ALİ TEZEL

Askere sağlam gidip çürüğe ayrılanlara aylık verilir–Hizmet tespit davası aç–GÜNCEL İKRAMİYE İÇİN YASA TEKLİFİ VAR

Askere sağlam gidip çürüğe ayrılanlara aylık verilir

 

Çürük kelimesine sakın takılmayın, yasalarımızdan çıkarılsa da çürük kelimesi hala kullanılmaktadır. İşin özüne gelince, sağlam raporu ile askere alınan kişi askerde çürüğe ayrılmışsa 5434/56 gereğince kendisine aylık verilmelidir…

 

1999’da askere gittim, askere  gitmeden önce işimde gücümde idim ve hasta da değildim. Askerde suçsuz yere suçlandım, disiplin cezaevinde yattım burada işkence, baskı ve dayak yedim. Şikayet edemiyorduk askeriye olduğu için  zaten etsek de bir şey ispat edemezdik.

Olaylar sonunda bana çürük  raporu verip askerlik yaptırmadılar 4 aylık askerken  evime geldim. Teşhis de antisosyal kişilik bozukluğu dediler. Raporu alıp eve geleli 8 yıl oldu hala psikolojim bozuk. Askere sağlam gidip askerde bu hale geldim bu sebeple vazife malülü sayılır mıyım? Manisa’dan Selçuk

 

5434 sayılı Kanun’un 56. maddesine göre;

“Muvazzaf, yedek ve gönüllü erlerin silah altında bulundukları esnada veya celp ve terhislerinde (Serbest sevkler dahil) sevkleri sırasında, Yedek Subay okulu öğrencilerinin gerek okulda, gerek okuldan evvelki hazırlık kıtasında vazife malulü olmaları halinde, kendilerine, öğrenim durumlarına göre, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinde tespit edilen giriş derece ve kademe tutarlarının, daha önce Devlet Memuriyetinde bulunmuş olanlardan kazanılmış hak aylıkları veya emekli keseneğine esas aylıkları, sözü edilen giriş derece ve kademe tutarının üzerinde olanlara bu aylıkları emeklilik gösterge tablosunda karşılığı olan derece ve kademe tutarının,%70’i üzerinden aylık bağlanır…”    Madde metninden de görüleceği üzere, askere giderken sağlam olduğunu ve askerlik esnasında uygulanan kötü muamele neticesi kişilik bozulması meydana geldiğini kanıtlarsan, SGK (eski adıyla Emekli Sandığı) sana vazife malüllüğü aylığı bağlamalıdır. Şimdi, SGK-Kamu Görevlileri Emeklilik İşleri Daire Başkanlığına durumu anlatır dilekçe yaz ve aylığını iste. Kabul olursa ne ala aylık sahibi olursun, reddederlerse İdare Mahkemesinde dava aç.

 

**********

Hizmet tespit davası aç

02.03.1967 doğumluyum, SSK girişim  Temmuz 1989 olup, 1993 yılından beridir de aralıksız çalışmaktayım ama yedi yılımın sigortasını yatırmamışlar. O yıllara ait işverenin işlerini yapmak üzere bana verilmiş genel vekaletnamem var. Askerliğimi yatırsam ne zaman emekli olabilirim? Prim günümün sayısı 4300. Mustafa TÜMÜRLENK

 

Askerliği ne zaman ifa ettiniz yazmamışsınız ama Temmuz 1989 öncesi askerliği yapmışsanız, ödemeniz halinde başlangıcınız, ödediğiniz süre kadar geriye gider. Bu durumda da, 50 yaşında en az 5375 gün ile emekli olursunuz. Askerliği ödemezseniz veya askerliği 1989’dan sonra yaptıysanız sadece gün sayınız artar ve 51 yaşında en az 5450 gün ile emekli olursunuz. Sizi 7 yıl sigortasız çalıştıran işverende hala çalışıyorsanız, iş mahkemesinde hizmet tespit davası açın derim. Ancak, bu işyerinden hiç sigortanız yapılmamış ve işyerinden çıkalı da 5 tam yıldan fazla süre geçmişse davanız zamanaşımına uğramış olduğundan dava açmanızı önermem.

 

GÜNCEL İKRAMİYE İÇİN YASA TEKLİFİ VAR

Eski memur ikramiyelerinden güncel rakam alamayan, hiç dava açmayanları da ilgilendiren bir yasa teklifiniz Antalya milletvekili, Av. Gürkut Acar, TBMM Başkanlığına vermiştir. Teklif maddesine göre; “Asil memur olarak en az iki yıl çalıştıktan sonra istifa yoluyla memurluktan ayrılanlara ayrıldıkları tarihteki derece ve kademeleri dikkate alınarak, başvurdukları tarihteki geçerli katsayılar üzerinden hesaplanacak tutar kadar tazminat verilmesi ve emekli ikramiyesi hesabında da güncel katsayıların dikkate alınması…” amacı var. Umarım kabul görür.

 

Exit mobile version