Akşam Gazetesi–Köy korucusunun emekliliği ile tazminatları–Eşlerin SSK’sı ücrete bağlı–Doğuma kadar hastalık izni alacaksınız–Para ödemenize gerek yok–

3 Haziran 2008







Köy korucusunun emekliliği ile tazminatları

[email protected]


 




Ben 1995’ten 1998’e kadar geçici köy korucusu olarak çalıştım. 1998’de kendi isteğimle bu görevimden ayrıldım. Geçici köy korucuları için çıkan yeni yasaya göre benim herhangi bir tazminat hakkım var mı? Şimdiden teşekkür ediyor ve cevabınızı sabırsızlıkla bekliyorum. Murat Yılmaz

Sayın okurum,

27.05.2007 günü TBMM’de kabul görüp, 2 Haziran 2007 günü Resmi Gazete’de yayınlanan 5673 sayılı Kanun ile Köy Korucularına ilk defa emeklilik hakkı verildi.

442 sayılı Köy Kanunu’nu değiştiren ve ekler getiren 5673 sayılı Kanun ile;

Dul eşine de aylık

Aylık bağlanmış korucu vefat ederse veya 55 yaşını doldurmamış olmakla birlikte on beş yıl veya daha fazla süre geçici köy koruculuğu hizmeti varken vefat ederse dul eşlerine 247,43 YTL’nin yüzde 75’i yani 185,57 YTL. dul aylığı verilecektir. Ancak, dul eş herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan aylık alan dul eşe, bu fıkraya göre hesaplanan tutarın yarısı uygulanacaktır.

55 yaşından büyükler

55 yaşını doldurup on beş yıldan az hizmeti olan veya 55 yaşını doldurmamış olan koruculardan, sağlık ve idari nedenlerle görevine son verilenler ile ölenlere, 20.000 gösterge rakamının, memur katsayısı ve hizmet yılı ile çarpımı sonucunda bulunacak miktarda tazminat ödenir. (Örneğin, 14 yıllık korucu vefat ederse, 14 X 20000 X 0,049486 =13.856 YTL.)

55 yaşından önce ayrılanlara tazminat

55 yaşını doldurmadan kendi istekleri ile görevlerinden ayrılan geçici köy korucularına, hizmet sürelerine bakılmaksızın 20.000 gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan aylık katsayısı ve hizmet yılı ile çarpımı sonucunda bulunacak miktarda tazminat ödenir. (20.000 X 0,049486 =989,72 YTL.)

Murat Bey, görüldüğü üzere sizin 3 yıllık çalışmanız karşılığında her yıl için 989,72 YTL olmak üzere 3 yıl için 2969,16 YTL tazminat almanız gerekir. Ancak, bu Kanun 2007 yılında çıktı. Siz 1998 yılında ayrılmışsınız. Size kanun yürürlüğe girmeden evvel ayrıldığınız savıyla parayı vermeyebilirler ama siz, bu parayı talep edin vermezlerse bu kere gidip mahkemelerde dava edin.

Korucular 55 yaşında emekli olacaklar

Koruculardan 55 yaşını dolduranların görevleriyle ilişikleri kesilir. İlişikleri kesilenlerden on beş yıl veya daha fazla hizmeti olanlara hayatta bulundukları sürece 5.000 gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda, Sosyal Güvenlik Kurumunca aylık bağlanır. On beş yılı aşan her yıl için 5.000 gösterge rakamına 200 gösterge rakamı ilave edilir ve bu şekilde yapılacak ilave hiçbir şekilde 3.000 gösterge rakamını geçemez. Öyleyse, 15 yıllık korucuya 0,049486 X 5000 = 247,43 YTL. emekli aylığı ödenecektir. 15 yıldan çok her yıl için bu aylık 9,89 YTL. fazla ödenecektir. Bu ödeme kişi başka bir kurumdan emekli olsa da kesilmeyecektir.

Eşlerin SSK’sı ücrete bağlı

Yeni çıkan sosyal güvenlik yasasında kendime ait işyerimde eşimi sigortalı gösterebilir miyim? Gösterirsem gider olarak işleyebilir miyim? Macit Özdemir

İster yeni 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası olsun ister halen uygulanmakta olan 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu olsun, eşiniz size ait işyerinde çalışabilir. Eşinize ücret veriyorsanız ve bunu defterlerinize kaydetmişseniz eşinize SSK’ya (SGK’ya) sigortalı olarak bildirebilir ve primlerini de ödeyebilirsiniz. Ancak, mali mevzuat açısından eşinize ödediğiniz ve deftere kaydettiğiniz ücretleri gider olarak vergiye esas gelirlerinizden düşemezsiniz.







