AHBAP TEŞKİLATI (HALUK LEVENT) -TOPLUMSAL DAYANIŞMA MODELİ

28 Ekim 2019

Bir hukukçu derneği olan benimde üyesi olduğum bir derneğin ödül verdiği kişiler arasında sanatçı Haluk Levent’te yer alıyordu.

Sanatçıya ödül verilme nedeni AHBAP adını verdiği yardımlaşma organizasyonuydu.

AHBAP yardıma ihtiyacı olanlarla ile yardım edecekleri buluşturan bir topluluk imiş. AHBAP’a sanatçı yön veriyor.

Hasta, evi yanmış, madde bağımlısı bir çok ihtiyaç sahibi hedef kitle. Bütçesi hiçte küçümsenir değil. Ahbap gibi duyduğunuz bir çok kuruluş olabilir.

Hepsinin ortak hedefi  yardım, artan mutluluk.

Sosyal güvenlik öncesi gerçekte bir çok ihtiyaç benzer yöntemler ile karşılanıyordu. Ahi teşkilatından, vakıflara kadar bireysellikten kurumsallığa dönüşmüş bir yapımız var.

Benzer işlemleri primsiz sosyal yardımlar öncesi dayanışma duygu ve girişimi ile ifade edebiliriz.

Aslında bu kurumların yönlendirici akla da yönlendirici denetime de ihtiyacı var.

Benzer yapılar hem kamu hem hayırseverler ve ihtiyaçları  bakımından verimlilik denetimine tabi tutulabilirler. Objektif kriterlerin gelişmesi halinde takip edilecek sonuçlar hem alan hem verenleri etkileyebilecektir.

Hayır kurumu gibi işleyen toplumun tüm kesimlerine ait yapılanmalar mevcut. Toplumun tamamını kucaklayan yapılar ise daha benimsenebilir olmalı.

Yine hayırda yarışan bu gruplar birbirlerinin deneyimlerinden yararlanabilmelidirler.

5510 sayılı kanun ve sonrası gelişen ve kolaylaşan genel sağlık sigortasının yaygınlaşması, bir çok acil hastaya müdahale imkanı getirdiğinden, günümüzde artık hastalıkların tedavisi için yardımlaşmayı, tedavi için değil, tedavi sürecinde hasta ve yakınlarının acil ihtiyaçlarını karşılamaya yönelmeli, genel sağlık sigortasına katılım ve gerekirse genel sağlık sigorta primlerinin ödenmesi ile devletten genel sağlık sigortası almak tüm tedavi için para toplamaktan daha yararlı.

Kamu da inanç,mezhep,meşrep farkı gözetmeksizin tüm dayanışma, yardımlaşma amacı güden kuruluşları resmi bir ortamda tanıtabilir. Tanıtım daha güvenli dayanışmayı sağlayacaktır.

Sosyal güvenlik ve sosyal devlet geliştikçe yardım ihtiyacı azalacak olsa da, büyük yaygın veya bireysel felaketlerde dayanışma hele hele normal yaşama dönülene kadar yardım zorunlu olmaktadır. Asıl olan yardım alacak gerçek ihtiyaç sahiplerinin hızlıca erişecekleri yapıları tanıması ve erişebilmesidir.

Yaptıkça öğreneceğimiz öyle çok şey var ki, Farklı bir örnek için yaşattığınız milli hasletler için bu milli günde  teşekkürler AHBAP.
Ahbap (@ahbapplatformu) · Twitter<>
https://twitter.com/ahbapplatformu<>
<>
(Erişmek isteyenler internet taraması yaparak diğer bilgilere ulaşabilir.)<>