ALİ TEZEL

Akşam Gazetesi–65 yaş ve özürlü aylıklarına af geldi–Emekli çalışanlar istifa ile kıdem tazminatı alamaz–Gençler reformla ilgileniyor–Memurlar emeklilik yönünden eski kanuna tabidir







65 yaş ve özürlü aylıklarına af geldi

ali.tezel@aksam.com.tr


 




Ali Bey, ben Kore Gazisi maaşı almaktayım. Aynı zamanda yaşlılık aylığı da aldım. Ancak ikisinin bir arada alınamayacağını bilmiyordum. Şimdi yaşlılık aylığından dolayı 6800 YTL borç çıktı. Mal müdürlüğü bunu önce aylık 1100 YTL olarak ödememi istedi sonra aylık 200 YTL ödemek için kağıt imzaladım. Aldığım maaş 410 YTL. Aylık 200 YTL ödeyemeyeceğim. Bu durumda ne yapmam gerekiyor? Ödemezsem haciz geleceğini söylediler. Haciz geldiğinde maaşımdan kesinti mi yaparlar yoksa evdeki eşyalarımı mı haciz ederler?. Bu konuda bilgi verirseniz çok minnettar olacağım.Çalışmalarınızda başarılar diliyor, saygılar sunuyorum. Şaban Delikanlı

Kore’de bu ülke adına savaşmış ve gazi olarak da her ay gazi aylığı alıyorsunuz. Sanırım yaşlılık aylığı dediğiniz de 65 yaşından büyükler ile özürlü-engelli olanlara 2022 sayılı Kanun gereğince verilen aylığa da müracaat etmişsiniz. Yasalar gereğince 65 yaş aylığı alabilmek için aylık gelirinizin 80 YTL’den az olması gerekir. Bu nedenle de size haksız aylık aldığınız için borç çıkartılmış. Aslında hem gazi aylığını hem de 2022 aylığını eski T.C. Emekli Sandığı veriyordu. Nasıl her ikisini de size yıllarca ödemiş diye onlara sormak gerekir. Fakat, perşembe günü TBMM’den geçen “Sosyal Güvenlik Kanunu” ile kamuoyunda 65 yaş veya sakatlık maaşı kanunu diye bilinen 2022 sayılı “Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun” kapsamında hak etmediği halde ödenen aylıklar ile ilgili daha önce takibata uğrayanlara af çıktı. Ayrıca, 65 Yaşını Doldurmuş, Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun’a eklenen maddeyle, kanuna göre aylık alan kişilere, bu güne kadar yersiz ödenen ve geri alınması gereken aylıklar ve bunlardan doğan ceza ve faizler silinecek. TBMM’de kabul edilen metne göre, “…Bu kanun kapsamındaki kişilere bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar yersiz ödenen ve geri alınması gereken aylıklar ile bunlardan doğan ceza ve faizler terkin edilmiştir. İlgililer hakkında herhangi bir idari ve icrai takibat yapılamaz.” Yani bundan sonra bu borcu ödemeniz gerekmeyecek. Borç tamamen silinecek olduğundan da icra-haciz gibi şeyler de olmaz.







Canbey Avşar istifa etti

Uzun yıllar İstanbul Sağlık İl Müdür Yardımcısı olan Av. Canbey Avşar istifa ederek, Fındıkzade’de büro açtı. Konya Atatürk Sağlık Meslek Lisesi’nden mezun olduktan sonra sağlık memuru olarak çalışırken, Hukuk Fakültesi’ni bitirerek avukat olan Canbey Avşar, uzun yıllar İstanbul’da Sağlık İl Müdür Yardımcılığı yapmış ve 2004 yılında da görevden alınmıştı. Avşar, geçen hafta cumartesi günü Millet Caddesi 83/7 Fındıkzade adresinde (0212-5303081-5303082) büro açarak, bundan sonra kendi işyerinde faaliyetine devam edeceğini ifade etmiştir.







Emekli çalışanlar istifa ile kıdem tazminatı alamaz

TÜPRAŞ’tan 2000 yılında emeklilik ile ayrılan bir arkadaşımız 7 senedir (özel sektör) şirketimizde çalışmakta. Kendisi emekli olduğu için istifa eder ise kıdem tazminatı alması gerektiğini, bunu alan tanıdıkları olduğunu beyan ediyor. “Emekliliğini hak etmiş olan” ve SGDP ödeyerek çalışmakta olan bir kişi ikinci defa emeklilik maddesine istinaden (ben zaten o şarta haizim diyerek) istifa ettiğinde kıdem tazminatı talep edebilir mi? Bu konuda yargı kararları olduğunu iddia ediyor ancak ben ulaşamadım, var ise bu konuda kanuni bir dayanak söyleyebilir misiniz? Umut Bostancı

Kıdem tazminatına hak kazanma ve ödemesi konusunda emekli çalışan ile normal çalışanlar arasında en ufak bir fark yoktur. Kimin hangi şartlarda kıdem tazminatı alabileceği de 1475 sayılı (eski) İş Kanunu’nun 14’üncü maddesinde yazılıdır. Emeklilik sebebiyle veya emekli değil ise emeklilik için gereken yaş hariç diğer şartları taşımak kaydıyla işten ayrılma halinde ise tazminat ödenmelidir. İster emekli olsun ister normal çalışan yukarıdaki belirlenen konu dışında, haklı bir sebebi yok iken istifa eden tazminat alamaz. SGDP’li çalışan işçiniz ancak işvereni tarafından 4857/17 maddesi veya 25’inci maddenin I-III-IV bentleri gereğince işten çıkarılması veya kendisi tarafından 4857/24’üncü madde gereğince işten haklı sebeple ayrılması halinde kıdem tazminatı alabilir.







