dışındaki aynı il  yada aynı sağlık tesisine ayrı ayrı refakatli sevki gerekli görülmesi gibi haller de her iki hastaya aynı kişinin refakat ettiğinin belirlenmesi halinde tek refakatçi ücreti ödenecektir.


İki ayrı hastaya tek kişinin refakat etmesi halinin Kurumca, beyan veya belge ile tespit edilmiş olması gerekmektedir.


Sevk edilen iki ayrı hastaya iki ayrı kişinin refakat ettiğinin tespiti halinde ise her iki refakatçiye ilişkin giderler karşılanacaktır.


 


b)Yerleşim yeri dışına sevk edilen ve sevk edildiği sağlık hizmeti sunucusuna müracaatları sonrasında başka bir sağlık hizmeti sunucusuna tedavinin devamı niteliğinde hastanın sevk edilmesi ve bu durumun belgelendirilmesi halinde diğer sağlık hizmeti sunucusunda tedavi görülen günler için de gündelik ödenir.


Örneğin:


 A yerleşim yeri hekimi tarafından B yerleşim yerindeki genel cerrahi bölümüne sevk edilen hastanın, sevkle müracaat ettiği hekim tarafından sevke konu tedavisinin devamı niteliğinde olan B yerleşim yerindeki başka bir sağlık hizmeti sunucusuna farklı ya da aynı branşa sevk etmesi halinde her iki hastanede geçen ayaktan tedavi süreleri için gündelik ödenmesi gerekir.


Ancak tedavinin devamı niteliğinde olmayıp başka bir hastalığı nedeniyle B yerleşim yerindeki başka bir sağlık hizmeti sunucusundan tedavi hizmeti alınması halinde gündelik ödenmez.



Uçak Bedelleri Ekonomik Sınıf Olarak Ödenir:


Yerleşim yeri dışına uçak ile sevk edilen hastaların ibraz ettikleri bilet/fatura karşılığında VIP, Business Class vb talep edilse dahi ekonomik sınıf bedeli üzerinden ödeme yapılır.


 


Yol ve Gündelik Gideri Ödemelerinin Sigortalının Banka Hesaplarına Yatırılması İşlemleri


1) Yol ve gündelik gideri ödemeleri, ilgililerin talepleri halinde istisna olarak belirtilenler hariç istedikleri banka şubelerine/hesaplarına gönderilebilecektir.


2) Halen aktif olarak çalışanların yol ve gündelik ödemeleri, dilekçelerinde belirtecekleri banka hesap /IBAN numaralarına yatırılabilecektir.


3) SGK aylık/gelir almakta olanların yol ve gündelik ödemeleri tercihe bağlı olarak,


a) Halen uygulanmakta olan TC Kimlik numarası üzerinden T.C. Ziraat Bankası şubelerine,


b) Dilekçesinde belirteceği banka şubesi hesap/IBAN numarasına da gönderilebilecektir.


4) Hesaba yatırılmaya ilişkin diğer usul ve esaslar ise aşağıda belirtilmiştir.


a) Başvuru esnasında gelir/aylık alanlardan ayrıca aylık aldığı banka şubesi hesap bilgileri kontrol edilerek yol ve gündelik ödemesinin aylık aldığı banka hesabına yapılıp yapılmadığına dikkat edilecektir.


b) Yol ve gündelik ödemelerinin yanlış hesap ve kişi adına gönderilmemesi işin başvuru esnasında başvuru sahiplerinden hesap bilgilerini içeren belge talep edilecektir.


c) Banka hesap bilgilerini belge/bilgi olarak ibraz edemeyenlerin/bildirmeyenlerin yol ve gündelik ödemeleri eskiden olduğu gibi TC kimlik numarası üzerinden Ziraat Bankası şubelerine gönderilecektir.


Resmi Tatil Günlerinde Sevk Süresi Hesaplanmasında Üç İş günü:


GSS İşlemleri Yönetmeliğinin 31. maddesinin 8. fıkrasındaki “Hekim ve diş hekimlerince sağlık hizmeti sunucusuna yapılan sevkler, sevkin yapıldığı gün dahil 3 (üç) işgünü geçerlidir.” hükmünün uygulanması esnasında, idari izin yada yarım günün resmi tatil olduğu günlerde 3 üç işgünü sürenin tespitinde yarım gün resmi tatillerin, hasta yararı  doğrultusunda 3 işgünü hesabında dikkate alınmaması ancak tüm günün idari izinli olarak ilan edildiği günlerin ise sevk süresinin hesabında dikkate alınması gerekmektedir.


