Ek Ödeme Çözümümüzü Memur Sendikası Davaya Dönüştürüyor
8 Aralık 2014
Ek Ödeme Çözümümüzü Memur Sendikası Davaya Dönüştürüyor
Emekli Sandığı emekli aylıklarında sorun SSK ve Bağ-Kur aylıklarındaki gibi intibak sorunu olmamakla birlikte 2000 öncesi SSK emeklilerine yapılan intibak zammına benzer bir zam Emekli Sandığı emekli aylıkları için de yapılmalıydı.
Zira Emekli Sandığı emekli aylıklarında sorun üst unvanlarla Müdür ve altı unvanlar arasında emeklilik sonrasına da yansıyan aylık uçurumu bulunması, bu uçurumun makam-görev veya temsil tazminatlarından büyük çoğunluğunun yararlanamamasına dayanması, bundan dolayı da Emekli Sandığı emekli aylıklarının büyük çoğunluğunun 1311-1600 TL arasında sıkışmış durumda olmasıdır.
2001 yılında Ecevit hükümetinin yapmak isteyip kaynak yetersizliği gerekçesiyle rafa kaldırılan projesi gereği Daire Başkanı, Müfettiş ve daha üst unvanlara makam ve görev veya temsil tazminatı hem fiili hizmet hem de emeklilik dönemi için getirilirken Müdür ve bunun altındaki unvanlar bahse konu haktan yoksun bırakılmıştı.
Koalisyon döneminde alt unvanlara verilmesi ertelenen bu hakkın beklentisi de AKP iktidarı döneminde tamamen yok edildi.
Bunun yerine önce denge tazminatı adıyla sonra da ek ödeme adıyla bir maaş kalemi eklendi yarım elma gönül alma kabilinden.
Ne demişiz?
Sözcü Gazetesinde ve bu köşedeki 09.01.2010 tarihli ve "Memur Emekli Aylıkları da Çözüm Bekliyor ve İşte Çözüm" başlıklı yazımızda bu konuya ilişkin çözümümüzü sunmuş, "Bu konudaki çözümümüz de 2008'den beri memur ve sözleşmeli personele ödenmekte olan (ve 272-539 TL arasında değişen miktarlardaki) ek ödeme ve KİT'lerdeki ek tazminatların makam ve görev veya temsil tazminatından faydalanmayan şube müdürü, işletme müdürü ve daha alt kademedeki çalışanların Emekli Sandığı emekli aylıklarına eklenmesidir. Zira Daire Başkanı ve üstü unvanlarla Müdür ve altındaki tüm unvanların emekli aylıkları arasındaki uçurum bu şekilde giderilip makul düzeye indirilebilir. Tazminat almadıkları için üst unvanlardan, ek ödeme almadıkları için çalışan memurlardan daha az aylık alan memur emeklileri ek ödemelerin emekli aylıklarına eklenmesini bekliyor, adalet de bunu gerektiriyor"
demişiz.
Bir memur sendikası da (Hak-Sen) nihayet bu tezimizi savunan bir dava girişiminde bulunmuş. Son Torba Kanun gereği SGK’ya yapılan başvurunun reddi gelince dava açılacağı duyuruluyor. Bizce de son derece haklı olan bu dava eğer doğru savunulursa başarıya ulaşacaktır. Zira ayan beyan görünmektedir ki makam-görev ve temsil tazminatı hakkı olan üst unvanlara daha az, bu haklara sahip olamayanlara biraz daha fazla verilerek hiyerarşiye ters olarak uygulanıyor olması bu ek ödemenin "Makam-Görev-Temsil tazminatlarının" ikamesi olduğunu açıkça doğrulamaktadır. Birbirinin ikamesi olan iki ödemeden birinin emekliliğe de yansıması diğerinin ise sadece görev dönemine münhasır olmasının Anayasaya aykırılık teşkil ettiği konusu değerlendirilmesi gerekli bir konudur.
Sendika davasında ek ödemenin amacının 666 sayılı KHK'de "Aynı veya benzer kadro ve görevlerde bulunan personel arasındaki ücret dengesini sağlamak" olarak yer almasına atıfta bulunsa da asıl amacı Müdür ve altı unvanlarla Müdür üstü unvanların arasındaki uçurumu gidermektir ve asıl vurgulanması gereken de budur.
Soru: 1978 Avustralya doğumluyum. 18 yaşımı doldurup 1998 tarihinde sigortalı olarak Avustralya'da çalışmaya başladım. 2000 senesinde Türkiye'ye temelli dönüş yapıp 2001 tarihinde Türkiye'de sigorta başlangıcım oldu. 2001'den bugüne kadar çalışmaktayım. Ben yurtdışındaki başlangıç tarihimi kullanabilecek miyim? N.BUDAK
Cevap: Avustralya ile Türkiye arasında sosyal güvenlik sözleşmesi bulunmadığı için oradaki 1998 yılı sigortalılık başlangıcınız Türkiye’den emeklilik bakımından doğrudan sigortalılık başlangıcı sayılmaz. Ancak Avustralya’daki çalışma sürelerinizi ve ikamet sürelerinizi borçlanırsanız 1998 değil 1996’yı bile başlangıç yapmanız mümkün. Bu bakımdan bir uzmandan destek alarak yapacağınız yurtdışı borçlanması ile emekliliğinize en uygun maliyetle en optimal biçimi kazandırabilirsiniz.