ALİ TEZEL

ALO 170 ne işe yarıyor?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilgili soru ve sorunları olan vatandaşların aradığı “ALO 170” çözümsüzlük hattı oldu.
 
Devlet kurumlarının telefon numarasını bile yardım isteyen vatandaştan saklayan ALO 170 görevlileri, telefonda vatandaşın TC kimlik numarasını ve tüm kişisel bilgilerini sormaktan imtina etmiyor.
 
Okurlarımızdan Aygün Özgökçe’nin başına gelen bir olay ALO 170 gerçeğini gözler önüne seriyor. Özgökçe, yaşadıklarını şöyle anlatıyor:
 
“‘Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi ALO 170, sorumlu yönetim anlayışının gereği olarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) hizmetleri ile ilgili gerçek ve tüzel kişilere 7/24 saat hizmet vermeye devam ediyor.’
 
TELEFON NUMARASI VEREMİYORUZ!
 
ALO 170’in internet sayfasına girdiğimde bu yazıyı okuyunca 1 saattir ulaşmaya çalıştığım İzmir Konak SGM’nin başka bir telefonu olabilir mi diye bu müşfik kurumdan yardım alayım dedim. Telefonu çevirdikten sonra karşıma adının Ayşenur olduğunu söyleyen görevliye İzmir Konak SGM’ye bir türlü ulaşamadığımı ve kurumun başka bir numarası varsa öğrenmek istediğimi söyledim. Ayşenur Hanım, TC kimlik numaramı, adımı ve soyadımı istedikten sonra devletin kurumunun telefonunu benimle paylaşmaya yetkisi olmadığını söyledi. ‘Sanırım şaka yapıyor’ dedim kendi kendime. Sanki istediğim çok özel bir bilgiydi. Artık kurumun telini istemekten vazgeçmiştim. Şimdi tek öğrenmek istediğim, benimle devletin kurumunun telefonunu bile paylaşmayı özel sayan bu kurumun niçin kişisel bilgilerimi kayıt altına almaya kendini yetkili gördüğünü anlamaktı. Daha sonra takım lideri olduğunu belirten Kamil Bey ile konuyu görüştüm. O da böyle bir bilgiyi benimle paylaşamayacağını belirttikten sonra telefonu kapattım.
 
BİR FİŞLEME DAHA MI?
 
Ben ALO 170’i ararken ücret ödüyorum. Karşıma bana güvenip koskoca devletin sıradan bir telini bile benimle paylaşmayı özel bilgi sayan bu kurum hangi hizmet anlayışıyla kurulmuş merak ediyorum. Ama diyorsanız ki ‘Bu kurum size hizmet vermek için değil, sizden bilgi almak için kuruldu’ o zaman anlarım. Nasılsa bir şekilde kayıt altına alınıp fişlenmeye alıştık. Şimdi sormak istiyorum: Devlet kurumlarının telefon numaraları ne zaman özel bilgi kapsamına alındı? Sıradan devlet kurumunun telefonunu bana vermiş olsalardı ben bu bilgiyle sadece kuruma ulaşmak ve işimi çözmek dışında ne yapabilirdim? Bir de benim TC kimlik numaram, adım ve soyadım gibi özel bilgilerimi kayıt altına alan bu kişiler isterlerse bu bilgilerimle neler yapabilirler?"
Exit mobile version