ACİL HALLERDE BAŞBAKANLIK GENELGESİNİ UYGULAMAYAN HASTANELERİN CANI YANACAK

28 Mayıs 2012

ACİL HALLERDE BAŞBAKANLIK GENELGESİNİ UYGULAMAYAN HASTANELERİN CANI YANACAK


27/05/2012 Tarihli Resmi Gazete de yayımlanan Özel Hastaneler yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile Yönetmeliğin 39’uncu Maddesinde yer alan Acil Hizmetler bölümünde önemli değişiklikler yapıldı.


Yeni Şekli ile 39’uncu Madde;


Özel hastanelerde, acil sağlık hizmeti verilmesi ve acil vakaların hastanın sağlık güvencesi olup olmadığına veya ödeme gücü bulunup bulunmadığına bakılmaksızın kabul edilmesi ve gerekli tıbbi müdahalenin kayıtsız-şartsız ve gecikmeksizin yapılması zorunludur. Özel hastane, acil olarak gelen hastalara yeterli personeli veya donanımı olmadığı, ilgili birimi veya boş yatağı bulunmadığı, hastanın sağlık güvencesi olmadığı ve benzeri sebepler ile gerekli acil tıbbi müdahaleyi yapmaktan kaçınamaz.


(Birinci fıkrada;Özel hastaneler karşılık beklemeden acil hallerde hastaneye başvuran hastanın sağlık güvencesi olup olmadığına bakmadan /ödeme gücü olmasa da kabul etmekle yükümlüdür.Bu hizmetleri de yapacaktır.Hiçbir mazeret belirtmeden yerine getirecektir)


Acil servise başvuran hastalara, yoğun bakım hizmeti dâhil olmak üzere gerekli ilk müdahalenin yapılması, tedavinin devamı için gerekiyorsa hastanın yatışı yapılarak tedavisinin ve eğer gelişirse komplikasyonların tedavisinin tamamlanması esastır. Hastanın tıbbi durumunun gerektirdiği uzman tabip, tıbbi donanım, müdahale, bakım ve tedavi için gerekli şartların hastanede sağlanamaması durumunda ise, gerekli ilk müdahalenin yapılmış olması kaydıyla, başka bir sağlık kuruluşuna usulüne uygun şekilde sevki sağlanabilir. Acil hastaların ihtiyaç durumunda nakledileceği sağlık kuruluşunun belirlenmesi ve nakil işlemleri Acil Komuta Kontrol Merkezi’nin yönetiminde ve koordinasyonunda yapılır.


(İkinci fıkrada;Yoğun bakım hizmeti dahil olmak üzere hizmetler aksatmadan verilecektir.Tedavi süreci devam etmesi gerekiyorsa yatış işlemi yapılacaktır.Hastane bu şartları taşımıyorsa başka sağlık kurumuna sevki sağlayacaktır.112 Acil Komuta merkezi ile irtibat kurulup hastanın naklinde koordine kurulacaktır.)


Acil Komuta Kontrol Merkezi, 11/5/2000 tarihli ve 24046 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Acil Sağlık Hizmetleri Yönetmeliğinde düzenlenen hizmet akışı çerçevesinde en uygun hastaneye hastanın naklini sağlar. Hastanın durumunun yoğun bakım gerektirmesi halinde nakil, ulaşım süresi göz önünde tutulmak şartıyla öncelikle boş yoğun bakım yatağı en fazla olan uygun bir hastaneye sağlanır.


(Üçüncü fıkrada;112 Hastanın ilk tedavisinden sonra acil hastayı boş yataklı tam donanımlı yoğun bakım ünitesine sahip hastaneye naklini sağlayacaktır)


Tüm yataklı tedavi kurumları Bakanlıkça belirlenen esaslar ve kurulmuş bulunan çağrı kayıt ve operasyon yönetim sistemi çerçevesinde yatak kapasitesi, doluluk oranları, fiilen çalışan uzman hekim durumları gibi bilgileri güncel olarak komuta kontrol merkezine vermekle yükümlüdür.


(Dördüncü fıkra;Sağlık Bakanlığına tüm özel hastaneler yatak kapasitesi,doluluk,fiili çalışan hekimlerini güncel olarak 112 Acil komuta merkezine güncel bildirmek ile yükümlüdür.)


Acil olarak hastaneye müracaat eden hastaların acil tıbbi müdahale ve tedavileri yapılırken hiçbir surette tedavi masraflarının nasıl karşılanacağı sorgulanmaz. Hizmet bedelinin tahsiliyle ilgili işlemler, acil müdahale ve bakım sağlandıktan sonra yapılır.


