YÜKSEKTEN DÜŞEN EV HİZMETLİSİ ÖLDÜ SİGORTASI VAR MIYDI?

14 Aralık 2016

YÜKSEKTEN DÜŞEN EV HİZMETLİSİ ÖLDÜ SİGORTASI VAR MIYDI?

Ev hizmetlisi sorunlarını yıllardır bu köşeden yazdık.Sigortalı olmaları konusunda uyardık.Tüm bu uyarılarımıza rağmen görmezden gelinerek çalıştırıldıklarını gördük.

www.alitezel.com sitesinde 2011 yılından itibaren son 6 yıldır yılda en az 2 yada 3 yazıyla sorunu köşemize taşıdık,aslında bu sorunları 2009 yılından beri de yazıyorduk.

Güncel olarak http://www.alitezel.com/index.php?sid=yazi&id=8329 linki tıkladığınızda EV HİZMETLERİNDE ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÖNEMSENMİYOR dediğimizde özellikle sorunun en can alıcı noktasına değinmiştik.

Çalışma alanının ev olması, ev kazalarının (yüksekten düşmeler, yanıklar, zehirlenmeler, elektrik çarpmaları, kesikler vb.) iş kazalarına dönüşmesine yol açmaktadır. Ev hizmetlerinde çalışma mesleki sağlık ve güvenlik açısından önemli bir çalışma alanıdır. Ev hizmetlerinde çalışanlar çok sayıda iş kazası ve meslek hastalığı riskiyle karşı karşıya olsalar da, işyerlerinde alınması beklenen önlemler, ev çalışanı için söz konusu olmamaktadır.

6331/2. Maddesi;

(2) Ancak aşağıda belirtilen faaliyetler ve kişiler hakkında bu Kanun hükümleri uygulanmaz:

c) Ev hizmetleri.

Dolayısıyla ev hizmetlisi,fiziksel,kimyasal,biyolojik ve psikolojik riskler maruz kalsa da ,koruyucu ekipman verilmediği gibi 633 sayılı Kanunun hükümlerinden mağdur kalmıştır.

Ağır işçi olmasına rağmen,tehlikeli grupta olsa da ötekileştirilmiştir.

İş Kazaları yüksekten düşme,meslek hastalığı fizyolojik,fiziksel,kimyasal ve biyolojik risklerle oluşmaktadır.

Eğitim verilmeden çalışma hayatında eğitimsiz kişilerle hizmet alımı devam ediyor.

6331İSGK istisna olduğundan müfettiş incelemeleri yetersiz kalmaktadır.

Günümüzde ev işçileri için koruyucu elbise,eldiven,sağlığa zararlı deterjan kullanılmaması,cam silerken emniyet kemeri takılması,ağır yük kaldırma vs. bununla ilgili ev hizmetlilerinin eğitilmesi, çalışanların işe giriş ve aralıklı kontrol muayenelerinin ve ihtiyaç hallerinde aşılamanın yapılması gerekmektedir.

Ev hizmetlileri dernekler,sendikalar çatısında birleşmeli hak arayışı sürdürmeli,işverenlerin bilinçlendirilmesi gerekir.

Yukarıdaki açıklamalara göre aşağıdaki kazayı okursanız ÇSGB İş Müfettişleri ne yapabilir?

ESKİŞEHİR'de apartmanın 4'üncü katındaki dairenin pencere camını silerken düşen 41 yaşındaki Hatice Temel yaşamını yitirdi.
Olay öğle saatlerinde Vişnelik Mahallesi Ünal Sokak'ta meydana geldi. 4 katlı apartmanın en üst katındaki daireye gündelik temizlikçi olarak giden Hatice Temel, pencere camını sildiği sırada dengesini kaybederek düştü. Apartman sakinlerinin ihbarı üzerine olay yerine gelen 112 ambulansındaki görevli sağlık ekibinin müdahalesine rağmen Hatice Temel kurtarılamadı. Temel'in cesedi, otopsi için Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Hastanesi Tıp Fakültesi Hastanesi morguna kaldırıldı, olayla ilgili soruşturma sürüyor.

Bana göre bizler artık sözün bittiği yerde olduktan sonra bu konun soruşturması olsa ne olur?

BASİT SİGORTA DEDİK EK/9 ANLATTIK YETMEDİ SMS SİGORTA YAPILACAK DEDİK FİYATI BU YIL SONUNA KADAR SADECE 1 LİRA 10 KRŞ GÜNLÜĞÜ….

http://www.alitezel.com/index.php?sid=yazi&id=7547 linki tıkladıklarında EV HİZMETLERİNDE ÇALIŞTIKLARI KİŞİ YANINDA 10 GÜNDEN AZ ÇALIŞANLARIN SİGORTALILIĞI, BİLDİRİMİ, TESCİLİ VE PRİMLERİN ÖDENMESİ

SGK olarak tanıtıcı filmler,broşörler ,kamu spotları yaptık.

