İsviçre Gurbetçilerine Önemli Uyarı
26 Aralık 2013
İsviçre Gurbetçilerine Önemli Uyarı
Bugünler yılbaşı tatili nedeniyle yurdumuza gurbetçi sirkülasyonunu artıran bir zaman dilimi. Bu nedenle son yazılarımızın önemli bölümünü gurbetçilerimize ayırdık.
Bugün de İsviçre’de çalışıp Türkiye’den emekli olmak isteyen gurbetçilerimize bir uyarıda bulunmak istedik. İsviçre’de çalışan gurbetçilerimizin diğer ülkelerde çalışan gurbetçilerimizden önemli bir farklı bir hakları bulunuyor. O da prim transfer hakkı.
Prim transferinin dayanağı
Prim transferi Türkiye-İsviçre arasındaki sosyal güvenlik sözleşmesinin 1981 yılından beri uygulanan 10/a maddesi gereği uygulanıyor. 10/a maddesi “Primler Türkiye Sosyal Sigortalar Kurumu’na transfer olunur ve bu kurum primleri Türk mevzuatına göre yetkili sigorta kuruluşuna intikal ettirir. Bu primler ve bu primlere ilişkin süreler, bir Türk aylığına hak kazanmada ve bu aylığın hesabında, Türk primlerine ve sürelerine muadil sayılır. Transfer olunan primlerden Türk emeklilik sigortası çerçevesinde sigortalı veya hak sahibi yararına hiç bir menfaat sağlanmıyorsa, anılan yetkili kuruluş transfer edilmiş olan primleri ilgili kimselere öder.” diyor.
10/a maddesi kapsamında İsviçre’de çalışan Türk vatandaşlarının İsviçre’deki çalışmaları esnasında uzun vadeli sigorta kollarına (Yaşlılık, ölüm dahil, mâlullük hariç) kesilen primlerinin işçi ve işveren hissesinin tamamının SGK’ya transfer edilmesi mümkün. Primleri transfer edilen gurbetçilerin İsviçre’deki sigortalılık süreleri tasfiye ediliyor ve kendileri ve hak sahipleri artık İsviçre’den bu sürelere ilişkin herhangi bir talepte bulunamıyor.
Prim transferi için şartlar
Prim transferi talebinde bulunabilmek için;
-
İsviçre yaşlılık, ölüm ve malûllük aylıklarından yararlanılmamış olmak,
-
Türkiye’de veya üçüncü bir ülkede yerleşmek gayesiyle İsviçre’yi kesin olarak terk etmiş olmak gerekiyor.
Prim transferinin zamanı önemli
Prim transferini yurt dışı borçlanmasından önce veya sonra yapılması mümkün bulunuyor.
Transfer edilen primler İsviçre Frangı olarak SGK hesaplarına aktarılmakta ve ödeme günündeki TL değeri üzerinden vatandaşa ödeniyor.
SGK’ya transfer edilen primler ve bu primlere ait süreler, Türkiye’den aylığa hak kazanmada veya aylık hesabında Türk sigortalılık sürelerine eşdeğer sayılıyor.
Prim transferinde sorun nedir?
SGK ile yurttaşlarımız arasında İsviçre prim transferi konusunda yaşanan sıkıntı, transfer edilen primlerin vatandaşa tam olarak ödenmesi konusunda yaşanmaya devam ediyor.
SGK’nın uygulamalarına göre, 3201 sayılı Yasa’da kısmi borçlanma imkânı bulunduğundan; İsviçre’deki çalışmalarının tamamını borçlanan ve borcunun tamamını ödeyen sigortalılara transfer olunan primlerinin tamamı ödenirken İsviçre’deki çalışmalarını kısmi borçlanan ve bu kısmi süreye ait prim borcunu ödeyerek emeklilik hakkını kazanan gurbetçilere ödedikleri sürenin İsviçre’deki toplam sigortalılık süresine isabet eden oranında transfer bedeli ödeniyor.
Örneğin 1975 yılında Türkiye’de 100 gün SSK statüsünde çalışması olan 1958 doğumlu Ahmet Bey aynı yıl İsviçre’ye gitmiş ve 10 bin gün çalıştıktan sonra Türkiye’ye dönmüş bulunmaktadır. Ahmet Bey transfer edilecek primler karşılığı borçlanıp emekli olmak isterse tam olarak 10 bin günlük prim ödenmesi istenmektedir. 3201 sayılı Kanuna göre 3.500 günlük borçlanma yaparak emeklilik hakkını hemen kazanacak olan Ahmet Bey transfer edilen primleri alabilmek için ihtiyacı olmadığı halde 10 bin günlük prim ödemek zorunda kalıyor. Zira SGK “ Transfer olunan primlerden Türk emeklilik sigortası çerçevesinde sigortalı veya hak sahibi yararına hiç bir menfaat sağlanmıyorsa, anılan yetkili kuruluş transfer edilmiş olan primleri ilgili kimselere öder” hükmünü gerekçe göstererek fazla ödenen primlerle aylığın 1 TL bile artmasını gerekçe göstererek tamamını borçlandırmaktadır.
Mamafih transfer talebinde bulunmadan 3.500 günle borçlanma yapıp emekli aylığını bağlattıktan sonra transfer talep etse SGK yine borçlanma süresini 10 bin güne çıkartmasını şart koşmaktadır. Fakat bu defa SGK borçlanılacak ek sürenin aylığı artıracağını ileri süremeyeceğinden yargı yoluna başvurulduğunda transfer edilen primlerin toplam süre borçlanılmadan alınması mümkün olabilmektedir.
Çözüm nedir?
İşte bu açıdan okurumuz İsviçre gurbetçilerine önce yurt dışı borçlanması yaparak SGK’dan aylık bağlatma aşamasını tamamlamalarını, daha sonra İsviçre prim transferi talebinde bulunmalarını öneriyoruz. Zira bu halde SGK’nın artık çoktan bağlanmış olan aylıkta artış yapılacağı iddiası yargı nezdinde boşa çıkmış olacaktır.