(Beşinci fıkra;Acil müdahale esnasında hasta yakınlarından tedavi ücreti istenmez.Acil hizmet sonrası bu işlemler yapılır.)


Özel hastaneler, acil sağlık hizmetlerini düzenleyen ilgili diğer mevzuata da uymak zorundadır.


Özel hastanelerin acil ünitesinde günün her saatinde tabip bulundurulması şarttır. Acil tabibi tarafından yapılacak davete ilgili dal uzmanının ve diğer personelin uymaları zorunludur. Normal çalışma saatleri dışında faaliyet gösterilen uzmanlık dallarındaki uzman tabipler “icapçı” konumda görev yaparlar. Mesul müdür tarafından düzenlenen çalışma belgesi ile üstlerinde fotoğraflı “nöbetçi tabip” yazılı kimlik kartı bulunmak kaydıyla, kadrolu veya kısmi zamanlı çalışan uzman tabipler ve/veya tabibler veyahut sadece nöbet hizmetleri için kadro dışı geçici çalışan uzman tabipler ve/veya tabipler nöbet tutar. Nöbetçi tabip listesi haftalık olarak hazırlanır ve mesul müdür tarafından onaylanarak dosyalanır.


(Yedinci fıkra;Acil de hekim her saatte bulundurulur.Nöbetçi rabip listeleri hastanede haftalık olarak bulundurulur)


Acil ünitesinde, EK-5 ve EK-6’da gösterilen bütün tıbbi donanım, malzeme ve ilaçların sürekli olarak kullanıma hazır hâlde bulundurulması gereklidir.


Dal hastanelerinin acil üniteleri sürekli olarak kullanıma hazır hâlde bulundurulur ve faaliyet gösterecekleri ilgili uzmanlık dalı veya dallarının gerektirdiği tıbbi donanım, malzeme ve ilaçlar bulunur.
(Dokuzuncu fıkra;Acil ünitelerinde ilaç bulundurulur,hasta yakınlarına ilaç aldırılmaz.)


Onuncu Fıkra Özel Hastanelerde Can Yakacak;
Birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü, beşinci ve altıncı fıkralara aykırı davranıldığının tespiti hâlinde hastanenin acil vakalar haricinde hasta kabulü, üç gün süreyle valilikçe durdurulur ve mesul müdürü uyarılır. Bu fıkralara aykırılığın bir yıl içinde tekrarında hastanenin acil vakalar haricinde hasta kabulü on gün süreyle valilikçe durdurulur ve mesul müdürünün yetki belgesi iptal edilir. Bu fıkralara aykırılığın bir yıl içinde üçüncü kere tespit edilmesi halinde, hastanenin faaliyeti üç ay süreyle durdurulur ve mesul müdürünün yetki belgesi iptal edilir. Bu fıkralara aykırılığın bir yıl içinde dördüncü tespitinde ise Bakanlıkça hastanenin ruhsatnamesi iptal edilir.


(Acil hastaya tıbbi müdahale yapılmaz ise,sevk için 112 ile koordine sağlanmaz ise,yatak,doluluk,hekim listeleri bildirilmez ise,acil tedavi esnasında hasta yakınlarından ücret alınmaya zorlanır ise,Sağlık Bakanlığının belirlediği kurallara uyulmaz ise Özel Hastane valilikçe 3 gün süreyle acil haller dışında hasta kabulü durdurulur.Mesul Müdürü uyarı cezası alır.Özel Hastane bu işi bir yıl boyunca tekrarlar ise 10 gün süre ile acil hastalar dışında hizmet veremez,mesul müdür yetki belgesi iptal edilir.Bir yıl içinde 3 defa aynı hata yapılırsa hastane 3 ay faaliyeti durdurulur.Mesul Müdürün yetki belgesi iptal edilir.Dördüncü defa tekrar edilirse hastane ruhsatı iptal edilecektir.)


Acil servise başvuran bir hastanın, tedavisi veya sevki bu maddenin ikinci fıkrasına uygun olarak sağlanmış olmakla birlikte, ilave ücrete tabi kılındığının tespit edilmesi durumunda hastanenin mesul müdürü uyarılır. İlave ücrete ilişkin bir yıl içinde ikinci tespitte hastanenin acil vakalar haricinde hasta kabulü bir gün süreyle valilikçe durdurulur. Aynı yıl içinde ilave ücret alındığının üçüncü ve daha fazla tespitinde ise bu maddenin onuncu fıkrasında yer alan müeyyideler birinci müeyyide sırasından başlamak üzere sırasıyla uygulanır.


