Hisse Devri Yapan Limited Şirket Ortağının Sigortalılık Sorunu
28 Kasım 2013
Hisse Devri Yapan Limited Şirket Ortağının Sigortalılık Sorunu
Soru: Çalışma hayatımda memuriyet de Bağ-Kur sigortalılığım da SSK sigortalılığım da oldu. Son yıllarda SSK sigortalısıydım ve SSK şartlarına göre emeklilik hakkımı elde ettim. Başvurumdan sonra aylık bağlanmasını beklerken aldığım cevaba göre 1992-1995 yılları arasında ortak olduğum işyerindeki ortaklığımı noter devri ile devretmiştim. Bir başka ortaklığımdan dolayı da 1989-2002 yılları arasında zaten Bağ-Kur sigortalısıydım. 2002-2013 yılları arası için doğan bu prim borcum nedeniyle emekli aylığım bağlanmadı. Oysa ben diğer şirketten olan ortaklığıma son verdiğim için Bağ-Kur’um kapandı biliyordum. Üstelik bir sürü de borç çıktı. Oysa ortaklığımı 1995’te devrettiğim o şirket yıllardır gayrifaal durumdaydı. Bu açmazdan nasıl çıkabilirim? M.N.
Cevap: Limited şirket ülkemizde en yaygın görülen şirket türüdür. Limited şirket ortakları yaklaşık 30 yıldır zorunlu Bağ-Kur sigortalısı sayılmaktadır. Bildirimlerin zamanında verilmemesi nedeniyle ortaklığın 4/b sigortalılığa dönüşmesinde ve sona erdirilmesinde sıkıntı yaşanmakta emeklilik planlarını alt üst edebilmektedir.
Limited şirket, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortaklarının sigortalılıkları hisse devrine ilişkin alınan ortaklar kurulu kararı ile hissenin devrine ilişkin tanzim edilen noter devir sözleşmesinin ve devrin pay defterine işlendiği sayfanın birer suretlerinin birlikte ibraz edilmesi veya hisse devri ticaret sicil memurluğuna tescil edilmiş ise ticaret sicil gazetesinde ilan edildiği nüshasının ibraz edilmesi kaydıyla ortaklar kurulu karar tarihi itibariyle sona erer. Ticaret sicilinden 2013 yılında düşürdüğünüz için SGK 4/b sigortalılığınızı bu tarihe kadar devam ettirir. Bu durumda da emeklilik hakkınızda önemli ve olumsuz bir değişiklik oluşmakta. Bu nedenle şayet devre ilişkin ortaklar kurulu kararını, devrin pay defterine işlendiğini gösteren sayfanın suretlerini temin edebilirseniz sorun çözülür. Eğer bu belgeleri temin edemezseniz yargı yoluna gitmekten başka çareniz kalmaz. Yargı yoluyla en doğru talebi yapmanız da önemlidir. Belki baskın çalışma iddiası, belki hizmet birleştirmeden imtina, belki geçici 17 nci maddeden yararlanarak bu sorundan kurtulmanız için gerçek bir sosyal güvenlik müşavirinden destek almanızı öneririm.
Soru: Özel sektörde çalışmaktayım, primlerimi tamamladım. Yıl da doldu ancak yaşı bekliyorum, prim yatırmaya devam edersem emekli olduğumda maaşım azalır diye söylemler duyuyorum. Doğru mudur? T.M.
Cevap: Gün sayınızı tamamladıysanız emeklilik için üç şarttan birini tamamlamışsınız demektir. Şayet yaş şartını doldurup emekli aylığına hak kazanacağınız zamana kadar çalışmaya devam ederseniz bu durumda bağlanacak aylığınız düşebilir de yükselebilir de. Bu iki ihtimalden hangisinin gerçekleşeceğini belirtecek unsur prime esas kazanç matrahınız olacaktır. Şayet bugün için 3 bin TL gibi bir rakam ve bundan fazla brüt maaşla çalışırsanız bağlanacak aylığınız artar. Düşük maaştan çalışırsanız gün sayısı artarken bağlanacak aylık düşer.