Askeri Öğrencilerin Sigortalılığı ve 18 Yaş Şartı
3 Mart 2014
Askeri Öğrencilerin Sigortalılığı ve 18 Yaş Şartı
Ekim 2008 tarihinden sonra Harp okulları, fakülte ve yüksek okullarda Türk Silahlı Kuvvetleri hesabına okuyan veya kendi hesabına okumakta iken askeri öğrenci olanlar ile astsubay meslek yüksek okulları ve astsubay nasbedilmek üzere temel askerlik eğitimine tabi tutulan adaylar, 4/c sigortalılığı (Eski Emekli Sandığı iştirakçiliği) kapsamında sigortalı sayılıyorlar.
Harp okulları ile fakülte ve yüksek okullarda, Türk Silahlı Kuvvetleri hesabına okuyan veya kendi hesabına okumakta iken askeri öğrenci olanların harp okullarında veya askeri öğrencilikte geçen sürelerinin hizmet sayılmasında 5434 sayılı Kanunla 5510 sayılı Kanun arasında önemli bir nüans bulunuyor.
5434 sayılı Kanuna göre harp okulunda geçen sürenin fiili hizmetten sayılması bu okulu başarı ile bitirme şartına bağlı olup, okul süresinin hizmetten sayılmasında subay nasbedilme şartı aranmıyor.
Halbuki, 5510 sayılı Kanunda harp okulunda geçen sürenin hizmetten sayılması bu okulu başarı ile bitirmenin yanı sıra subay nasbedilme şartına da bağlanmış bulunuyor.
Bu nedenle, 5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra ilk defa harp okulu öğrencisi olan ve 4/c sigortalılığı kapsamında sigortalı sayılanların harp okulunda geçen sürelerinin hizmetten sayılabilmesi için mutlaka okulu bitirdikten sonra subay nasbedilmeleri gerekiyor.
Bu konuda önemli ayrı bir nokta ise Emekli Sandığı’na tabi kurumlarda çalışanlardan 18 yaşını doldurmuş Türk Vatandaşı olmak genel şart olarak arandığından okulda geçen sürelerden 18 yaş altı kısmının fiili hizmete sayılması mümkün bulunmuyor.
Her ne kadar 5434 sayılı Kanunun Ek 21 inci maddesi uyarınca 01.12.1970 tarihinden itibaren bir meslek veya sanat okulunu bitirenlerden, Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre kaza-i rüşt kararı almak suretiyle öğrenimleri ile ilgili olarak 5434 sayılı Kanuna tabi göreve girenler hakkında 18 yaşını bitirmiş olmak şartı aranmıyor ise de okul esnasında göreve girmiş olmadığından okul sürelerinin fiilî hizmete sayılmasında kaza-i rüşt kararının bir önemi bulunmuyor.
Soru: 23.04.1976 doğumluyum, 27.08.1995 – 15.10.2010 tarihleri arasında Uzman Jandarma olarak görev yaptım, istifa ederek ayrıldım. SGK’dan gelen yazıya göre toplam 19 yıl 2 ay fiili hizmetim var. Bu duruma göre;
1. Bu tarihten itibaren hiç çalışmasam emekli olabilir miyim? Olursam kaç yılında olurum?
2. Eğer emeklilik hakkı elde edemediysem bu tarihten itibaren SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı’na prim ödeyerek üyeliğimi devam ettirdiğim takdirde ne zaman emekli olabilirim?
3. Herhangi bir işte çalışmasam çalıştığım sürede birikmiş olan emeklilik yardımını alabilir miyim? Nasıl bir yol izlemeliyim? Alabilirsem ne zaman alabilirim? M.DEMİR
Cevap: Bundan sonra hiç çalışmasanız ve prim ödemeseniz dahi 23.04.2037 tarihinde Emekli Sandığı emeklisi olabilirsiniz.
23.05.2002 tarihine kadar elde ettiğiniz FHZ etkisiyle SSK’lılıktan emeklilik bakımından 54 yaş ve 5675 güne tabisiniz. Bu nedenle en az 3,5 yıl SSK’lı olarak çalışırsanız 23.04.2030’da SSK’lılıktan emekli olabilirsiniz. Memuriyetten ayrıldıktan sonra 6 aydan fazla boşta kaldığınızdan isteğe bağlı iştirakçi olamazsınız. Ama kamuda yeniden memur olarak atanır ve 25 yılı dolduracak kadar çalışırsanız FHZ’nin ikinci etkisiyle 25.07.2026’da Emekli Sandığı emeklisi olabilirsiniz.
Emeklilik yardımından kastınız keseneklerinizi toptan ödeme ile almak ise almanızın size tutar açısından pek bir yararı olmaz, her halûkarda emekli olmak daha uygun olacaktır. Kaldı ki yaştan emekliliğe yeter sürede priminiz olduğu için böyle bir hakkınız da bulunmuyor.