Gençler reformla ilgileniyor

Geçen haftalarda gelen davetler arasından kıramadığım iki okulun davetini kabul ettim. Öğrenci ve öğretmenlerine sosyal güvenlik reformu konusunda seminer verdim. Birincisi Kadıköy Anadolu Ticaret Meslek Lisesi diğeri de Haydarpaşa Sağlık Meslek Lisesi olan bu okullardaki gençlerin reforma olan ilgileri gerçekten memnuniyet vericiydi. Önümüzdeki cumartesi günü ise AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva’dan benden bilgi almak için talepte bulunan engelli gençlere Mecidiyeköy’de seminer vereceğim.







Memurlar emeklilik yönünden eski kanuna tabidir

SGK Başkanvekili Tahsin Güney’in 14 Nisan 2008 tarihli Hürriyet gazetesinde “Hemen Emekli Olmayın” başlıklı bir açıklamasında “25 yılını dolduran birinin hemen emekli olması aleyhine. Çünkü 25 yıldan sonra aylık bağlama oranı SSK ve Bağ-Kur’lu da halen 1.5, yeni yasa ile 2’ye çıkıyor. Hele memurlarda bu rakam 1 iken yeni yasa ile 2’ye çıkıyor. Bu da ne kadar geç emekli olursanız daha yüksek emekli aylığı demek” ifadesini kullanıyor. Oysa ki, sizin web sitenizde halen çalışanların hemen emekli olmasının daha yararlı olabileceği şeklinde bir bilgi yer alıyor. Biz 30 ve 25 yıldan fazla hizmet yapmış memurlar olarak, emekli olmayı düşünürken, bu çelişkili ifadeden aklımız karıştı. Bu konuya bir açıklık getirebilirseniz müteşekkir olacağız. Çünkü sadece bizim büroda 30 yılını doldurmuş 4 ve 25 yılını doldurmuş 7 çalışan memur sizin yazınızı bekleyeceğiz. Mehmet Aksoy

SGK Başkanvekili ne demiş, bahsettiğiniz gazete nasıl yansıtmış bilmiyorum. Ancak, 01.01.2007 günü yürürlüğe girecek iken Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun TBMM’den geçen hafta perşembe günü geçmiş haline göre, eski memurlar yani sizler 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu gereğince emekli olacaksınız. Emekli aylıklarınızda da aynı kanun kullanılacak. Bu durumda, emekli aylığınızın hesaplanmasında kullanılacak (ABO) aylık bağlama oranı, 25 yıldan sonraki her yıl için emeli aylığınızı yüzde 1 oranında artırarak hesaplama yapılacaktır. Basitçe, en son emekli keseneğinize esas aylığınız ile ABO (50 + Çalışma Yılı) çarpımının sonucu alacağınız emekli aylığını belli edecektir. Bu arada makam-görev tazminatı alıyorsanız da bu rakamları da hiç eksiltmeden aynen emekli aylığınıza ilave edeceksiniz.







Kısa…kısa…

  • Selahattin Köse-Çalışan kadınların/kızların evlenmeleri sonrasında bir yıl içinde işyerlerinden ayrılmaları halinde kıdem tazminatı alabilmeleri ile sosyal güvenlik reform kanununun ilgisi yoktur. Ancak, önümüzdeki günlerde görüşülme ihtimali yüksek olan “Kıdem Tazminatı Fonu Kanunu” tasarısı ile bu hak kızların elinde alınacak. Ne zaman bu işin gerçekleşeceğini ise kimse bilemez. Basını takip ediniz.


  • Nur Köycü- 1958 doğum yılınız ve 2 yıllık memuriyetten sonra, 2002 yılında başladığınız ve halen devam ettiğiniz SSK isteğe bağlı sigortasında da 6 yılı tamamlamışsınız. Buna göre 2 yıl daha prim ödeyip toplamda 3600 günü tamamlamak şartıyla SSK’dan emekli olacaksınız. Yeni kanun sizin emeklilik zamanınızı değiştirmeyecek.


  • Şenol Şeker-01.03.1950 doğumlu babanız, 08.10.1973 işe giriş tarihi ile var olan 2663 günü ne zaman 3600 güne tamamlarsa o gün emekli olacak. 24 aylık askerlik süresini de bir an önce ödemenizde fayda var. Toplu ödeme ve hemen emekli olma gibi bir uygulama olacağını zannetmiyorum.

  • Exit mobile version