Bağ-Kur Emekli Aylıklarına İntibak Var mı?

5 Mart 2012

Bağ-Kur Emekli Aylıklarına İntibak Var mı?


İntibak Yasası gündeme geldiğinde gerek görsel medyada ve gerekse yazılı medyada bu intibakın emeklilerin beklediği geçek intibak olmadığından dem vurmuş gerçek intibak beklentilerinin gazını almak amacıyla düzenlenen bir kısmi intibak olduğunu vurgulamıştık. Yasa TBMM’de kabul edildi ve Resmi Gazetede yayımlanmasının ardından 01.01.2013 tarihinden geçerli olarak yürürlüğe girecek. Yasanın çıkması aşamalarında araya sokulan bir değişiklikle 2002 yılına dayanan bir haksızlığın düzeltilmesi de sağlanmış bulunuyor. Yasa metninde bir konuyla sınırlı olarak Bağ-Kur lafının geçmesi Bağ-Kur emekli aylıkları için de bir intibak var mı sorusunu akla getiriyor. Ancak hemen belirtelim ki düzenleme genel olarak Bağ-Kur emeklilerini ilgilendirmiyor, hatta yüzde 1’ini bile ilgilendirmiyor.


Peki intibak kanunundaki bağ-Kur lafıznın kaynağı nereden geliyor? Hemen belirtelim. Bağ-Kur sigortalılarının ödeyecekleri primler ve bağlanacak aylıklarda kullanılan 24 basamakla gelir tablosundaki artışların her yıl bir önceki yılın tüketici fiyatları indeksindeki değişim oranı ve gayrisafi yurt içi hasıla sabit fiyatlarla gelişme hızları kadar yapılması gerektiği halde 2002 yılındaki meşhur yüksek enflasyon dönemindeki 01.04.2002-30.06.2002 tarihleri arası için zaten zor durumdaki esnafa nefes aldırmak adına alınan 2002/3930 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile olması gerekenden daha düşük olarak 31.03.2002 tarihinde yürürlükte bulunan gelir basamaklarının %32,32 oranında artırılmasıyla belirlenmişti. Bu karar, alınan primler bakımından Bağ-Kur sigortalılarını nispeten rahatlatmakla birlikte 01.04.2002-30.06.2002 tarihleri arasında emekli olan 12 bin 186 Bağ-Kur emeklisinin aylığında düşüklüğe neden olmuştu. Zira o dönemde Bağ-Kur emekli aylığı, sigortalının, sigortalılık süresi içinde aylar itibariyle prim ödediği gelir basamaklarının, bu basamaklardaki prim ödeme süreleri de dikkate alınarak, aylık başlangıç tarihinde yürürlükte bulunan gelir tablosu üzerinden hesaplanacak ağırlıklı ortalamanın aylık bağlama oranı ile çarpılması suretiyle hesaplanmaktaydı. 01.04.2002-30.06.2002 tarihleri arasındaki gelir tablosu rakamları olması gerektiği kadar artırılmadan tespit edildiğinden buna bağlı olarak tahsis edilen aylıklar da elbette düşük bağlanmış oldu. İşte 2000 yılı öncesinde emekli olan SSK emeklilerine nisbi artış sağlayan intibak kanunu 12 bin 186 Bağ-Kur emeklisiyle sınırlı olarak yüzde 8,9’luk bir artış sağlayacak. Halen yaklaşık bir milyon 900 bin olan Bağ-Kur emeklisi göz önüne alındığında Bağ-Kur emeklilerinin kahir ekseriyetine tıpkı 2000 yılı ve sonrası SSK emeklileri gibi bu intibak yasasından bir hisse düşmüyor. Umarız kısmi intibakı gerçek intibakın izleyeceği günleri görürüz.




Soru: 1986 Şubat doğumlu bir erkek kardeşim var. Üniversiteyi yeni bitirdi ve çalışmıyor. Herhangi bir geliri yok. Yapılacak gelir testinde anne baba ile aynı evde ikamet ederse anne babanın da geliri hesaplamaya katılıyormuş. Eğer kardeşim ikametgâhını değiştirirse bu durumda gelir testinde o evde kalan kişilerin geliri hesaplamaya giriyor mu? Merve GÜLER


Cevap: Bakmakla yükümlü olma durumu sona ermiş çocukların gelir testinde anne babaları ile birlikte oturuyorlarsa anne-babanın gelirleri de eklenerek hesaplama yapılacak. Şayet ikametgâhı ayrı olursa o takdirde anne-babasının gelirleri ile birlikte değerlendirme yapılmayacak. Aynı hanede yaşamamakla birlikte öğrenimi devam eden çocukların gelir testinde ise hesaplama birlikte yapılacak.




Soru: 1955 doğumluyum. 1974’ün Ekim ayında 657 sayılı Kanuna tabi olarak memuriyete başladım. 1978 yılının Nisan ayında istifa ederek ayrıldım. İstifa ettikten sonra iki doğum yaptım. Bu şartlarda emekliliğimi nasıl elde edebilirim? Özen GÜVERCİN


Cevap: Bundan sonra en az bin 260 günü 4/a sigortalısı olarak çalışmak şartıyla memuriyet süreniz dâhil 3 bin 600 günü doldurduğunuz gün SSK’lılıktan yaştan emekli olursunuz. Kalan 3 yıllık süreyi ise isteğe bağlı 4/b (Bağ-Kur) sigortalısı olarak tamamlamanız mümkün. Sizin için en uygun emeklilik yöntemi olarak bu yöntemi öneriyorum. Doğum borçlanmasına gelince, doğumlar öncesinde SSK sigortalılığınız olmadığından maalesef SGK doğum borçlanması talebinizi kabul etmez.