Anayasa Mahkemesi memurlar için bunu da yapmalı

1 Ocak 2015

Önceki yıllarda emekli olup düşük ikramiye alanlar konuyu Anayasa Mahkemesine götürsünler. Anayasa Mahkemesi ikramiye konusunda 30 yılı nasıl iptal ettiyse bunu da iptal eder zira eşitlik ilkesine aykırı durum var.

Biliyorsunuz artık Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkımız var. Türkiye'de tüm hukuk yollarını tüketmiş olanlar haksızlığa uğradıklarını düşündükleri davalarını Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yolu ile başvurabiliyorlar. Ayrıca açılan davalar sonrasında TBMM konuyla ilgili 2012 yılı Ocak ayında yasal düzenleme yapıp 15 yıldan çok memuriyet yapanlara davaya gerek kalmaksızın ikramiye ödenmesine karar verdi.

EMEKLİ OLANLAR DiKKAT!

Tarafımca yayınlanana eski memura dava dilekçe örnekleri yola çıkan okurlarımız davalarını kazandılar ama yeni emekli olmuş olanlar güncel veya güncele yakın ikramiye alırken, eski yıllarda emekli olanlar çok düşük ikramiye aldılar. Bunun sebebi de 5434 sayılı (Mülga) T.C. Emekli Sandığı Kanunu'nun 89. maddesidir.

İlgili maddeye göre;

"Madde 89 – (Değişik madde: 17.01.2012 – 6270 S.K./1. md.)(*)

Hizmet sürelerinin tamamı bu Kanun ve/veya 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun geçici 4 üncü maddesi kapsamında geçenlerden emekli, adi malullük veya vazife malullüğü aylığı bağlanan veyahut toptan ödeme yapılan asker ve sivil tüm iştirakçilere, her tam fiili hizmet yılı için aylık bağlamaya esas tutarın bir aylığı emekli ikramiyesi olarak verilir. Birinci fıkra kapsamına girmemekle birlikte, bu Kanun ve/veya 5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesi kapsamında hizmeti bulunanlardan mülga 2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanunun 8 inci maddesi uyarınca birleştirilen hizmet süreleri üzerinden emeklilik, yaşlılık ya da malullük aylığı bağlananlara ise; bu Kanun veya 5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesi hükümlerine tabi olarak bu Kanuna tabi daire, kuruluş ve ortaklıklarda geçen çalışmalarının, 25/8/1971 tarihli ve 1475 sayılı İş Kanununun 14 üncü maddesinde belirtilen kıdem tazminatına hak kazanma şartlarına uygun olarak sona ermiş olması şartıyla emekli ikramiyesi ödenir.

İkinci fıkra uyarınca ödenecek emekli ikramiyesi, bu Kanun veya 5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesi kapsamına giren görevlerde geçen her tam fiili hizmet yılı ile sınırlı olarak bu görevlerden ayrıldıkları tarihteki emeklilik keseneğine esas aylık tutarı üzerinden ve aylığın başlangıç tarihindeki katsayılar dikkate alınarak ödenir. Mülga 2829 sayılı Kanunun 12 nci maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesi ile üçüncü fıkrasının son cümlesinin bu maddeye aykırı hükümleri uygulanmaz…"

Maddenin üçüncü fıkrasındaki "aylığın başlangıç tarihindeki katsayılar" bölümü Anayasa Mahkemesi tarafından İPTAL edilirse tüm eski memurlar ikramiyelerini güncel rakamlardan alabilirler.

BANKA SANDIĞI ÜYESİNE DOĞUM BORÇLANMASI MÜJDESİ

Özel banka sandıklarının yılan hikâyesine dönen devir olayı sigortalıların bazı haklardan yaralanmasına da engel oluyor.

Daha önce 506 sayılı Yasa kapsamında tescili olanlar sandık çalışmalarına başlamadan önce doğum yapmışsa bu doğumu borçlanmaları mümkün iken 4/1-a veya SSK sigortalılığına tescilleri olmayanlar bu gerekçeyle doğum borçlanması hakkını kullanamıyorlardı.

6552 sayılı Kanunla bu bakımdan bir genişleme getirilince SGK çıkarttığı 2014/32 sayılı Genelgesi ile bu kapsama özel banka sandığı sigortalılarına da kattı.

KİMLER BORÇLANABiLiR?

506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesine tabi sandıklarda çalışması olup bu çalışması sona erdikten sonra doğum yapan kadınlardan daha sonra 4/1-a (SSK), 4/1-b (Bağ-Kur) ve 4/1-c (Emekli Sandığı) sigortalılığı kapsamında çalışması bulunanlar da SGK’ya başvurarak doğum borçlanması yapabilecek.

Hatta daha önce bu kapsamda müracaatları olup talepleri reddedilen kadın sigortalıların yeni talep alınmadan önceki talepleri doğrultusunda işlem yapılabilecek. Bu arada halen sadece özel banka sandığı sigortalılığı bulunanlar, başka bir sigortalılığa hiç tabi olmamış durumda olanlar doğum borçlanmasında faydalanamamaya devam edecekler.

NEREYE SAYILACAK?

Örneğin 1996-2002 yılları arasında özel banka sandığı sigortalısı çalışan olup 01.11.2003 ve 02.02.2005 tarihlerinde iki çocuğu dünyaya getiren sigortalı daha sonra 4/1-a (SSK), 4/1-b (Bağ-Kur) ve 4/1-c (Emekli Sandığı) sigortalılığı kapsamında çalışmaya başlarsa çocukları için doğum borçlanması talebinde bulunup ilk çocuğu için 01.11.2003 – 01.02.2005 arasında 451 günlük, 02.02.2005-02.02.2007 tarihleri arası için 720 günlük doğum borçlanması yapabilecektir. Bu borçlanma sürelerinin hangi sigortalılığa sayılacağı sigortalının son sigortalılık statüsünde göre belirlenecek.

Ancak bu kadın sigortalı özel banka sandığından sonra başka bir sigortalılığa başlamışsa bu doğum borçlanmasını yapamayacak.