Doğuma kadar hastalık izni alacaksınız

SSK (SGK) mevzuatına hakim biri olarak aşağıdaki konuda bilgi verebilirseniz çok sevinirim.

Ben bugün itibarıyla 40 hafta +1 günlük hamile bir bayanım. Doğum öncesi kullanılması gereken 8 haftalık iznimin 5 haftasını doğum sonrasına aktardım ve doğum öncesi kullanılması gereken zorunlu 3 haftayı kullanmak üzere 8 Mayıs tarihi itibarıyla doğum iznine ayrıldım. Ancak bu 3 haftalık süre doldu ve doğum henüz gerçekleşmedi. (Beklenen doğum tarihi 29 Mayıs’tı). Doğumun henüz gerçekleşmediğine dair “40 hafta+süre aşımı” açıklamasıyla 10 günlük bir rapor daha aldım. 29 Mayıs ile doğumun gerçekleşeceği olası tarih arasındaki sürenin doğum sonrası kullanacağım 5+8+4 (THY’de sendikal hak olarak verilen doğum iznidir)=17 haftalık süreyi kısaltıcı etkisi olacak mı? Doğum öncesi geciken süre doğum sonrasından düşülecek mi? Şirketime danıştığımda sürenin gecikme kadar kısaltılacağı bilgisi verildi. Doğumun erken olması halinde kalan süre doğum sonrasına aktarılmadığına göre doğumun geç olması durumunda geciken sürenin doğum sonrası süreden düşülmemesi gerekmez mi? Konuyla ilgili dayanak göstererek bilgi verebilirseniz personel işleri ile yapacağım görüşmede daha açıklayıcı olabilirim.

Seher ERGÜL

Hanımefendi, belki bu yazıyı kucağınızdaki bebeğiniz ile birlikte okuyacaksınız. Gerek 4857 sayılı İş Kanunu ve gerekse 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu gereğince, bayan çalışanlara en az doğumdan önce 8 ve sonra 8 hafta olmak üzere izin verilir (TİS gereğince sizlere 4 hafta daha ilave ettiklerini ifade ediyorsunuz) ve bu izin süresince SSK geçici işgöremezlik ödeneği (yevmiye) verir. Öte yandan yapılan işin hafifliğine göre doktor raporuyla olmak şartıyla doğuma 3 hafta kalıncaya kadar çalışılabilir ve kullanılmayan 5 hafta doğum sonrasına ilave edilebilir ki siz de ilave ettirmişsiniz. Ancak, sizin için doğum normalde 29 Mayıs günü gerçekleşmesi beklenirken, gerçekleşmemiş işte bu durumda doğuma kadar geçen süre için istirahat (hastalık raporu) alınır. Siz de bu raporu almışsınız. Aldığınız bu istirahat raporları doğum izin sürelerinizden kesilmez. Zira, 506 sayılı Kanun’un 49’uncu maddesi doğum için verilen 16 haftalık işgöremezlik ödeneği için, “Bu ödenek hiçbir şekilde kesilmez” demektedir. Bu arada doğuma kadar alacağınız hastalık raporlarının ise ilk 2 günü hariç diğer günleri için geçici işgöremezlik ödeneği alırsınız.







Para ödemenize gerek yok

05.01.1965 doğumluyum, 06.06.1982 tarihinde işe başladım ve sizin uyarılarınıza uyarak yurtdışı borçlanması için acil olarak 29.04.2008 tarihinde Sivas’a gidip müracaat ettim ve ertesi gün tahakkuk belgesini aldım çok rahatladım Allah sizden razı olsun, size çok şey borçluyum. Ondan sonraki uyarınızda ‘bu borçların hemen yatmasında büyük fayda var demeniz’ üzerine hemen Ziraat Bankası’na gidip yatırdım ve öyle rahatladım ki şimdiye kadar yaptığım işlerin en iyisi diye çok teşekkür ederim. Ali Bey bir kısa sorum da şimdi ben 3201 sayılı Kanuna göre 7468 gün borçlandım kalan borçlarımı nasıl hangi kanuna göre ödeyeceğim, beni aydınlatırsanız çok memnun olurum.

Murat Toga

Sayın okurum hakikaten doğru bir işi doğru bir zamanda gerçekleştirmişsiniz. Verdiğiniz bilgilere göre bu borçlanmayı SSK’ya yaptınız sanırım, zira o konuda ayrıntı yok. Şayet, 06.06.1982 işe başlama tarihiniz Türkiye’de ise bu başlangıç ve üzerine yaptığınız 7468 günden sonra artık bir şey ödemenize gerek yok. Bu başlangıç ve ödemelerle SSK’dan 47 yaşında yani 05.01.2012 günü emekli olacaksınız, bundan sonra bir şeyler ödeseniz bile emeklilik gününüz değişmez.






    03.06.2008