ANNELER GÜNÜ HATIRLANIRKEN BAZI HAKLAR VERİLMEDİ

12 Mayıs 2013

ANNELER GÜNÜ HATIRLANIRKEN BAZI HAKLAR VERİLMEDİ

Bugün anneler günü ile ilgili görsel, yazılı medya da kutlama haberleri gündeme oturmuştur.

Tüm devlet kurumları dahil olmak üzere her kesim annelerin  gününü  kutluyor.

Yazılarımız da çoğu zaman dile getirdiğimiz konulardan bir tanesi de ”Doğum Borçlanması” uygulamasının istenilen düzenlemenin hayata geçirilmemesidir.

Bununla ilgili verilen Yargıtay Hukuk  Genel Kurul Kararı ile dava açma önü kapatılmış oldu.

T.C. YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
Esas: 2011/10-311
Karar: 2011/322
Karar Tarihi: 18.05.2011
DOĞUM BORÇLANMASI TALEBİNİN REDDİNE İLİŞKİN KURUM İŞLEMİNİN İPTALİ DAVASI – DAVACININ GERÇEKLEŞTİRDİĞİ DOĞUMLAR SEBEBİYLE DOĞUM BORÇLANMASI YAPAMAYACAĞI GÖZÖNÜNDE TUTULMAKSIZIN HÜKÜM KURULMASININ İSABETSİZLİĞİ – HÜKMÜN BOZULDUĞU

ÖZET:

Somut olayda, ilk kez 506 sayılı Kanun kapsamında 20.06.1993 tarihinde zorunlu sigortalı olduğu anlaşılan davacının, 22.12.1980 ve 24.04.1983 tarihlerinde gerçekleştirdiği doğumlar sebebiyle doğum borçlanması yapamayacağı göz önünde tutulmaksızın yanılgılı değerlendirme ile yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir. O halde, davalı Kurum vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.

Genel Kurul kadınları üzdü

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu İzmir 6. İş Mahkemesi ile Yargıtay 10. Hukuk Dairesi arasındaki uyuşmazlıkta, maalesef hakim lehinde değil, hukuk dairesi lehinde oy çokluğu çıktı.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2011/10-311 esas no’lu kararında, "doğum borçlanması yapabilmek için doğumdan önce SSK’lı çalışmış olmak şarttır" kararına vardı.

Kararda, “…Yapılan açıklamaların ışığında 5510 sayılı Kanunun 41/1-a maddesi uyarınca doğum nedeniyle çalışma hayatından bir süre ayrı kalan kadın sigortalılara önceden tescil edilmiş olmak koşuluyla borçlanma hakkı tanınmış olup, doğum nedeniyle çalışılmayan iki yıllık sürenin borçlanılması olanağının sadece 4/1, a kapsamında sigortalı kadına tanınmış olması karşısında sigortalı olarak tescil tarihinden önce gerçekleşen doğumlar nedeniyle borçlanma yapılamayacaktır…” denmiştir

 

Şimdi kadınların gözü ÇSG Bakanı Sn. Faruk  Çelik ‘ e çevrildi.  2007 yılında Kanun  çıkarken TBMM kürsüsünde konuştuğu üzere, ”kadınlara da tıpkı erkeklerin askerlik borçlanması gibi borçlanma hakkı” verilmesi için yeni bir kanun  ile TBMM önüne gelmelidir.

Tüm doğum borçlanması hakkında Bağ-Kur statüsünde sigortalı olan kadınlara da tanımlanmalıdır.

Bağ-Kur  veya  isteğe bağlı prim öderken yapılan doğum borçlanması geçmişteki SSK dönemini kapsıyor ise bu sürelerin SSK’dan sayılması yönünde düzenlemeye ihtiyaç vardır.

Bu konuda annelere  mahkeme kapılarında ya da hatalı borçlanmayı SGK geri alarak tekrar borçlanma hakkı sağlama yolunda eziyet etmemek gerekiyor.

 

**

Doğum iznin 6 ay’a  çıkarılması fikri yasalaşmamıştır. Aslında bu fikre işverenlerin sıcak bakmayacağını tahmin ediyoruz.

Bu konuda çalışanlar da beklentiler sürmektedir.

**

Doğum izni süresi sonrası alınan 6 ay ücretsiz izinleri  döneminde gelir ve sigorta süresi kaybını önleme adına Part –Time çalışma önerisi vardı.

**

Çalışan anneler için kreş yardımı ve güvenli kreş uygulaması beklentisi sürüyor.

**

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulamaları gereğince hiçbir hastane gerek yeni doğan yoğun bakımı veya gerekse de yeni doğana yapılan cerrahi müdahaleler için Özel Hastanelerin fark istenmeyeceğine dikkat çekse de fark ücreti istenmektedir.

Yenidoğana verilen sağlık hizmetleri,

Doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetleri,

Hiçbir zaman fark ücreti alınamaz.

Fark ücreti almak  isteyenleri ALO 170 şikayet edebilirsiniz.

**

Annelerimizin   çocukları  için yaptıkları  fedakarlıklar karşısında   ne yaparsak yapalım karşılığı olamaz.

Annemize sıcacık bir gülümseme ile ,elini ve yanaklarını öpmek, hatırını sormak,  bir buket çiçekle  gönlünü kazanırız.

ANNELERİMİZİN GÜNÜNÜ CANI GÖNÜLDEN KUTLUYORUM.

 

VEDAT İLKİ

[email protected]