Diyaliz Hastaları Yolluğu Ödemeleri


1) Diyaliz tedavisi görmesi gerektiği rapor ile belgelendirilen hastaların diyaliz tedavisine gidiş-dönüş yol giderleri öngörülen vasıtaya göre SUT hükümleri doğrultusunda ödenmektedir.


2) Diyaliz yolluğu ödeme talebinde bulunan hastaların diyalize girdiklerini bildirdikleri merkezde diyalize girip girmediklerinin belirli aralıklarla kontrolleri yapılır.


3) Hastaların diyalize girdiği merkezin servis hizmeti vermesi halinde yol gideri ödenmemez.


4) Tedavinin sağlanabildiği en yakın diyaliz merkezinin bulunduğu mesafeden daha uzak bir yerleşim yerinde bulunan diyaliz merkezinde diyalize gidip gelen hastaların yol giderleri, tedavinin yapılabildiği en yakın diyaliz ünitesi (yatak kapasitesi, günlük hasta sayısı, boş yatak olup olmadığı, HBs Ag (+) hastalar için ayrı bir bolum, HCV Ab (+) hastalar için ayrı cihaz bulunup bulunmadığı gibi durumlar dikkate alınarak) tespit edilerek ödenir.


Belli Bir Program Çerçevesinde Radyoterapi yada Kemoterapi Tedavisi Gören Hastaların Gündelik Ödemeleri


1) SUT’un 5.3. Ortak Hükümler bölümünde yer alan “Belli bir program çerçevesinde tedavi gören (kemoterapi, radyoterapi, diyaliz vb) genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin ilk sevk belgesine istinaden tedavilerinin devamı niteliğindeki diğer müracaatları nedeniyle oluşan yol gideri, gündelik ve refakatçi giderlerinin ödenmesinde, her gidişleri işin sevk belgesi aranmaz. Ödeme işlemleri ilk sevk belgesine istinaden, diğer müracaatlara ilişkin tedavi gördüğü tarihleri belirtir müracaat edilen sağlık hizmeti sunucusunca düzenlenecek belge doğrultusunda yürütülür”’ hükmünün uygulanması aşağıdaki şekilde yapılır.


a) Radyoterapi yada kemoterapi tedavisi SUT’un “Yatarak tedaviler” başlıklı maddesinde yer aldığından ve yatarak tedavi görülen günler için gündelik ödenmediğinden radyoterapi/kemoterapi görülen günler için de gündelik ödenmez.


b) Hastaların belirli günlerde radyoterapi yada kemoterapi tedavisi görüp diğer günlerde ise ayaktan tedavisi devam etmekte ise sadece ayaktan tedavi gördüğü günler için gündelik ödenmesi gerekir. Bu günlerin sevk yada tedavi belgesinde belirtilmiş olması gerekir.


c) Hasta sadece belirli bir program çerçevesinde ve haftanın belirli günlerinde radyoterapi yada kemoterapi tedavisi görmekte iken bir sonraki seansı için yerleşim yerine dönmeyerek tedavisinin sağlandığı yerde kalmakta ise (bu süre içerisinde ayaktan tedavi edilmemektedir) bu süreler için de gündelik ödenmemesi gerekir


Örneğin:


Kanser Hastası sigortalı Ahmet amca Tekirdağ ilinden İstanbul Tıp Fakültesi  Hastanesine radyoterapi tedavisi alması için sevk edilmiş ve tedavi olduğu İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesince düzenlenen belgede bir ay içerisinde 10 seans radyoterapi gördüğünü belgelendirmiş (Mart ayı/ 2-7-11-14-19-21-24-26-29-31 tarihlerinde) ve bir ay boyunca Tekirdağ  iline dönmeyerek İstanbul ilinde kalmış ise Sigortalı Ahmet amcaya gündelik ödenmeyecektir.



SONUÇ:


Üç gün süren yazı dizimizde siz okurlarımıza  Genel Sağlık Sigortası kapsamında kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin tedaviye bağlı olarak yol,gündelik ve refakatçi giderlerinin karşılanması için mevzuat yazılı esaslara uyulması gerekiyor.


Başvurularda Form evrak kullanılarak SUT belirtilen esaslar doğrultusunda ödeme esasları mevcuttur.


O yüzden sevk işlemi yapılması ile birlikte 3 işgünü içinde bu paraları almak için İlgili SGK İl yada SGM müracaat etmeniz gerekir.


Formları posta yada şahsen verebilirsiniz.


Uygun görülen başvurular incelendiğinde Banka Hesaplarınıza yol,gündelik ve refakatçi paralarınız yatırılacaktır.


 


VEDAT İLKİ


[email protected]