Ev hizmetlerinde ay içinde 10 günden az çalışanlar

Kanunun ek 9 uncu maddesi kapsamında ev hizmetlerinde 10 günden az sigortalı olarak çalışanlar iş kazası ve meslek hastalığı sigortası kapsamında sigortalı sayılacaktır. Bu şekilde sigortalı çalıştıranlar 10 güne (10 hariç) kadar çalıştırdıkları sigortalılar nedeniyle işveren sayılmayacaklar, bu kapsamda sigortalı çalıştırdıkları her gün için sigortalı çalıştıranlar prime esas günlük kazanç alt sınırının % 2’si oranında iş kazası ve meslek hastalığı primi ödeyeceklerdir.

10 günden az sigortalı çalıştıranlardan işyeri bildirgesi, sigortalı işe giriş bildirgesi ile aylık prim ve hizmet belgesi, işten ayrılış bildirgesi düzenlenmesi istenmeyecektir.

Sigortalılık başlangıç tarihi ve bildirimi

Kuruma doğrudan ya da internet yoluyla müracaat

Ev hizmetlerinde 10 günden az sigortalı olarak çalışanların bildirimi “Ev Hizmetlerinde 10 Günden Az Sigortalı Çalıştırılacaklara İlişkin Başvuru Formu” (Ek 2) ile yapılacaktır. Form çalışmanın geçtiği ayın sonuna kadar, ay sonunun hafta sonu genel ve resmi tatil günlerine denk gelmesi halinde ise bu günleri takip eden ilk iş günü sonuna kadar ünitelere verilecektir.

“Ev Hizmetlerinde 10 Günden Az Sigortalı Çalıştırılacaklara İlişkin Başvuru Formu”nda çalışan ve çalıştıran kişinin imzası, kaç gün çalıştırıldığına dair bildirim ile e-posta adresleri ile cep telefon numarası bilgileri bulunmakta olup, Formun bu şekilde doldurulması halinde ayın diğer günleri için çalıştırılan kişinin değişmemesi halinde yeni Formun düzenlenmesi istenmeyecektir. 10 günden az çalışmanın takip eden aylarda da devam etmesi ve bu durumun Formda belirtilmesi halinde her ay için ayrıca bildirim yapılması istenmeyecektir.

Ev hizmetlerinde 10 günden az sigortalı olarak çalışanların bildirimi bu kişileri çalıştıranlar yönünden internet aracılığı ile de yapılabilecektir. Sigortalı çalıştıranlar www.turkiye.gov.tr adresinin “e-hizmetler” menüsünün altında bulunan “Ev Hizmetleri” kısmını seçerek bildirimde bulunabilecektir. Bu şekilde yapılan bildirim sonucunda sigortalının cep telefonu numarasına Kanunun ek 9 uncu maddesinde sigortalı tescili yapıldığı, uzun vadeli sigorta kolları ve genel sağlık sigortası primini takip eden ayın sonuna kadar ödeyebileceği hakkında bilgilendirme mesajı gönderilecektir.

Primlerin ödenmesi

Kuruma “Ev Hizmetlerinde 10 Günden Az Sigortalı Çalıştırılacaklara İlişkin Başvuru Formu” ile müracaat edenlerin çalıştıran ve sigortalılar yönünden tescili yapıldıktan sonra çalıştıran kişiler % 2 oranında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primini banka aracılığı ya da www.sgk.gov.tr adresinin “e-sgk” menüsünden “Kart ile Prim Ödeme”, “Diğer Ödemeler” seçeneğinden kredi kartları veya banka kartları aracılığıyla Kuruma ödeyebileceklerdir.

İş Kazası/Meslek Hastalığı

İş kazası ve meslek hastalığı sigortasından yararlanmak için sigortalının iş kazasının olduğu tarihten en az on gün önce tescil edilmiş olması ve sigortalılığının sona ermemiş olması iş kazası veya meslek hastalığından dolayı geçici iş göremezlik ödeneği ödenmesi veya sürekli iş göremezlik geliri bağlanabilmesi için prim ve prime ilişkin her türlü borçların ödenmiş olması şarttır.

Ev hizmetlerinde 10 günden az süre ile çalıştırılacak sigortalılara ilişkin iş kazası ve meslek hastalığı bildirimi Kuruma doğrudan Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ekinde yer alan İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirim Formunu düzenleyerek ya da www.turkiye.gov.tr adresinin “e-hizmetler” menüsünün altında bulunan “Ev Hizmetleri” kısmını seçerek “İş kazası bildirimi” menüsünden yapılacaktır.

ŞİMDİ SORUYORUM YETKİLİLER NE YAPSIN……

SGK MÜFETTİŞLERİ NE DESİN…….

İŞTE SİZE KOLAY EK/9 SİGORTASI

MALİYETİ 1,10 TL/GÜNLÜĞÜ….(SMS OLACAK……)

İNSAN HAYATI BU KADAR UCUZ MU?

VEDAT İLKİ

 [email protected]