STAJ SÜRESİNDE ÖDENEN PRİMLER EMEKLİLİĞE ETKİ ETMEZ

7 Ekim 2014

STAJ SÜRESİNDE ÖDENEN PRİMLER EMEKLİLİĞE ETKİ ETMEZ

Meslek Liselerinde ,çıraklık eğitim merkezlerinde yada MYO,teknik anlam da(Makine,Kimya,Elektrik,İnşaat,Gemi Makine,Güverte,Elektronik,Bilgisayar,Kimyager,Endüstri Mühendisliği  vb gibi bölümlerde)  üniversitelerde okuyan öğrencilerin işbaşında  eğitim görmeleri ve aynı zamanda işi yaparak öğrenmelerini sağlamak için okunan bölümün, branşın türüne göre işletmelerde yada işyerlerinde staj yaparlar.

Okurlarımız tarafından sıklıkla gelen soruların başında Endüstri Meslek ,Teknik Lise yada Anadolu Meslek Lisesi öğrencileri son sınıflarda Eylül ayında başlayan Haziran da sona eren dönemlerde mesleki anlamda staj yaparlar.

Bu dönemlerde okulları tarafından yapılan sigortalarına karşılık prim ödenmesine rağmen neden ileride emekli olurken bu primler emeklilik hizmetlerinde dikkate alınmaması yada geriye dönük borçlanmanın tıpkı askerlik ,doğum borçlanması gibi tanınmamasına anlam veremezler.

Yıllardır bu konuda yasal düzenlemeyi beklerler,şimdilerde 6552 sayılı Torba Kanunda bununla ilgili düzenleme olmamasına rağmen ısrarla ileride düzenleme olur mu diye sorup dururlar.

Örnek:

K.  Endüstri Meslek Lisesi Kimya Bölümü öğrencileri ,kimya fabrikalarında,laboratuarlarda staj yaptıkları sürede tıpkı o işyerinde çalışan işçiler gibi ,stajyer öğrenciler işi öğrenmek adına o işyerinde çalışır, üretir.

Stajyer öğrenciler 5510 sayılı SS ve GSS Kanunda sadece kısa vadeli sigorta kolları olan iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık sigorta kolları uygulanır.

Bundan dolayı  staj  yapan öğrencinin   SGK’na  bildirildiğinden  her sigortalıya verilen bir sigorta sicil numarası verilecektir.

Çalışma hayatı boyunca tüm sigorta bildirimleri bu sigorta numarası üzerinden yapılır.

Örnek:

K.  Endüstri Meslek Lisesinde okuyan Orçun staj yapar iken almış olduğu SSK numarası tüm 4-1(a)/SSK çalışma hayatı boyunca kullanacaktır.

KISA VADELİ SİGORTA KOLLARI ÇALIŞANIN HİZMET DÖKÜMÜNDE GÖRÜLMEZ

Stajyer öğrenci  adına bildirilen sigorta primi ödemeleri içinde uzun vadeli sigorta kolları olan malullük, yaşlılık ve ölüm sigorta kolları bulunmaz

Stajyer süresinde sadece kısa vadeli sigorta kollarını içerecek şekilde bildirilen sigortalılık ise emeklilik hesabında dikkate alınmayacaktır.

Staj sigortası ile başlayan sigorta başlangıcı da sigortalılık süresinin hesabında başlangıç olarak dikkate alınmaz.

Bundan dolayı sigortalının  hizmet dökümünde de stajda ödenen kısa vadeli sigorta primleri emeklilikte dikkate alınmayacağı için görünmeyecektir.

Dolayısıyla stajyerlik süresi de emeklilik hesaplarında dikkate alınmadığı gibi değerlendirme dışı tutulacaktır.

TORBA YASADA BU KONUDA GERİYE DÖNÜK BORÇLANMA YOKTUR

Staj süreleri için borçlanma imkanı şu anda bulunmuyor.

5510/41 Maddesinde bu konuda düzenlemeye yer verilmediği için geriye dönük borçlanma imkanı yoktur.

STAJYER ÖĞRENCİYE BORÇLANMA İMKANI TANINMASI HALİNDE ERKEN EMEKLİLİK GÜNDEME GELİR

Stajyerlere staj süresi normal sigortalılıktan önce olduğu için, borçlanma imkanı tanınması halinde hem yaş, hem prim günü, hem de hizmet süresine etki ederek bir çok sigortalının erken emekli olmasını sağlayacaktır.

VEDAT İLKİ

[email protected]