ALİ TEZEL

Akşam Gazetesi-SSK’dan malulen emekli olanlar şirket kurabilir–Vefat eden babanızın aylığını alabilirsiniz–Malul değilsiniz iş kazası geliri alıyorsunuz







SSK’dan malulen emekli olanlar şirket kurabilir

ali.tezel@aksam.com.tr


 




Sayın Ali Tezel, soracağım sorunun cevabı bizim için hayati önem taşımaktadır, cevabınız için şimdiden teşekkür ederim. Eşim Eylül 2007’de yüzde 70 iş göremezlik ile SSK’dan malulen emekli oldu. Limited şirket kurması durumunda emekli maaşı kesilir mi?


  • Belgin Kaçar

    Sayın okurum, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu sadece yaşlılık (normal emekli) aylığı alanların SSK’ya SGDP ödeyerek çalışmalarına izin vermektedir. Kanun’un 58’inci maddesine göre, SSK’dan malullük aylığı almakta iken SSK’ya bağlı sigortalı olarak çalışmaya başlıyanların malullük aylıkları, çalışmaya başladıkları tarihten başlıyarak kesilmektedir. Ancak, eşiniz limited şirket kurucu ortağı veya ortağı olarak SSK sigortalısı değil 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu sigortalısı olacaktır. Bu durumda SSK’dan aldığı malullük aylığı kesilmez aynen devam eder. Fakat, bu kere 1479 sayılı Kanun’un ek 20’nci maddesinin üçüncü fıkrası gereğince, “Diğer sosyal güvenlik kanunlarına göre yaşlılık ve malullük aylığı bağlananlardan, 24’üncü maddenin (I) numaralı bendinde belirtilen kapsamda çalışmaya başlayanlar, çalışmaya başladıkları ayı takip eden ay başından itibaren, çalışmalarının sona erdiği ay dahil, bu Kanun’un 50’nci maddesine göre belirlenen onikinci gelir basamağının %10’u oranında sosyal güvenlik destek primi öderler…”

    Sonuç olarak SSK’dan malulen emekli edilen eşiniz limited şirket ortağı olduğu takdirde malullük aylığı devam eder ama Bağ-Kur’a her ay 69 YTL. SGDP ödemeye başlamalıdır.







    Vefat eden babanızın aylığını alabilirsiniz

    Babam ve annem ailemize ait limited şirketin ortağıydı aynı zamanda ikisi de Bağ-Kur’luydu. Babam mayıs 2006’da vefat etti. Annem halen şirket ortağı ve Bağ-Kur’lu. Aynı zamanda ben ve kardeşlerim de Bağ-Kur’lu ve şirket ortağıyız. Annem veya kardeşlerim babamın Bağ-Kur maaşını alabilir mi? l Suzan Atasoy

    Hanımefendi, vefat eden babanızın 5 yıldan fazla süreli Bağ-Kur kaydı yani sigortalılığı varsa öncelikle annenize dul aylığı verilir. Verilecek dul aylığı sadece anneniz evlenirse kesilir, anneniz Bağ-Kur’lu olsa da ileride Bağ-Kur’dan emekli olsa da dul aylığı devam eder, kesilmez. Kardeşlerinize ve size gelince; siz ve kız kardeşleriniz, evli olmamak, sosyal güvenlik kanunları kapsamında çalışmamak veya sosyal güvenlik kurumlarında gelir-aylık almamak şartıyla yetim aylığı alabilirlerdi ki sorunuzda kardeşlerinizin de Bağ-Kur’lu olduğunu ifade ettiğinizden yetim aylığı alamazlar. Erkek kardeşleriniz ise, okumuyorlarsa 18, orta öğrenimde 20 ve yükseköğrenimde 25 yaşına kadar sosyal güvenlik kanunları kapsamında çalışmamak veya sosyal güvenlik kurumlarında gelir-aylık almamak şartıyla yetim aylığı alabilirlerdi ki sorunuzda erkek kardeşlerinizin de Bağ-Kur’lu olduğunu ifade ettiğinizden onlar da yetim aylığı alamazlar. Bu durumda şu an için sadece anneniz dul aylığı alabilir. Kardeşlerinizden bazıları ise şirket ortaklığından yani Bağ-Kur’dan çıkarlarsa alabilirler.







