TARIM SSK YADA EK/5 GÖRE EMZİREN KADIN SİGORTALININ İŞ KAZASI NEDİR?
27 Temmuz 2016
TARIM SSK YADA EK/5 GÖRE EMZİREN KADIN SİGORTALININ İŞ KAZASI NEDİR?
Antalya’nın Serik ilçesinde, bebeğini emzirmek için motosikletiyle eve giden genç kadın trafik kazasında hayatını kaybetti.Edinilen bilgiye göre, tarım işçisi 32 yaşındaki B. Has, çalıştığı seradan izin alarak henüz 3 aylık bebeğini emzirmek için ……. …….. 43 plakalı motosikletle eve doğru yola çıktı. Seyir halindeyken dengesini kaybeden genç anne, yaklaşık 20 metre sürüklendi. Kask takmadığı öğrenilen genç kadın başını yere çarparak olay yerinde yaşamını yitirdi.
Jandarma ekiplerinin çalışmasının ardından genç kadının cenazesi Serik Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.(Basın)
2925 SAYILI TARIM SSK GÖRE İŞ KAZASI
2925/7.Maddesi;
İş kazaları halinde sağlanan yardımlar şunlardır:
a) Sağlık yardımı yapılması,
b) Sürekli iş göremezlik hallerinde gelir verilmesi,
c) Protez araç ve gereçlerinin sağlanması, takılması, onarılması ve yenilenmesi,
d) Cenaze masrafı karşılığı verilmesi,
e) Sigortalının ölümünde hak sahiplerine gelir bağlanması.
Bu yardımlardan yararlanılabilmesi için iş kazasının olduğu tarihten en az 3 ay önce sigortalının tescil edilmiş olması ve sigortalılığın sona ermemiş bulunması şarttır.
Bu durumda 2925 göre Tarım SSK olanlar;
39’uncu madde ile (a) 5510/14(d) Bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki emziren kadın sigortalının, iş mevzuatı gereğince çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen engelli hâle getiren olaydır denilmiştir.
Buna göre vefat eden anneye 2925 göre;
a.)Hak sahiplerine gelir bağlanması,
b.)Cenaze masrafı verilmesi
c.) 5 yıldan beri sigortalı bulunup, sigortalılık süresinde en az 900 gün prim ödemiş olan, Sigortalının hak sahiplerine yazılı istekleri üzerine aylık bağlanır.
ç.)Prim günü yeterli değilse toptan ödeme yapılması.
EK/5 GÖRE İŞ KAZASI
Tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanlar, 4 -1 (a) bendi kapsamında sigortalı sayılırlar. Bunlar hakkında bu 5510 sayılı Kanunun kısa vadeli sigorta kolları bakımından yalnızca iş kazası ve meslek hastalığı sigortası, uzun vadeli sigorta kolları yönünden malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası ile genel sağlık sigortası hükümleri uygulanır denilmiştir.
Bu madde hükümlerine tabi sigortalıların iş kazası ve meslek hastalığı sigorta kollarından sağlanan yardımlardan yararlanabilmeleri için iş kazasının olduğu tarihten en az 10 gün önce tescil edilmiş olmaları ve sigortalılıklarının sona ermemiş olması, bu 5510 SS ve GSS Kanununa göre iş kazası veya meslek hastalığından dolayı geçici iş göremezlik ödeneği ödenmesi veya sürekli iş göremezlik geliri ya da malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarından aylık bağlanabilmesi için prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması şartı aranır.
Ölümlü İş Kazasında;
a.)Hak sahiplerine Gelir Bağlanması,
b.)Cenaze ödeneği,
c.)Gelir Bağlanan Kız Çocuklarına Evlenme Ödeneği(24 aylık)
ç.)5 yıl Sigortalılık Süresi en az 900 Gün Prim ödenmesi halinde ölüm aylığı(900 gün yoksa doğum borçlanmasıyla 1800 gün)
d.)Toptan Ödeme
Bu kazanın işveren tarafından 3 iş günü içinde bildirilmesi gerekir.
Haberde bahsi geçen Tarım İşçisinin sigortası 2925,EK/5 statüsünden değil de 5510 göre 4-1(a) tescili yapılmamışsa kayıt dışılık işlemi de yapılarak sigortalılık tescili yapılır.
5510 sayılı Kanununa göre Kısa ve Uzun Vadeli Sigorta Kollarına göre işlem yapılacaktır.
Ayrıca işverene kayıt dışılıktan dolayı İdari Para Cezası da uygulanacaktır.