(Acil vakalarda illa ilave ücret istenirse yapacağınız şikayet ile hastane mesul müdürü uyarılır.Aynı yıl içinde tekrar edildiğinde bir gün süreyle acil hasta dışında hasta kabulü olmayacaktır.Birden fazla ihlal hallerinde ise yukarıda saydığımız yaptırımlar uygulanacaktır.)


27/05/2012 Tarihli Resmi Gazete de yayımlanan Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik yapılarak;
Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin altıncı ve onuncu fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, maddeye onuncu fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.


Acil servise başvuran hastalara, gerekli ilk müdahalenin yapılması, tedavinin devamı için gerekiyorsa hastanın yatışı yapılarak tedavisinin ve eğer gelişirse komplikasyonların tedavisinin tamamlanması esastır. Hastanın tıbbi durumunun gerektirdiği uzman tabip, tıbbi donanım, müdahale, bakım ve tedavi için gerekli şartların tıp merkezinde sağlanamaması durumunda ise, gerekli ilk müdahalenin yapılmış olması kaydıyla, başka bir sağlık kuruluşuna usulüne uygun şekilde sevki sağlanabilir. Acil hastaların ihtiyaç durumunda nakledileceği sağlık kuruluşunun belirlenmesi ve nakil işlemleri komuta kontrol merkezinin yönetiminde ve koordinasyonunda yapılır. Acil Komuta Kontrol Merkezi, 11/5/2000 tarihli ve 24046 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Acil Sağlık Hizmetleri Yönetmeliği’nde düzenlenen hizmet akışı çerçevesinde en uygun sağlık kuruluşuna hastanın naklini sağlar.


Beşinci, altıncı ve yedinci fıkralara aykırı davranıldığının tespiti hâlinde sağlık kuruluşunun acil vakalar haricinde hasta kabulü, üç gün süreyle valilikçe durdurulur ve mesul müdürü uyarılır. Bu fıkralara aykırılığın bir yıl içinde tekrarında sağlık kuruluşunun acil vakalar haricinde hasta kabulü on gün süreyle valilikçe durdurulur ve mesul müdürünün yetki belgesi iptal edilir. Bu fıkralara aykırılığın bir yıl içinde üçüncü kere tespit edilmesi halinde, sağlık kuruluşunun faaliyeti üç ay süreyle durdurulur ve mesul müdürünün yetki belgesi iptal edilir. Bu fıkralara aykırılığın bir yıl içinde dördüncü tespitinde ise Bakanlıkça sağlık kuruluşunun ruhsatnamesi iptal edilir.


Acil ünitesine başvuran bir hastanın, tedavisi veya sevki bu maddenin altıncı fıkrasına uygun olarak sağlanmış olmakla birlikte, ilave ücrete tabi kılındığının tespit edilmesi durumunda sağlık kuruluşunun mesul müdürü uyarılır. İlave ücrete ilişkin bir yıl içinde ikinci tespitte sağlık kuruluşunun acil vakalar haricinde hasta kabulü bir gün süreyle valilikçe durdurulur. Aynı yıl içinde ilave ücret alındığının üçüncü ve daha fazla tespitinde ise bu maddenin onuncu fıkrasında yer alan müeyyideler birinci müeyyide sırasından başlamak üzere sırasıyla uygulanır.


Bizler bu konuda sitemizdeki yazılarımızla özellikle Özel Hastaneleri Başbakanlık Genelgesine uymaları konusunda uyarmıştık.


Şimdi bu konuda ne kadar haklı olduğumuz Sağlık Bakanlığının yaptığı yönetmelik değişikliği ile tescil edilmiştir.


Özel Hastane sahipleri ilk işlerinin hasta üzerinden para kazanmak değil,hasta haklarına saygılı tedavi edici hizmeti vermek  üzere bu yönetmeliğin esaslarına uymaları,bu konuyla ilgili  ilgili birimlerini yönetmelik değişikliklerini tekrar anlayarak yorumlamaları gerekiyor.


Hastalar ve onların yakınları bu tip acil  vakalarla ilgili şikayetlerini İl Sağlık Müdürlüklerine,Valiliklere yapmaları halinde sonuç alacaklardır.


VEDAT İLKİ
[email protected]