Sigortalıların Vergi İndirimiyle Emeklilik Hakkının Kapsamı

22 Temmuz 2013

Sigortalıların Vergi İndirimiyle Emeklilik Hakkının Kapsamı

Soru: 01.02.1993 SSK sigorta girişliyim. 863 günlük SSK sigortalılığımdan sonra 9 yıl 5 ay 12 gündür de Bağ-Kurluyum. Şu anda hala faal olarak Bağ-Kur’um devam etmektedir. Yüzde 40 çalışamaz raporumla vergi indirimi ve erken emekli olabilir miyim? Olabilmem için gerekli şartlar nelerdir? Tarafıma açıklayıcı bilgi verir misiniz? H. BİLGİ  

 

Cevap: Vergi indirimiyle emeklilik SSK yeni adıyla 4/a sigortalılığından emeklilikte geçerli olan bir uygulamadır. Vergi indirimi raporu almanız için öncelikle SSK’lı olarak işe girmeli ve girdiğiniz işyerinin bölgesinde olduğu vergi dairesine veya Defterdarlığa müracaatla sevk edilecek hastaneden alacağınız raporun en az yüzde 40 oranlı rapor ile 3 bin 760 günle emekli olabilirsiniz. Tabii bunun için bundan sonra SSK’lılıkta en az bin 260 günü tamamlamanız gerekir. Doğum tarihinizi vermemişsiniz. Şayet doğum tarihiniz 05.08.1979’dan sonra ise gerekli gün sayısı 3 bin 920 güne çıkar. Vergi indirim hakkıyla değil ama yine SGK’nın sevki sonucu alacağınız en az yüzde 40 ila 49 arası çalışma gücü kaybı raporuyla 4 bin 680 günle de Bağ-Kur (4/b) sigortalılığından da emekli olabilirsiniz.

 

Yeri gelmişken bu vesileyle belirtmiş olalım. Bağ-Kur (4/b) sigortalılığı gibi Emekli Sandığı iştirakçileri (4/c sigortalıları) için de vergi indirimiyle emeklilik uygulaması ya da hakkı bulunmuyor. Burada da esas olan 5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği Ekim 2008 tarihinden önce 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az % 40 oranında engelli olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az % 40 oranında doğuştan engelli olduklarını belgelenmiş olunmasıdır. Bunlardan aylık talep tarihinde 4/c sigortalısı olanlara; en az 5400 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde yaşlılık (emekli) aylığı bağlanır.

Şayet engellilik doğuştan değil ve memuriyete başlanmadan önce bir rapor da yoksa o takdirde çalışmaya başladıktan sonra, SGK’ca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, SGK Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;

a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,

b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,

gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla, engelli statüsünden emeklilik yolu açılmış olunur.

 

Kısaca;

Dolayısıyla memuriyette de engelli vergi indirim raporu ile direkt bir emeklilik yoktur. Memuriyetten engellilikten (malulen emeklilikle karıştırılmamalıdır) emekli olmak içim ya memuriyete başlamadan önce en az %40 rapor bulunmalı ya da en az %40 oranındaki özürlü raporunu doğuran çalışma gücü kaybının nedeni doğuştan olmalıdır.

Eğer hem baştan rapor yoksa hem de doğuştan değilse emekli olmak için 5510 sayılı Kanunda tadat edilen diğer şartlara tabi olunur ki bu durumda 6480 veya 5760 günle emekli olmak için işte bu defa yeni rapor gerekir.