Sahte Belge ile Yapılmış Yurtdışı Borçlanması Emekliliğinde Borçlanma Bedeli Artık İade Edilmeyecek

19 Ocak 2015

Sahte Belge ile Yapılmış Yurtdışı Borçlanması Emekliliğinde Borçlanma Bedeli Artık İade Edilmeyecek

3201 sayılı Yurtdışı Borçlanması Kanununa göre 18 yaşını doldurmuş Türk vatandaşları ile doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler Türk vatandaşı iken yurt dışında geçen ve belgelendirilen sigortalılık süreleri ve bu süreleri arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri ile yurt dışında ev kadını olarak geçen süreleri, Kanunda belirtilen sosyal güvenlik kuruluşlarına prim ödenmemiş olması ve istekleri halinde,  borçlanabiliyorlar.

Ülkemizle sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde geçen sigortalılık sürelerini 3201 sayılı Kanuna göre borçlanma talebinde bulunanların;

1) Bulunulan ülkelerdeki Türk konsoloslukları, çalışma ve sosyal güvenlik müşavirlikleri veya ataşelikler gibi temsilciliklerden alınacak ve yurtdışı borçlanma için kullanılacağı belirtilen hizmet belgelerinden,

2) Yurtdışında çalıştıkları işyerlerinden alacakları hizmet sürelerini gösterir bonservisleri ile birlikte pasaportlarında bulunan çalışma izinlerinin tercümelerinden,

durumlarına uygun olanını SGK'ya ibraz etmeleri gerekiyor.

İptal- Geri Tahsil – Suç Duyurusu

Sözleşmeli/sözleşmesiz ülkelerdeki çalışma sürelerini, bulundukları ülkelerdeki Türk konsoloslukları, çalışma ve sosyal güvenlik müşavirlikleri veya ataşelikler gibi temsilciliklerden aldıklarını beyan ederek borçlanma talebinde bulunan sigortalıların ibraz ettikleri yurtdışı hizmet belgelerinin teyidi amacıyla yurtdışı hizmet belgesini tanzim ve tasdik eden yurtdışındaki temsilciliklerimizle yapılan (konsolosluklar, çalışma ve sosyal güvenlik müşavirlikleri veya ataşelikler) yazışmalar sonucunda yurtdışı hizmet belgeleri sahte olanların 3201 sayılı Kanuna göre yaptıkları yurtdışı hizmet borçlanmaları ve borçlanma karşılığı bağlanan aylıkları iptal edilmesinin, yersiz olarak ödenen aylıkların da tahsil edilmesinin yanında ayrıca bunlar hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuluyor.

Yeni uygulama

SGK'nın yeni uygulamasına göre böylesi durumlarda ayrıca ödenen yurtdışı borçlanma bedelleri de geri verilmeyecek. SGK 2015/2 sayılı Genelgesinde uygulamayı duyururken dayanak olarak da 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun 81 inci maddesindeki “Hukuka veya ahlaka aykırı bir sonucun gerçekleşmesi amacıyla verilen şey geri istenemez. Ancak, açılan davada hakim, bu şeyin Devlete mal edilmesine karar verebilir” hükmünü gösteriyor.

SGK Genelgesinde bu tür olayları yanlış veya yersiz ödemeler kategorisinde değil sahte bildirimler kategorisinde değerlendirerek borçlanma karşılığı ödenen miktarın, aylık bağlanmış ise yersiz ödemeye mahsup edildikten sonra kalan borçlanma tutarının Kurum geliri olarak kaydedilmesi ve Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasını talimatlandırıyor.

 

Soru: 23.02.1977 doğumluyum. ilk sigorta başlangıcım 01.09.1999’dur. SGK’na 1735 iş günü prim ödenmişliğim bulunuyor. Şu an TOBB bağlı kurum olan Ticaret Borsasında borsa sandığına bağlı olarak çalışmaktayım. 2880 iş günü ödenmişliğim var ve halen çalışmaya devam etmekteyim. Şu ana kadar toplam 4630 iş günü primim ödenmiş durumda. Ne zaman ve kaç TL maaşla emekli olabilirim? 2010 doğumlu bir çocuğum var, borçlanma hakkım var mıdır?

Cevap: SSK sigortalılığından 58 yaşında emekli olmak için bundan sonra çalışmanıza ve prim ödemeniz gerek kalmamış. Emekli maaşınız 2000 öncesi, 2000-2008 Ekim arası ve 2008 Ekim sonrası olmak üzere üç ayrı döneme göre hesaplanacak. Bu hesapta prime esas kazanç matrahını çok önemli ve asıl rolü o oynayacak. Her yıla ait gün sayısı ve prime esas kazanç matrahlarını bilmeden aylık hesaplamam mümkün olmadığı için bir şe söylemem mümkün bulunmuyor ama şayet asgari ücret gibi düşük maaşlı iseniz çalışmaya devam ettikçe bağlanacak maaşınız düşer. Yüksek maaş alıyorsanız maaş çalışmaya devam ettikçe artmaya devam eder. 2010 doğumlu çocuğunuz için 2 yaşını doldurduğu tarihe kadar boşta geçmiş günleirniz varsa bunları borçlanabilirsiniz. Ama bu kararı vermeden önce kaç TL'den ödemeniz gerektiği konusunda bir uzmandan bilgi almanızı tavsiye ederim. Duruma göre gerek görmeyebilirsiniz, maaşınızı düşürebilir de.  

 

Soru: 37 yıllık memuriyet hizmetim var. Emekli olmak istiyorum. Anayasa Mahkemesinin 30 yıl üzerindeki çalışma hizmetine ödenecek tazminat için bu haktan yararlanabilir miyim? Emeklilik dilekçemi şu an  vermem doğru olur mu? Yoksa beklemem mi gerekir? Y.T.

Cevap: Anayasa Mahkemesinin bu konudaki kararı yürürlüğe girdiği için emeklilik dilekçenizi vermeniz durumunda emekli ikramiyenizin 30 yıllık sınır göz önüne alınmadan hesaplanması gerekiyor.