    Malul değilsiniz iş kazası geliri alıyorsunuz

    04.11.1995 tarihinde iş kazası yaptım ve 21.4.1997 tarihinde ilk emekli aylığımı aldım.

    İş görmez derecesi yüzde 34 olarak belirlendi. 19.8.1998 tarihinde memuriyet hayatıma başladım. Şu anda halen çalışmaktayım ve 9 yıl 1 ay hizmetim bulunmakta. Benim öğrenmek istediğim konu 2. kez malulen emekli olabilir miyim? Eğer olursam kaç yıl daha çalışmam gerekir ve ilk aldığım SSK emekli maaşımı da alabilir miyim?


  • Alp Gülagi

    Beyefendi siz SSK’dan emekli veya malulen emekli filan değilsiniz, geçirdiğiniz iş kazası sonrası kaybettiğiniz uzvunuzun, gücünüzün karşılığı olarak sürekli işgöremezlik geliri alıyorsunuz, bu geliri hep alacaksınız. Her ay SSK’dan gelir almak için gittiğiniz siyah cüzdana bakın tahsis numaranız “8” ile başlıyordur. Buna göre, çalışmaya devam etmek kaydıyla memuriyetten de emekli olursunuz, SSK çalışma sürelerinizi belirtmediğiniz emeklilik gününüzü hesaplayamadım. Bu arada memuriyete girmeden evvel yüzde 40 oranlı bir sağlık kurulu raporunuz varsa memuriyetten 15 yılla yaşa bağlı olmadan emekli olursunuz.







    Kısa..Kısa..


  • Saniye Çiçek-Hanımefendi, 24.05.1976 sigorta başlangıcınızla var olan 3405 gün SSK ve 410 gün T.C. Emekli Sandığı sürenizle 3600 günü çoktan aştğınızdan 50 yaşındaysanız hemen değilseniz 50 yaşını tamamladığınız anda SSK’dan emekli olursunuz. Doğum tarihinizi yazmadığınızdan hesaplamayı ben yapamadım, kendiniz yapın. 50 yaşını daha önce tamamlamış ama SSK’ya emeklilik için müracaat etmemişseniz geçmiş yıllar için aylık isteyemezsiniz. Zira emeklilik taleple başlar. Siz talepte bulunmamışsınız.


  • Sevim Yıldırım- 01.04.1964 doğum tarihiniz, 01.05.1981 işe başlama tarihiniz ve var olan 2350 günle prim ödeme gün sayınızı 5000 güne tamamladığınızda yaşa bağlı olmadan hemen, 3600 günle ise 50 yaşında yani 01.04.2014 günü SSK’dan emekli olursunuz. Eşinizden aldığınız dul aylığı evlenmediğiniz sürece kesilmez, emekli de olsanız, çalışsanız da devam eder.


  • Çetin Eriş- 15.06.1964 doğum tarihiniz, mart 1987’den Kasım 1995’e kadar Emekli Sandığı’nı takiben Kasım 2006’ya kadar SSK hizmetinizle, bundan sonra prim ödemeseniz dahi 50 yaşında (15.06.2014) SSK’dan emekli olursunuz. Askerliğinizi 1987 Mart’ından önce ifa ettiyseniz 8-9 ay askerlik borçlanması yaparak emeklilik yaşınızı 49’a çekebilirsiniz. Bundan sonra SSK’ya prim ödemeniz gerekmez ama ödeyecekseniz yüksek düzeyi koruyun, düşükten öderseniz bağlanacak emekli aylığını (ortalamayı) düşürürsünüz. Bağ-Kur’lu olur ve 3.5 yılı aşarsa SSK’dan emeklilik hakkınızı yitirirsiniz.
  • Exit mobile version