LASTİK-İŞ SENDİKASININ ACI GÜNÜ

14 Kasım 2018

LASTİK-İŞ SENDİKASININ ACI GÜNÜ

DİSK'e bağlı Lastik-İş Sendikasının Genel Başkanı ABDULLAH KARACAN 13 Kasım 2018 tarihinde uğradığı menfur bir saldırıda hayatını kaybetmiştir.

Lastik-İş Sendikasında geçmiş yönetimlerce yapılan yağmalara karşı yiğitçe mücadele eden,önce tüm varlıklarını kaybetmiş adeta kayyuma teslim edilecek bir işçi sendikasını düştüğü mali bunalımdan kurtaran,ardından 19 yıl boyunca sendikasına taşınmazlar kazandıran bununla yetinmeyerek,sosyal tesisler,5 yıldızlı otel ve son olarak mesleki hastalıkları çözmek için işçi hastanesi kompleksi üzerinde çalışan,yorulmak bilmeden mesai saatini işçi menfaati için harcayan,sendikası için de siyasi eğilimleri eleştirmeden her görüşe yer vererek demokratik sendikacılık hareketini oturtan yiğit sendikacı ne yazık ki hakkı için mücadele ettiği işçinin kurşunlarına hedef olmuştur.

Goodyear'da başlayan üretim işçiliği ile sendikacılıkla tanıştı.2002 yılından bu yana sendika genel başkanı oldu.

2.300 üye sahip olan sendikalı işçi sayısını 15 Bin üyeye kadar taşımıştır.Kayyumca el konulması gereken sendikayı adeta kendi öz malı varlıklarıyla donatacak mali yapıyı hayata geçirmiştir.

İşçi için Sosyal Tesis,Sendikaya gelir için 5 yıldızlı Otel yaptırılmıştır.

Lastik-İş Sendikası işçisinin geçim standartları üstünde maaş alması,asgari ücretle işçi çalıştırılmaması bağıtlanan iş sözleşmelerinde hedef olmuştur.

Örgütlü işyerlerinde taşeron işçiliğe üretimde son verilmiştir.

58 yaşında üzülerek yazıyorum,hak mücadelesi ettiği işçinin kurşunlarıyla hayatını kaybetmiştir.

SENDİKA YETKİLİLERİNİN SİGORTALILIĞI

İşçi sendikaları ve konfederasyonları ile sendika şubelerinin başkanlıkları ve yönetim kurullarına seçilenler

Kanunun 4. maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi ile işçi sendikaları ve konfederasyonları ile sendika şubelerinin başkanlıkları ve yönetim kurullarına seçilenler 2008 yılı Ekim ayı başı itibariyle sigortalı sayılmıştır.

Mülga 2821 sayılı Kanunun 29. maddesi gereğince sendika şube başkanlığı ve yönetim kurulu üyeliğine seçilip işyerlerinden ayrılmadan bu görevlerini sürdürenler işyerlerindeki çalışmalarından dolayı sigortalı sayılacaklarından bu kapsamdakilerin bildirimleri işverenleri tarafından yapılmaya devam edilecektir.

2008 yılı Ekim ayı başından sonra sendika şube başkanı veya yönetim kuruluna seçilenlerden görevlerinden ayrılanların sigortalılıkları seçildikleri tarih itibariyle başlatılacak, 2008 yılı Ekim ayı başından önce bu görevi yapmakta olanlardan sendikalar tarafından bildirilmeleri nedeniyle 506 sayılı Kanunun mülga hükümlerine göre sigortalı olanların sigortalılıkları 2008 yılı Ekim ayı başından itibaren devam ettirilecektir. Sendika şube başkanlıkları ve yönetim kurullarına seçilmeleri nedeniyle sigortalı sayılanlarla ilgili Kanunda işverenlere verilen yükümlülükler, Kanunun 12. maddesi gereğince işçi sendikaları ve konfederasyonları tarafından yerine getirilecektir.

7.11.2012 tarihli ve 28460 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun 23. maddesi gereğince işçi kuruluşunda yönetici olduğu için çalıştığı işyerinden ayrılan işçinin iş sözleşmesi askıya alınmakta olup çalıştığı işyerince bildirim yapılmayan işçi sendikaları ve konfederasyonları ile sendika şubelerinin başkanlıkları ve yönetim kurullarına seçilenlerin bildirimleri işçi sendikaları ve konfederasyonları tarafından yapılacaktır.

 

 

Bu ölümler aslında işçi sendikası Başkanı emekli olsa da bir iş kazasıdır.(Cinayet olsa da)

Sendika avukatları bu konuda SGK gerekli bildirimleri ve hak arama yollarına girmesi gerekir.

 

LASTİK-İŞ SENDİKASININ BAŞI SAĞOLSUN

VEDAT İLKİ

[email protected]

05415161962